Αθλητικά
Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011 06:06

Europa League: Καμία αγγλική ομάδα στους «8»

Χωρίς εκπροσώπους έμεινε η Αγγλία στα προημιτελικά του Europa League, καθώς τόσο η Λίβερπουλ, όσο και η Σίτι γνώρισαν οδυνηρούς αποκλεισμούς. Προκρίθηκαν οι Βιγιαρεάλ, Μπενφίκα, Πόρτο Μπράγκα, Αϊντχόφεν, Τβέντε, Ντιναμό Κιέβου και Σπαρτάκ Μόσχας.

Χωρίς εκπροσώπους έμεινε η Αγγλία στα προημιτελικά του Europa League, καθώς τόσο η Λίβερπουλ, όσο και η Σίτι γνώρισαν οδυνηρούς αποκλεισμούς. Προκρίθηκαν οι Βιγιαρεάλ, Μπενφίκα, Πόρτο Μπράγκα, Αϊντχόφεν, Τβέντε, Ντιναμό Κιέβου και Σπαρτάκ Μόσχας.

Αντιθέτως, μεγάλοι κερδισμένοι ήταν οι σύλλογοι από Πορτογαλία και Ολλανδία. Οι μεν Ίβηρες θα έχουν τρεις εκπροσώπους στα προημιτελικά (Μπενφίκα, Μπράγκα, Πόρτο), οι δε «τουλίπες» δυο (Αϊντχόφεν, Τβέντε).

Πάντως, το αξιοσημείωτο είναι πως δεν υπήρξε καμία ανατροπή σε σχέση με τα πρώτα παιχνίδια της φάσης των «16». Όσος ομάδες κέρδισαν πριν από 15 μέρες, εύκολα ή δύσκολα πήραν την πρόκριση για την επόμενη φάση.

Το μόνο ζευγάρι που στο πρώτο παιχνίδι είχε έρθει ισόπαλο, βρήκε τους φιλοξενούμενους να κάνουν μια μίνι έκπληξη και να προκρίνονται εκτός έδρας. Ο λόγος για την Αϊντχόφεν, που με γκολ του Λενς στο ξεκίνημα του ματς με τη Ρέιντζερς κατάφερε και πέταξε εκτός συνέχειας τους Ολλανδούς.

Το μεγάλο σοκ της βραδιάς, βέβαια, ήταν ο αποκλεισμός των Αγγλων. Η Μάντσεστερ Σίτι είχε γνωρίσει την ήττα με 2-0 στην Ουκρανία από τη Ντιναμό και ήθελε τουλάχιστον δυο γκολ για να στείλει το παιχνίδι στην παράταση. Παρόλα αυτά, αναγκάστηκε για σχεδόν μια ώρα να αγωνιστεί με παίκτη λιγότερο, μετά την ανόητη αποβολή του Μπαλοτέλι στο 36. Εν τέλει οι «πολίτες» επικράτησαν με 1-0, αλλά αυτό δεν έφτανε.

Την ήττα είχε γνωρίσει στο πρώτο ματς και η Λίβερπουλ, αυτή με 1-0 κόντρα στην Μπράγκα. Χωρίς τον αρχηγό της, Στίβεν Τζέραρντ, και τον Λουίς Σουάρες, που δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής, ήλπιζε ότι θα έκανε την ανατροπή, αλλά μάταια, αφού έμεινε στη στείρα ισοπαλία.

Πολύ άνετα η Σπαρτάκ νίκησε και στη Μόσχα τον Αγιαξ (3-0), ενώ νίκες και στους επαναληπτικούς εξασφάλισαν Βιγιαρεάλ και Πόρτο κόντρα σε Λεβερκούζεν (2-1) και ΤΣΣΚΑ Μόσχας (2-1) αντίστοιχα.

Στο 1-1 έμειναν Παρί Σεν-Ζερμέν και Μπενφίκα και σε συνδυασμό με το 2-1 του πρώτου γύρου την πρόκριση πήραν οι Πορτογάλοι.

Τη μεγάλη ανατροπή πήγε να κάνει η Ζενίτ, η οποία στο πρώτο ματς στην Ολλανδία είχε γνωρίσει την ήττα με 3-0 από τη Τβέντε, όμως στον επαναληπτικό έφτασε μέχρι τα δυο τέρματα.

Η κλήρωση για τα προημιτελικά θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι στην έδρα της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα (στην αγκύλη το σκορ των πρώτων παιχνιδιών):

Μάντσεστερ Σίτι - Ντιναμό Κιέβου 1-0 (39' Κολάροβ) [0-2]

Παρί Σεν-Ζερμέν - Μπενφίκα 1-1 (35' Μποντμέρ / 27' Γκαϊτάν) [1-2]

Ζενίτ - Τβέντε 2-0 (16' Σιροκόβ, 38' Κερζακόβ) [0-3]

Σπαρτάκ Μ. - Αγιαξ 3-0 (21' Κιρίλ Κομπαρόβ, 30' Ουέλιτον, 54' Αλεξ) [1-0]

Βιγιαρεάλ - Λεβερκούζεν 2-1 (33' Καθόρλα, 61' Τζ. Ρόσι / 82' Ντερτιγιόκ) [3-2]

Πόρτο - ΤΣΣΚΑ Μόσχας 2-1 (1' Χουλκ, 24' Γκουαρίν / 29 Τόσιτς) [1-0]

Ρέιντζερς - Αϊντχόφεν 0-1 (14' Λενς) [0-0]

Λίβερπουλ - Μπράγκα 0-0 [0-1]