Πολιτική
Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011 14:02

ΣΥΝ: Αναγκαία η αντιμετώπιση της πυρηνικής απειλής

Πρωτοβουλίες για φρένο στην εξάπλωση πυρηνικών εργοστασίων στην ευρύτερη περιοχή και για την αντισεισμική θωράκιση της Ελλάδας ζητεί από την κυβέρνηση ο ΣΥΝ, με αφορμή το σεισμό στην Ιαπωνία.

Πρωτοβουλίες για φρένο στην εξάπλωση πυρηνικών εργοστασίων στην ευρύτερη περιοχή και για την αντισεισμική θωράκιση της Ελλάδας ζητεί από την κυβέρνηση ο ΣΥΝ, με αφορμή το σεισμό στην Ιαπωνία.

Όπως αναφέρει, η κυβέρνηση «οφείλει, αξιοποιώντας τις προτάσεις των αρμόδιων φορέων ΟΑΣΠ, ΙΤΣΑΚ, ΤΕΕ κλπ, να προχωρήσει σε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από κάποιο ισχυρό σεισμό».

«Είναι γνωστό», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε το ΤΕΕ το 2007 ότι το Εθνικό Πρόγραμμα για την Αντισεισμική Ενίσχυση των Υφισταμένων Κατασκευών (ΕΠΑΝΤΥΚ), ουσιαστικά βρίσκεται σε τέλμα γιατί οι κυβερνήσεις δεν έδειξαν διαχρονικά κανένα ενδιαφέρον».

«Με βάση το πρόγραμμα αυτό έπρεπε να ερευνηθούν το 75% των ιδιωτικών κτιρίων, το 65% των δημοσίων κτιρίων και το 45% των σχολείων που έχουν χτιστεί πριν το 1985 και, κατά προτεραιότητα, τα δημόσια κτίρια, αλλά και τα ιδιωτικά όπου συχνάζει ιδιαίτερα η νεολαία. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι ελάχιστα βήματα έχουν γίνει στην κατεύθυνση αυτή», σημειώνει ο Συνασπισμός.

Επιπλέον, ο ΣΥΝ αναφέρει ότι είναι επείγουσα η αντιμετώπιση της πυρηνικής απειλής. «Πρέπει να αποτραπεί με κάθε τρόπο η εγκατάσταση νέων πυρηνικών σταθμών στην περιοχή και να προγραμματιστεί το ξήλωμα το ταχύτερο δυνατό, όσων λειτουργούν σήμερα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η πυρηνική ενέργεια είναι ειδικά για την εύφλεκτη και σεισμογενή περιοχή μας μία αδιέξοδη, επικίνδυνη, εγκληματική επιλογή», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση και τονίζεται: «Δυστυχώς στην περιοχή μας με παρότρυνση Ιταλών, Γάλλων, αλλά και Ρώσων προγραμματίζονται αρκετά πυρηνικά εργοστάσια».

Καλείται τέλος η κυβέρνηση να αφυπνιστεί και να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα στη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου για να αποτραπούν νέα πυρηνικά εργοστάσια και να κλείσουν σταδιακά τα ήδη υπάρχοντα.