Μάχη με το χρόνο δίνουν οι ιαπωνικές αρχές στη Φουκουσίμα προκειμένου να αποφευχθεί η τήξη των πυρήνων των αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού. Αυξήθηκε το επίπεδο σοβαρότητας του ατυχήματος. Υπό εξέταση και λύση «τύπου Τσερνόμπιλ».
Μάχη με το χρόνο δίνουν οι ιαπωνικές αρχές στη Φουκουσίμα προκειμένου να αποφευχθεί η τήξη των πυρήνων των αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού που έχουν υπερθερμανθεί μετά τη βλάβη στο σύστημα ψύξης. Από το πρωί (τοπική ώρα) έχουν αρχίσει οι ρίψεις νερού από ελικόπτερα του ιαπωνικού στρατού.
Εν τω μεταξύ στο επίπεδο 5 από 4 της επταβάθμιας κλίμακας ανέβασε τη σοβαρότητα του πυρηνικού ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊτσί η Ιαπωνία, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
Παρ' όλο που αρχικά εξετάστηκε η διακοπή της επιχείρησης, ώστε να προστατευθούν τα πληρώματά τους από την υπερέκθεση σε ραδιενεργό ακτινοβολία, τα ελικόπτερα του ιαπωνικού στρατού τελικά παρέμειναν ρίχνοντας ποσότητες θαλασσίου ύδατος και βορίου στη δεξαμενή των χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων του αντιδραστήρα 3 που αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Στο χώρο του εργοστασίου παραμένουν την ίδια ώρα περίπου 50 εργάτες που επιχειρούν να εμποδίσουν ενδεχόμενη έκρηξη στους έξι αντιδραστήρες του σταθμού. Ηδη μεταφέρθηκε από το Τόκιο ειδικό πυροσβεστικό όχημα εφοδιασμένο με κανόνι εκτόξευσης νερού, το οποίο τις επόμενες ώρες θα αρχίσει στοχευμένες ρίψεις ποσοτήτων ύδατος στα επικίνδυνα σημεία των αντιδραστήρων
Την Πέμπτη εξάλλου, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού ανακοίνωσε ότι μετέφερε αγωγό ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσεως προκειμένου να επιτύχει την επαναλειτουργία των αντλιών ύδατος εντός των αντιδραστήρων που εξασφαλίζουν τον έλεγχο της θερμοκρασίας ώστε να αποφευχθεί η τήξη των εμπλουτισμένων ράβδων ουρανίου και η ανεξέλεγκτη αλυσιδωτή διάσπαση. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, μπορεί να απαιτηθούν εβδομάδες για να ψυχθούν οι ράβδοι καυσίμου της πυρηνικής εγκατάστασης. «Είναι κάτι που θα χρειαστεί καιρό, πιθανόν εβδομάδες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος της Πυρηνικής Κανονιστικής Επιτροπής Γκρέγκορι Τζάσκο.
Εξετάζεται και λύση «τύπου Τσερνόμπιλ»
Εκπρόσωπος της ιαπωνικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας παραδέχθηκε ότι πλέον οι αρχές σκέπτονται και μία λύση «τύπου Τσερνόμπιλ», να ταφούν δηλαδή οι αντιδραστήρες μέσα σε άμμο και τσιμέντο. Η διαχειρίστρια εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν θα ήταν αδύνατο να ταφούν σε τσιμένο οι αντιδραστήρες της εγκατάστασης, όμως ξεκαθάρισε πως προτεραιότητα είναι να ψυχθούν.
Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)- σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του στην Κίνα Μάικλ Ο' Λίρι- εκτιμά ότι η διάδοση της ραδιενέργειας από το σταθμό στη Φουκουσίμα παραμένει τοπική και δεν δημιουργεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.
Πάνω από 6.000 οι νεκροί
Σύμφωνα με την ιαπωνική αστυνομία, οι νεκροί της καταστροφής από το σεισμό και το τσουνάμι έχουν φθάσει τους 6.539, ξεπερνώντας τους νεκρούς που είχε προκαλέσει το 1995 ο σεισμός στο Κόμπε στη δυτική Ιαπωνία (6.434).
Σήμερα, μία εβδομάδα μετά το χτύπημα του εγκέλαδου και το φονικό τσουνάμι, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή ακριβώς στις 14:45 την ώρα δηλ. που σημειώθηκε ο σεισμός την περασμένη Παρασκευή. Τα τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν επιζώντες, μέλη συνεργείων διάσωσης στη βορειο-ανατολική Ιαπωνία να στέκονται ακίνητοι με χαμηλωμένα κεφάλια.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα κληθούν να αποζημιώσουν συμβόλαια ζωής και όχι μόνον, αξίας μεγαλύτερης των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Γιοσιχίκο Νόντα, διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν κεφάλαια αρκετά εντός της χώρας για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε επίσης ότι παρακολουθεί πλέον στενά τις κινήσεις της χρηματαγοράς, μετά την ανέλιξη του γιέν σε ιστορικό υψηλό όλων των εποχών έναντι του δολαρίου, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει όσα ακούγονται περί παρέμβασης ξένου συναλλάγματος στην εγχώρια αγορά. Παράλληλα απέρριψε το ενδεχόμενο η αλματώδης άνοδος του νομίσματος της χώρας σε σχέση με το αμερικανικό να οφείλεται στο μαζικό επαναπατρισμό κεφαλαίων από τις ιαπωνικές ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να καλύψουν τα ιλιγγιώδη ποσά των αποζημιώσεων.
Τέλος, ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου ζήτησε από τις εταιρείες και από τον ιαπωνικό λαό να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας, την ώρα που η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας στη χώρα, Tokyo Electric Power, συνεχίζει να εφαρμόζει εκ περιτροπής διακοπές στην ηλεκτροδότηση.
Ο υπουργός Μπάνρι Καέιντα ζήτησε επίσης από τις εταιρείες στη δυτική Ιαπωνία να αυξήσουν την παραγωγή τους για να αντισταθμίσουν τη μείωση της παραγωγής στην πληγείσα περιοχή. «Σήμερα ζητώ από τις εταιρείες στην περιφέρεια Κανσάι και δυτικά του Κανσάι να αυξήσουν την παραγωγή από τα συνήθη επίπεδα», δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός.