Κόσμος
Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011 14:42

«Κατάπαυση πυρός» ανακοίνωσε η Λιβύη

Αμεση κατάπαυση πυρός στη Λιβύη προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες της και να συμμορφωθεί με τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών. Επιφυλακτική για την ανακοίνωση η διεθνής κοινότητα. Ολα έτοιμα για στρατιωτική δράση, λέει Γαλλία.

Αμεση κατάπαυση πυρός στη Λιβύη προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες της και να συμμορφωθεί με τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Μούσα Κούσα.

«Αποφασίσαμε άμεση κατάπαυση του πυρός και άμεση διακοπή όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

«Η Λιβύη ενδιαφέρεται πολύ για την προστασία των αμάχων», όπως είπε, προσθέτοντας ότι το κράτος θα προστατεύσει επίσης όλους τους ξένους και τα ξένα περιουσιακά στοιχεία στη χώρα.

Όπως είπε, η Λιβύη «θα συμμορφωθεί με το ψήφισμα ως προς την προστασία των πολιτών και της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης, επομένως η χώρα θα ανοίξει όλους τους διαύλους επικοινωνίας με όλες τις πλευρές που ενδιαφέρονται για την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης».

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη σχετικά με το ψήφισμα που περιελάμβανε σοβαρά μέτρα εναντίον των Λίβυων, μεταξύ των οποίων η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που περιλαμβάνει πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας και που θα αυξήσει τις κακουχίες του λιβυκού λαού», πρόσθεσε.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι είχε προειδοποιήσει για έφοδο των δυνάμεών του στη Βεγγάζη, έδρα των αντικαθεστωτικών, απειλώντας ότι «δεν θα επιδείξει οίκτο».

Χθες το βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, καθώς επίσης και τη λήψη «όλων των απαραίτητων μέτρων» για την προστασία των Λίβυων πολιτών.

Το κείμενο της απόφασης υιοθετήθηκε με 10 ψήφους από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κίνα και Ρωσία απείχαν, χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα βέτο που έχουν για να μπλοκάρουν την απόφαση. Απείχαν επίσης Γερμανία, Βραζιλία και Ινδία.

Επιφυλακτική η διεθνής κοινότητα

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν δήλωσε ότι η Λιβύη πρέπει να συμμορφωθεί με όλα τα στοιχεία του ψηφίσματος του ΟΗΕ. Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ακόμη ότι δεν έχει μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία με τη Λιβύη για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορούσε να γίνει μια ανθρωπιστική αποστολή στη χώρα, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να την εγκαταλείπουν.

Η ΕΕ εξετάζει «σε βάθος» τις λεπτομέρειες της ανακοίνωσης Κούσα για κατάπαυση του πυρός, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο αν η ανακοίνωση συνοδεύεται από πράξεις. «Δεν θα αντιδράσουμε ούτε θα εντυπωσιαστιούμε από λόγια, θα πρέπει να δούμε πράξεις και αυτό δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο μέχρι στιγμής», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η διεθνής κοινότητα θα συνεχίζει να πιέζει για την απαοχώρηση του Καντάφι.

Επιφυλακτική εμφανίστηκε και η Γαλλία μετά την ανακοίνωση. «Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. (Ο Καντάφι) έχει αρχίσει να φοβάται αλλά η απειλή δεν έχει εξαλειφθεί», όπως δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείο Εξωτερικών. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών Ζιπέ δήλωσε ότι «όλα είναι έτοιμα» για στρατιωτική δράση στη Λιβύη, χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Πρόσθεσε πως στη διάσκεψη κορυφής το Σάββατο στο Παρίσι θα αναλυθεί η κήρυξη κατάπαυσης του πυρός από την Τρίπολη και θα εξαχθούν συμπεράσματα. Η σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αφρικανικής Ένωσης-Αραβικού Συνδέσμου για τη Λιβύη θα διεξαχθεί το Σάββατο στο Μέγαρο των Ηλυσίων, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Ο Καντάφι «θα κριθεί από τις πράξεις και όχι από τα λόγια του», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. «Αυτό που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών λέει ότι πρέπει να σταματήσει αυτό που κάνει, κτηνωδίες εις βάρος του λαού του. Αν δεν το κάνει, όλα τα απαραίτητα μέτρα μπορεί να επακολουθήσουν για να τον κάνουν να σταματήσει», όπως είπε ο Κάμερον στο BBC.

Έκκληση για άμεση εφαρμογή της ανακοινωθείσας κατάπαυσης του πυρός απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

Το Reuters, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, μεταδίδει ότι ο βομβαρδισμός της Μισράτα από τις δυνάμεις του Καντάφι συνεχίζεται http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1945314 παρά την ανακοίνωση για κατάπαυση του πυρός, με αποτέλεσμα 25 άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά.

Ωστόσο, εκπρόσωπος τη λιβυκής κυβέρνησης διέψευσε τα περί βομβαρδισμών σήμερα, τονίζοντας πως οι κυβερνητικές δυνάμεις ήδη εφαρμόζουν την κατάπαυση του πυρός. Ζήτησε ακόμη τη βοήθεια της Τουρκίας και της Μάλτας στην εφαρμογή και την επίβλεψη της κατάπαυσης. Πρόσθεσε ακόμη πως το καθεστώς δεν ξέρει με ποιον από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να επικοινωνήσει προκειμένου να επεξεργαστούν τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν την κατάπαυση του πυρός, επισημαίνοντας πως εργάζεται για την επίλυση αυτού του προβλήματος.

Παρ' όλα αυτά οι αντικαθεστωτικοί επιμένουν πως οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι συνεχίζουν τις επιθέσεις τους. Συγκεκριμένα, έκαναν λόγο για βομβαρδισμούς στο Ζέντεν, που απέχει 120 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης, τη Μιζουράτα (200 χλμ. ανατολικά) και την Ατζνταμπίγια (160 χλμ. νοτίως της Βεγγάζης), τρεις πόλεις που εν μέρει παραμένουν στα χέρια των εξεγερμένων.