Κόσμος
Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011 20:23

Τελεσίγραφο στον Καντάφι

Αν o Λίβυος συνταγματάρχης Καντάφι δεν συμμορφωθεί με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα θα αναλάβει στρατιωτική δράση, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. «Δεν παραβιάζεται η κατάπαυση του πυρός», υποστηρίζει η Λιβύη.

Αν o Λίβυος συνταγματάρχης Καντάφι δεν συμμορφωθεί με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα θα αναλάβει στρατιωτική δράση, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό.

Ο Ομπάμα επανέλαβε ο Καντάφι έχασε τη νομιμότητα να κυβερνά τη Λιβύη και αγνόησε το αίτημα της διεθνούς κοινότητας για τερματισμό της βίας.

Δίνοντας έμφαση στην κοινή απόφαση της διεθνούς κοινότητας, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως στόχος των ενεργειών της είναι η προστασία των αθώων πολιτών.

Στέλνοντας τελεσίγραφο στο Λίβυο συνταγματάρχη σημείωσε: «Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας ορίζει ξεκάθαρους όρους τους οποίους πρέπει να τηρήσει ... Όλες οι επιθέσεις εναντίον των πολιτών πρέπει να σταματήσουν... Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να φτάσει σε όλο το λιβυκό λαό. Αυτοί οι όροι δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Αν δεν συμμορφωθεί ο Καντάφι με το ψήφισμα η διεθνής κοινότητα θα αναλάβει στρατιωτική δράση».

Όπως ανέφερε, ο ρόλος των ΗΠΑ θα είναι ουσιώδης «όμως αυτό δεν σημαίνει ότι για τη Λιβύη θα δράσουμε μόνοι μας» ... Στο Παρίσι «θα θέσουμε τις προϋποθέσεις μιας κοινής δράσης της διεθνούς κοινότητας». Πρόσθεσε πως έχει ήδη αναθέσει στον υπουργό Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς να εναρμονίσει τα αμερικανικά στρατιωτικά σχέδια με όσα προβλέφθηκαν για τη Λιβύη από το Συμβούλιο Ασφάλειας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα διευκρίνισε πως οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αναπτύξουν χερσαίες δυνάμεις στη Λιβύη και διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσουν να βοηθούν το λαό της αφρικανικής χώρας με ανθρωπιστική βοήθεια.

Αργότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εκ μέρους της Γαλλίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ και αραβικών χωρών, ο Καντάφι καλείται να θέσει άμεσα τέλος σε όλες τις επιθέσεις εναντίον των Λίβυων πολιτών.

«Η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβάλλει σαφείς υποχρεώσεις που πρέπει να γίνουν σεβαστές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο μήνυμα που απευθύνεται στο συνταγματάρχη Καντάφι η Γαλλία, μαζί με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και αραβικές χώρες, προειδοποιούν το Λίβυο ηγέτη ότι«η κατάπαυση του πυρός πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα, δηλαδή όλες οι επιθέσεις εναντίον των πολιτών στα σταματήσουν».

«Ο Καντάφι πρέπει να σταματήσει την προέλαση προς τη Βεγγάζη και να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Ατζνταμπίγια, τη Μιζουράτα και τη Ζαουίγια. Θα πρέπει να αποκατασταθεί η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση και η παροχή φυσικού αερίου σε όλες τις ζώνες. Οι κάτοικοι της Λιβύης θα πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Εάν ο Καντάφι δεν συμμορφωθεί με την απόφαση 1973, η διεθνής κοινότητα θα τον υποχρεώσει να υποστεί τις συνέπειες και η εφαρμογή της απόφασης θα επιβληθεί με στρατιωτικά μέσα», προειδοποιεί το Παρίσι.

Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε μετά τη λήξη της συνάντησης που είχε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί με τους υπουργούς Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ και Αμυνας Ζεράρ Λονγκέ και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού, ναύαρχο Εντουάρ Γκιγιό.

Την Πέμπτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, καθώς επίσης και τη λήψη «όλων των απαραίτητων μέτρων» για την προστασία των Λίβυων πολιτών. Σήμερα το καθεστώς του Καντάφι ανακοίνωσε άμεση κατάπαυση πυρός προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες της και να συμμορφωθεί με την απόφαση, όμως οι αντικαθεστωτικοί εξακολουθούν να κάνουν λόγο για βομβαρδισμούς σε διάφορες πόλεις.

Και η διεθνής κοινότητα εξαρχής εμφανίστηκε επιφυλακτική στις ανακοινώσεις του λιβυκού καθεστώτος αναμένοντας πράξεις και όχι λόγια, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ανάλογη θέση διατύπωσε και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ λίγο αργότερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζιπέ τόνισε πως «όλα είναι έτοιμα» για στρατιωτική δράση στη Λιβύη, χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Πρόσθεσε πως στη διάσκεψη κορυφής το Σάββατο στο Παρίσι «θα αναλυθεί» η κήρυξη κατάπαυσης του πυρός από την Τρίπολη και «θα εξαχθούν συμπεράσματα». Νωρίτερα, ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουέν ανέφερε πως τα αεροπορικά χτυπήματα στη Λιβύη θα πραγματοποιηθούν εντός των επόμενων ωρών.

«Δεν παραβιάζεται η κατάπαυση του πυρός», λέει η Λιβύη

Η παρουσία λιβυκών κυβερνητικών στρατευμάτων γύρω από τη Βεγγάζη δεν παραβιάζει την κατάπαυση του πυρός και στα σχέδια του στρατού δεν περιλαμβάνεται μια επίθεση στο προπύργιο των εξεγερμένων, υποστήριξε ο υφυπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος Καντάφι, Χάλεντ Καΐμ.

«Όσον αφορά Στην παρουσία του στρατού στις λιβυκές πόλεις, τη θεωρούμε σημαντική για την ασφάλεια των πολιτών. Δεν παραβιάζει την κατάπαυση του πυρός», δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους. Διέψευσε επίσης ότι μετά την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός έγιναν βομβαρδισμοί από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

«Κατάπαυση του πυρός σημαίνει όχι στρατιωτικές επιχειρήσεις, μεγάλες ή μικρές (...) Οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται τώρα έξω από τη Βεγγάζη και δεν έχουν πρόθεση να μπουν στην πόλη», πρόσθεσε.

Ωστόσο, από τη Βεγγάζη, το γενικό επιτελείο των εξεγερμένων, κάλεσε μέσω του ραδιοφώνου τις δυνάμεις του να κατευθυνούν προς το Αλ Μαλγκρούν, που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από την πόλη, προκειμένου «να μπλοκάρουν τις δυνάμεις του Καντάφι».

«Καλούμε τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς να πάρουν τα όπλα και να πάνε στο Αλ Μαλγκρούν για να υπερασπιστούν την είσοδο της Βεγγάζης και να μπλοκάρουν τις δυνάμεις του Καντάφι. Τους ζητούμε να πάνε τώρα και γρήγορα», αναφέρεται στην ανακοίνωση που διαβάστηκε στο ραδιόφωνο.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι είδε δεκάδες οχήματα που μετέφεραν εκατοντάδες ένοπλους νεαρούς να παίρνουν το δρόμο για το Αλ Μαλγκρούν. Από τη νότια είσοδο της Βεγγάζης πέρασε και ένα φορτηγό που μετέφερε εκτοξευτήρες ρουκετών.

Νωρίτερα, το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι οι δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι προελαύνουν γρήγορα προς το προπύργιο των εξεγερμένων, τη Βεγγάζη, παρά την κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με το κανάλι, ο ανταποκριτής του στη Βεγγάζη ανέφερε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις συγκρούονται με τους εξεγερμένους στις πόλεις Αλ-Μαγκρούν και Σλουκ.

Παράλληλα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι ακούστηκε στη Βεγγάζη ισχυρή έκρηξη, την οποία ακολούθησαν αντιαεροπορικά πυρά.

Σύνοδος ΕΕ, Αφρικανικής Ενωσης, Αραβικού Συνδέσμου το Σάββατο

Η σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αφρικανικής Ένωσης-Αραβικού Συνδέσμου για τη Λιβύη θα διεξαχθεί το Σάββατο στο Μέγαρο των Ηλυσίων, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Στη διάσκεψη θα συμμετάσχει και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Πάντως, γαλλική διπλωματική πηγή ανέφερε ότι γαλλικά και βρετανικά πολεμικά αεριωθούμενα ενδέχεται να κάνουν «συμβολικά» υπερπτήσεις πάνω από τη Λιβύη το Σάββατο, πριν τις συνομιλίες στο Παρίσι. «Θα πρόκειται για πολιτικό μήνυμα προς τον Μουάμαρ Καντάφι» ανέφερε η πηγή, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, ζητώντας όμως ανωνυμία.

Το βράδυ έγινε γνωστό πως στο Παρίσι θα μεταβεί εκτάκτως και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

ΚΚΕ: Οι δολοφόνοι ετοιμάζουν νέο πόλεμο

«Οι δολοφόνοι του ιμπεριαλισμού με επικεφαλής τις ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία ετοιμάζουν νέο πόλεμο. Είναι παραμύθια τα περί ανθρωπισμού. Οι δολοφόνοι δεν μπορούν να μιλάνε για ανθρωπισμό. Ο στόχος τους είναι τα πετρέλαια της Λιβύης. Η επίθεση στη Λιβύη θα δημιουργήσει νέες επιπλοκές στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, τις οποίες θα πληρώσουν οι λαοί» σημειώνει σε ανακοίνωσή του για το διάγγελμα Ομπάμα.

Βάλλοντας και κατά της ελληνικής κυβέρνησης σημειώνει: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη της ΝΔ, αποφάσισε να συμμετέχει. Ο λαός πρέπει να αντιδράσει. Καμία συμμετοχή στην επίθεση. Κάτω ο ιμπεριαλισμός».