Κόσμος
Σάββατο, 19 Μαρτίου 2011 17:09

Ωρα μηδέν για τη Λιβύη

Αρχισαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, συμμαχικά αεροσκάφη επιχειρούν ήδη πάνω από την αφρικανική χώρα και παρεμποδίζουν τις επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη. Ομπάμα: O λαός της Λιβύης πρέπει να προστατευθεί.

Αρχισαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, συμμαχικά αεροσκάφη επιχειρούν ήδη πάνω από την αφρικανική χώρα και παρεμποδίζουν τις επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη.

Σε δηλώσεις του μετά από την έκτακτη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, ο Σαρκοζί είπε ακόμη ότι ο Λίβυος ηγέτης περιφρόνησε το διεθνές τελεσίγραφο για τον τερματισμό της βίας και ότι είναι καθήκον να στηρίξουμε τον αραβικό λαό.

«Πρέπει να δράσουμε», πρόσθεσε, «σε συνεργασία με τα αραβικά κράτη για να τερματίσουμε την "δολοφονική παράνοια" στη Λιβύη».

Καταλήγοντας, ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι «ο Καντάφι μπορεί να έχει κατάπαυση του πυρός οποιαδήποτε στιγμή, αφού όμως τερματιστεί η βία».

Ο Καντάφι δεν τήρησε την εκεχειρία, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και συμπλήρωσε ότι «έφθασε η ώρα να αναλάβουμε επείγουσα δράση για να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι αμάχων».

«Ο στρατηγός Καντάφι το προκάλεσε. Είπε ψέματα στη διεθνή κοινότητα, υποσχέθηκε κατάπαυση του πυρός και την παραβίασε», είπε ο Κάμερον στους δημοσιογράφους της βρετανικής τηλεόρασης, μετά τη λήξη της διεθνούς συνόδου στο Παρίσι.

«Εξακολουθεί τις ωμότητες κατά του ίδιου του λαού του και επομένως ήρθε η ώρα για δράση. Πρέπει να είναι επείγουσα, πρέπει να επιβάλουμε την επιθυμία των Ηνωμένων Εθνών και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί η σφαγή των αμάχων», είπε χαρακτηριστικά.

Οι Λίβυοι πρέπει να προστατευτούν, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση, δήλωσε από τη Βραζιλία ο Μπαράκ Ομπάμα.

Εκτεταμένες αεροπορικές επιχειρήσεις στη Λιβύη θα αρχίσουν άμεσα και ο Καναδάς θα πάρει μέρος σε αυτές, ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας Στήβεν Χάρπερ.

Οπως είπε, στη στρατιωτική επέμβαση περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις του πολεμικού στόλου, μεταξύ αυτών και ναυτικός αποκλεισμός της χώρας.

Η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη, ωστόσο η Γερμανία δεν θα λάβει μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, δήλωσε από την πλευρά της η Αγκελα Μέρκελ και συμφώνησε στο ότι η βία πρέπει να τερματιστεί.

Η Ιταλία προς το παρόν παρέχει μόνο τις αεροπορικές της βάσεις, αλλά ενδέχεται να συμμετάσχει και στις αεροπορικές επιδρομές αν χρειαστεί, δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως μετέδωσε σήμερα το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Πεδίο μάχης η Βεγγάζη

Η στρατιωτική επέμβαση θεωρήθηκε απαραίτητη μετά το σφυροκόπημα σήμερα το πρωί της Βεγγάζης από δυνάμεις πιστές στον Καντάφι, που αψήφησαν τη δέσμευση του Λίβυου στρατηγού για κατάπαυση του πυρός.

Το πρωί κατερρίφθη πάνω από την πόλη και συνετρίβη στο έδαφος αεροσκάφος των ανταρτών. Σύμφωνα με το Αλ τζαζίρα στο νοσοκομείο της πόλης έχουν μεταφερθεί έως τώρα 26 νεκροί και 40 τραυματίες.

Εκπρόσωπος των αντικυβερνητικών δυνάμεων δήλωσε στο Αλ Αραμπίγια ότι σήμερα βομβαρδίστηκε και η πόλη Ζιντάν και πως πέντε οβίδες έπεσαν στα περίχωρά της.

Σύμφωνα με αναφορές αυτόπτων μαρτύρων ελεύθεροι σκοπευτές, πιστοί στον Καντάφι, πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο ανθρώπους στην πόλη Μιζουράτα, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.

«Είχαμε δύο νεκρούς σήμερα το πρωί, επειδή υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές πάνω σε μερικά σπίτια και πυροβολούν ανθρώπους, πυροβολούν όποιον δουν», είπε τηλεφωνικώς στο Reuters ένας κάτοικος.

Πηγές: AΠΕ-MΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο