Πολιτική
Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011 12:04

Δ.Δρούτσας: Ετοιμη να συνδράμει η Ελλάδα

Την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει, σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους της, για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών σε δήλωσή του για την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη.

Την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει, σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους της, για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών σε δήλωσή του για την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1945100 .

«Η υιοθέτηση της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στέλνει, πρώτα απ' όλα, ένα ισχυρό μήνυμα αλλά και μια σαφή προειδοποίηση: ότι πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός. Οι επιθέσεις κατά του αμάχου πληθυσμού πρέπει να πάψουν άμεσα. Συνιστούν κατάφωρη και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Παράλληλα, όπως επεσήμανε ο κ. Δρούτσας, με την εν λόγω απόφαση η διεθνής κοινότητα έκανε ένα βήμα παραπέρα: «Ανταποκρινόμενη και στην έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου, το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, να υιοθετήσει πιο αυστηρές κυρώσεις στο καθεστώς του Καντάφι και να επιτρέψει την ανάληψη οποιουδήποτε μέτρου είναι απαραίτητο για την προστασία των αμάχων».

Για την Ελλάδα, συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών, στόχος όλων θα πρέπει να είναι η εξεύρεση λύσης στην κρίση της Λιβύης, η αποκατάσταση της σταθερότητας και η ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία, μέσα από ένα ευρύτατο διάλογο των συνιστωσών του λαού της χώρας. «Αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο και αυτή είναι η απαίτηση της διεθνούς κοινότητας, του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης. Δεν είναι αργά», εκτίμησε ο κ. Δρούτσας και κατέληξε λέγοντας:

«Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε, σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους μας για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα».

Παρόντες στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον υπουργό Αμυνας στο ΥΕΘΑ ήταν επίσης ο γενικός γραμματέας του υπουργείο Εξωτερικών Ιωάννης Ζέππος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος.

ΝΔ: Σωστή αλλά καθυστερημένη η απόφαση

Σωστή χαρακτήρισε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ωστόσο πως η μεγάλη καθυστέρηση με την οποία ελήφθη, «επέτρεψε στο καθεστώς Καντάφι να ανακτήσει την πρωτοβουλία των στρατιωτικών κινήσεων και να καταφέρει φονικά πλήγματα στους εξεγερμένους πολίτες της Λιβύης».

«Από δω και πέρα», πρόσθεσε ο βουλευτής Β' Αθηνών, «η Παγκόσμια Δημοκρατική Κοινότητα οφείλει να βοηθήσει άμεσα και αποτελεσματικά τον Λιβυκό λαό να απαλλαγεί από το αυταρχικό καθεστώς της ακραίας και απροκάλυπτης βίας και να προχωρήσει προς μία ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία το ταχύτερο δυνατόν».

Αλ.Παπαρήγα: «Όχι» σε συμμετοχή της Ελλάδας σε επέμβαση στη Λιβύη

Να μην εμπλακεί η χώρα μας με κανένα τρόπο στην «ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη», ζήτησε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρωθυπουργό, η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Η κ. Παπαρήγα ζήτησε να μην χρησιμοποιηθούν οι αμερικονατοϊκές βάσεις στη Σούδα και στο Άκτιο, επισημαίνοντας πως αποτελεί μέγιστη υποκρισία το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας που χρησιμοποιούν και ότι δεν έχουν καμία νομιμοποίηση.

Ν.Χουντής: Η κυβέρνηση να δεσμευθεί

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΤ3, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής κάλεσε την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί ελληνικό έδαφος και ελληνικές δυνάμεις «στους στρατιωτικούς τυχοδιωκτισμούς», που όπως είπε, ήδη ξεκίνησαν.

«Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιβολή απαγόρευσης πτήσεων αποτελεί ένα κορυφαίο σημείο στις εξελίξεις» ,δήλωσε ο ευρωβουλευτής και προειδοποίησε πως «η επιχειρούμενη στρατιωτική παρέμβαση με μοχλό το ΝΑΤΟ, θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στον Αραβικό κόσμο και τη Μέση Ανατολή», ενώ «ιδιαίτερα μεγάλες θα είναι και οι επιπτώσεις στην Ελλάδα αφού η βάση της Σούδας θα αποτελέσει το κέντρο των νατοϊκών επιχειρήσεων».

Ντ. Μπακογιάννη: Να συνδράμει η κυβέρνηση στην παύση των βιαιοπραγιών

«Η διεθνής κοινότητα οφείλει να πράξει τα δέοντα, έτσι ώστε ο λαός της Λιβύης να μπορέσει να αντικαταστάσει ένα βίαιο και απολυταρχικό καθεστώς, με μια γνήσια δημοκρατική κυβέρνηση», τόνισε σε δηλώσεις της η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», Ντόρα Μπακογιάννη.

Κάλεσε επίσης την ελληνική κυβέρνηση, σεβόμενη τις διεθνείς και τις συμμαχικές της υποχρεώσεις, να συνδράμει στην παύση των βιαιοπραγιών στη Λιβύη και την αποκατάστασης της δημοκρατίας, στη χώρα.

««Από την πρώτη στιγμή είχαμε υποστηρίξει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις για τη Λιβύη. Σήμερα μετά από την καθυστερημένη αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Καντάφι δηλώνει ότι θα προχωρήσει αμέσως σε εκεχειρία», σημείωσε.

Ειρηνική λύση ζητεί η Δημοκρατική Αριστερά

Να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Λιβύη, με τελικό στόχο την ανάδειξη μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, νέας ηγεσίας στη χώρα, ζήτησε η Δημοκρατική Αριστερά. Σε αυτή την κατεύθυνση, τονίζει σε ανακοίνωσή της, η παρέμβαση του ΟΗΕ είναι αναγκαία.

Αγκυρα: Δράση στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας

Δράση στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, ζήτησε από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ. «Θεωρούμε ότι είναι ενδεδειγμένο να δράσουμε μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας», σχολίασε σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ο Τούρκος Πρόεδρος για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.