Μειώθηκαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ιαπωνικής κυβέρνησης, τα επίπεδα ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας στους αντιδραστήρες 5 και 6 του πυρηνικού σταθμού.
Μειώθηκαν τα επίπεδα ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, όπως ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο.
Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι μικρή άνοδος της θερμοκρασίας παρατηρήθηκε στους αντιδραστήρες 5 και 6 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα 1 (στους δύο αυτούς αντιδραστήρες γίνονταν εργασίες συντήρησης και δεν λειτουργούσαν τη στιγμή του σεισμού). Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η μικρή αυτή αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα του συστήματος ψύξης.
Το πρωί, τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα είχαν φθάσει σε επικίνδυνα για την υγεία όρια http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1943944 . Οι διαφοροποιήσεις αυτές σημαίνουν ότι οι ραδιενεργές ουσίες στον πυρηνικό σταθμό προέρχονται από τα προϊόντα της χθεσινής έκρηξης στο κτίριο του αντιδραστήρα Νο. 3 του σταθμού της Φουκουσίμα και όχι σε συνεχή διαρροή ραδιενεργών υλικών, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Οι δημοτικές αρχές του Τόκιο ανακοίνωσαν ότι μειώθηκαν τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή του Τόκιο και πλέον πλησιάζουν στα όρια του φυσιολογικού.
Τα επίπεδα ραδιενέργειας μειώθηκαν στο 0,075 μικροσιβέρτ ανά ώρα, έναντι 0,809 μικροσιβέρτ ανά ώρα πριν από τέσσερις ώρες. Το φυσιολογικό επίπεδο κυμαίνεται ανάμεσα στο 0,035 και 0,036 μικροσιβέρτ.
Οι δημοτικές αρχές ανακοίνωσαν ότι, παρά την αύξηση, τα επίπεδα ραδιενέργειας το πρωί δεν ήταν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Για παράδειγμα, μία ακτινογραφία ακτίνων Χ εκπέμπει δόση ακτινοβολίας 20 μικροσιβέρτ.
Ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα 1, ο οποίος τροφοδοτεί τις περιοχές του Τόκιο και της Σεντάι, έχει έξι αντιδραστήρες που χρονολογούνται από τη δεκαετία του '70.
Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι η Ιαπωνία λαμβάνει τα σωστά μέτρα για την προστασία του πληθυσμού από τη ραδιενέργεια. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΟΥ Γκρέγκορι Χαρτλ, το Τόκιο δεν έχει ζητήσει από το διεθνή οργανισμό να στείλει ειδικούς στη μόλυνση από ραδιενέργεια, αλλά πρόσθεσε ότι το δίκτυο των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ είναι σε επιφυλακή.