Κόσμος
Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011 10:10

Μπαχρέιν: Υπό τον έλεγχο της αστυνομίας η πλατεία Μαργαριταριού

Έφοδο έκαναν σήμερα οι δυνάμεις καταστολής του Μπαχρέιν εναντίον των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών που είχαν κατασκηνώσει στην πλατεία Μαργαριταριού της πρωτεύουσας Μανάμα. Υπό τον έλεγχο της αστυνομίας η πλατεία. Δύο αστυνομικοί και πέντε διαδηλωτές νεκροί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Έφοδο έκαναν σήμερα οι δυνάμεις καταστολής του Μπαχρέιν εναντίον των διαδηλωτών που είχαν κατασκηνώσει στην πλατεία Μαργαριταριού της πρωτεύουσας Μανάμα, διεκδικώντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκαν δύο αστυνομικοί, οι οποίοι παρασύρθηκαν από αυτοκίνητα διαδηλωτών κατά την αποχώρησή τους από την πλατεία του Μαργαριταριού. Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι πέντε διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας και δεκάδες τραυματίστηκαν.

«Πρόκειται για έναν πόλεμο εξόντωσης. Αυτό δεν συμβαίνει ούτε σε πολέμους. Είναι απαράδεκτο», τόνισε ο Αμπντελ Τζαλίλ Χαλίλ ανώτατο στέλεχος του Ουεφάκ, του μεγαλύτερου σιιτικού κόμματος του Μπαχρέιν.

Ο Χαλίλ δήλωσε πως οι στρατιωτικές δυνάμεις εκτός του ότι εκδίωξαν τους διαδηλωτές από την πλατεία του Μαργαριταριού, έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα, αποκλείοντας δρόμους και πυροβολώντας ή συλλαμβάνοντας όσους προσπαθούν να τους διασχίσουν.

Ενας από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο Χαλίλ Μαρζούκ, κατηγόρησε τις δυνάμεις ότι έβαλαν με «πραγματικές σφαίρες» εναντίον των διαδηλωτών και πρόσθεσαν πως το έκαναν «σκόπιμα για να τους σκοτώσουν».

Ο ίδιος κατήγγειλε πως οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν «αποκλείσει την πρόσβαση σε πολλά νοσοκομεία» και έχουν περικυκλώσει ορισμένα δημόσια κτίρια.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δεκάδων δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσουν τους διαδηλωτές -στην πλειονότητά τους Σιίτες που είχαν κατασκηνώσει στην πλατεία από τις 19 Φεβρουαρίου- και τελικά πήραν τον έλεγχο της πλατείας .

Οι δυνάμεις ασφαλείας πήραν θέσεις στην οικονομική περιοχή της Μανάμα και άνοιξαν τους δρόμους που είχαν αποκλείσει οι διαδηλωτές. Στρατιωτικά οχήματα και εκσκαφείς ανοίγουν τους δρόμους που είχαν κλείσει με αυτοσχέδια οδοφράγματα οι διαδηλωτές, επιτρέποντας την πρόσβαση στην συνοικία αυτή όπου έχουν την έδρα τους πολλές διεθνείς τράπεζες και πολυεθνικές εταιρίες.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της σιιτικής αντιπολίτευσης, σεΐχης Αλί Σαλμάν κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη «να επέμβουν για να προστατεύσουν τους πολίτες από τις δυνάμεις που τους αντιμετωπίζουν σαν να είναι εχθροί», τονίζοντας πως το καθεστώς του Μπαχρέιν συμπεριφέρεται όπως ο Μουάμαρ Καντάφι αντιμετωπίζοντας με εξαιρετική ωμότητα το λαό του. «Καλούμε τους γιους μας να μην έρθουν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις ασφαλείας και να σώσουν τη ζωή τους», δήλωσε σε συνέντευξή του στο δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Τη νύχτα οι Σιίτες θρησκευτικοί αξιωματούχοι του Μπαχρέιν κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα και τον μουσουλμανικό κόσμο να παρέμβουν για να αποτρέψουν τη σφαγή –όπως τόνισαν- στο εμιράτο, το οποίο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από χθες Τρίτη, μια ημέρα μετά την άφιξη ξένων στρατευμάτων του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου για να καταστείλουν το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος.