Κόσμος
Σάββατο, 19 Μαρτίου 2011 12:00

Αίγυπτος: Δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Κρίσιμο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος διενεργείται σήμερα στην Αίγυπτο. Συνολικά 45 εκατομμύρια πολίτες προσέρχονται στις κάλπες προκειμένου να αποφασιστούν οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν κυρίως την προεδρική θητεία.

Κρίσιμο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος διενεργείται σήμερα στην Αίγυπτο. Οι κάλπες άνοιξαν στις 8.00 (τοπική ώρα) και θα κλείσουν στις 17.00 (τοπική ώρα). Σε αυτές καλούνται να προσέλθουν περίπου 45 εκατομμύρια Αιγύπτιοι.

Οι υπέρμαχοι του «ναι» είναι υπέρ της γρήγορης μετάβασης σε μια δημοκρατική διακυβέρνηση με περιορισμένες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, ενώ οι υπέρμαχοι του «οχι» ζητούν την κατάρτιση νέου Συντάγματος.

Οι κύριες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις αφορούν την προεδρική θητεία που περιορίζεται σε δυο τετραετίες και όχι σε απεριόριστες εξαετίες, όπως ισχύει σήμερα. Προβλέπεται επίσης χαλάρωση των προϋποθέσεων για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα για το ανώτατο αξίωμα.

Τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις ετοίμασε επιτροπή νομικών που διόρισε ο στρατός, ο οποίος κυβερνά τη χώρα μετά την παραίτηση του Μουμπάρακ και έχει υποσχεθεί την επιστροφή σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη εξουσία.

Πηγές: ΑΠΕ ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters