Το συνολικό ποσό των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από τις χώρες της ευρωζώνης, ύψους 80 δισ. ευρώ, αφορά η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων δανεισμού, όπως διευκρινίστηκε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Το συνολικό ποσό των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από τις χώρες της ευρωζώνης, ύψους 80 δισ. ευρώ, αφορά η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων δανεισμού, όπως διευκρινίστηκε κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι οι 17 Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν την Παρασκευή την επιμήκυνση του ορίου αποπληρωμής των δανείων των 110 δισ. ευρώ στα 7,5 χρόνια και τη μείωση του επιτοκίου από το 5,2% σε 4,2%.
Παράλληλα, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, όπως δήλωσε ο πρόεδρός του, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, συζητήθηκε και το ζήτημα της εποπτείας των οίκων αξιολόγησης, μετά από πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Με αφορμή την πρόσφατη υποβάθμιση της Ελλάδας και της Ισπανίας από τον οίκο Moody΄s, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, πολλοί υπουργοί εξέφρασαν την έκπληξή τους για τη χρονική στιγμή της υποβάθμισης.
«Ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει τις προτάσεις της σχετικά με τους τρόπους καλύτερης εποπτείας των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης», ανέφερε ο κ. Γιουνκέρ.
Εξάλλου, όπως σημείωσε ο ίδιος, το Eurogroup εξέτασε τα «λειτουργικά χαρακτηριστικά» του ΕFSF και μελλοντικού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), που αφορούν στην ενίσχυση των κεφαλαίων, στη δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων και στα επιτόκια δανεισμού.
Επισήμανε, ωστόσο, ότι λόγω «μικρών διαφωνιών» που εξακολουθούν να υπάρχουν, οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες θα αποσαφηνιστούν σε έκτακτο Συμβούλιο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαρτίου.
Ο κ. Γιουνκέρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ως τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα έχουν διαμορφώσει, με κάθε λεπτομέρεια, μια συνολική λύση.
Αναφερόμενος ειδικότερα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει ακόμα να αποσαφηνίσουν με ποιούς τρόπους θα αυξηθεί η δανειοδοτική ικανότητά του από τα 250 δισ. ευρώ στα 440 δισ. ευρώ. Όπως επισήμανε, το πιθανότερο είναι η ενίσχυση του μηχανισμού να γίνει μέσω εγγυήσεων από τα κράτη μέλη.
ΔΝΤ: «Πράσινο» στην εκταμίευση της τέταρτης δόσης
Παράλληλα, την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου του προς την Ελλάδα, ύψους 4,1 δισ. ευρώ, ενέκρινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Όπως τονίζει το ΔΝΤ, το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας σημείωσε περαιτέρω πρόοδο προς τους ζωτικής σημασίας σκοπούς του, οι οποίοι περιλαμβάνουν την τοποθέτηση της οικονομίας σε δρόμο αειφόρου ανάπτυξης με την προώθηση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού τομέα και την εξασφάλιση βιώσιμων δημόσιων χρηματοοικονομικών.
Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ για τα αποτελέσματα της συνόδου των ηγετών της Ευρωζώνης και τις αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά με το δάνειο που έχει δοθεί στην Ελλάδα.
Ο κ. Ρουμελιώτης ζήτησε να προχωρήσει και το Ταμείο, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της ΕΕ, στην επιμήκυνση της αποπληρωμής του μέρους του δανείου που έχει δοθεί από το ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζον Λίπσκι, δήλωσε ότι το «πρόγραμμα σημείωσε περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των σκοπών του», επισημαίνοντας πως «η απόδοση παραμένει κοντά στα προγραμματισμένα επίπεδα, ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει χαμηλός, οι μονάδες του εργατικού κόστους μειώνονται και βρίσκεται σε εξέλιξη σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή».
Σε γενικές γραμμές, όπως ανέφερε, «έχει επιτευχθεί ένα μέτρο σταθεροποίησης», ωστόσο, υπογράμμισε ότι «θα χρειαστεί να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις υποκείμενες μεταρρυθμίσεις κατά την προσεχή περίοδο».
Σύμφωνα με τον κ. Λίπσκι, «για να στηριχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή σε πιο στέρεη βάση, είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο μια μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική».
Όπως είπε, «η διασφάλιση μιας δίκαιης διανομής του βάρους της προσαρμογής παραμένει ζωτικής σημασίας, και ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους στη διαδικασία αυτή είναι ευπρόσδεκτος. Η εφαρμογή πρέπει να αρχίσει μέσα στο 2011 για την αντιμετώπιση μιας προβλεπόμενης απόκλισης του προϋπολογισμού. Παράλληλα, η κυβέρνηση πρέπει να υπερδιπλασιάσει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και για τον έλεγχο των δαπανών, ιδιαίτερα στο επίπεδο των τοπικών αυτοδιοικήσεων».
Αναφέρθηκε ακόμη στο σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων, σημειώνοντας ότι «η δέσμευση της κυβέρνησης για την κλιμάκωση του προγράμματος για τις ιδιωτικοποιήσεις και για την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων είναι επίκαιρη» και πως «η πιο αποτελεσματική χρήση της δημόσιας περιουσίας θα στηρίξει τις προσπάθειες για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποπληρώσει χρέη που καθίστανται ληξιπρόθεσμα».
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, επισήμανε ότι «το χρηματοοικονομικό σύστημα παραμένει σταθερό, και θα δοθεί χρόνος στις τράπεζες για απομόχλευση και αναδιοργάνωση με οργανωμένο τρόπο. Η κεφαλαιακή υποστήριξη μέσω του Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας παραμένει διαθέσιμη για βιώσιμες τράπεζες, αν χρειαστεί. Οι Αρχές είναι αξιέπαινες για την αφοσίωση τους σ' αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στην ευημερία».
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχει καταβληθεί στη χώρα μας το ποσό των 14,6 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό του δανείου ανέρχεται σε 30 δισ. ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ