Κόσμος
Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011 17:55

Λιβύη: Επίθεση κυβερνητικών σε Αζνταμπίγια και Μισράτα

Επίθεση εναντίον θέσεων των εξεγερμένων εξαπολύουν οι δυνάμεις του Καντάφι στην Αζνταμπίγια στα ανατολικά και της Μισράτα στα δυτικά της Λιβύης.

Επίθεση εναντίον θέσεων των εξεγερμένων εξαπολύουν οι δυνάμεις του Καντάφι στην Αζνταμπίγια στα ανατολικά και της Μισράτα στα δυτικά της Λιβύης.

Κυβερνητικά στρατεύματα περικύκλωσαν και πραγματοποίησαν την πρώτη χερσαία επίθεση εναντίον της Αζνταμπίγια, που είναι η τελευταία πόλη στα ανατολικά της πρωτεύουσας πριν την έδρα των εξεγερμένων στη Βεγγάζη.

Οι κυβερνητικοί ισχυρίζονται ότι έχουν καταλάβει την Αζνταμπίγια, ωστόσο οι αντικαθεστωτικοί υποστηρίζουν ότι απέκρουσαν την επίθεση.

Παράλληλα, τανκς και πυρά πυροβολικού χρησιμοποιούν οι δυνάμεις του Καντάφι εναντίον της Μισράτα, της μοναδικής σημαντικής πόλης στα δυτικά που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών. Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες και για αυτήν, με τους αντικαθεστωτικούς να αρνούνται ότι έχουν χάσει τον έλεγχο.

Εν τω μεταξύ, ο γιος του Καντάφι Σάιφ αλ Ισλάμ δήλωσε ότι κυβερνητικά στρατεύματα βρίσκονται κοντά στη Βεγγάζη και ότι «όλα θα έχουν τελειώσει μέσα σε 48 ώρες».

Ο Σάιφ, μιλώντας στο κανάλι Euronews που εδρεύει στη Γαλλία, ερωτηθείς σχετικά με τις συζητήσεις των διεθνών δυνάμεων για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, είπε: «Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν τελειώσει. Σε 48 ώρες τα πάντα θα έχουν τελειώσει. Οι δυνάμεις μας βρίσκονται κοντά στη Βεγγάζη. Όποια απόφαση κι αν ληφθεί θα είναι πολύ καθυστερημένη».

Δυνάμεις πιστές στον Καντάφι έχουν ανακαταλάβει μια σειρά παράκτιων πόλεων τις τελευταίες 11 ημέρες, αποσπώντας τις από τους εξεγερμένους που τις είχαν καταλάβει τις πρώτες ημέρες των κινητοποιήσεων εναντίον του Μουάμαρ Καντάφι, που κυβερνά τη χώρα της βόρειας Αφρικής τα τελευταία 41 χρόνια.

«Συμβουλεύστε τους εξαπατημένους σας γιους να παραδώσουν τα όπλα τους στις ένοπλες δυνάμεις της Ηγεσίας του Λαού και θα καλυφθούν από την αμνηστία που ζήτησε [να παραχωρηθεί] ο Διοικητής [Καντάφι], που θα ισχύει για όποιον παραδίδει το όπλο του στις ένοπλες δυνάμεις και απέχει από [πράξεις] αντίστασης και υπονόμευσης», ανέφερε ανακοινωθέν του στρατού που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση.