Πολιτική
Κυριακή, 20 Μαρτίου 2011 16:37

ΥΕΘΑ: Μη στρατιωτικού χαρακτήρα η ελληνική συνδρομή

Σε διευκολύνσεις υποστηρικτικού χαρακτήρα σε φίλες και σύμμαχες χώρες προχωρά η Ελλάδα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το οποίο ξεκαθαρίζει ότι στην παρούσα φάση η χώρα μας δεν μετέχει σε στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις ενάντια στη Λιβύη. Ποια η ελληνική συνδρομή στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ.

Σε διευκολύνσεις υποστηρικτικού χαρακτήρα σε φίλες και σύμμαχες χώρες προχωρά η Ελλάδα, στο πλαίσιο της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, όπως αναφέρει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το οποίο ξεκαθαρίζει ότι στην παρούσα φάση η χώρα μας δεν μετέχει σε στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις οι οποίες δεν διεξάγονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

«Η Ελλάδα», συμπληρώνει το ΥΕΘΑ, «έχει δηλώσει στο ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο των δικών του σχεδιασμών τη διαθεσιμότητα της βάσης της Σούδας και συμπληρωματικά των αεροδρομίων του Ακτίου και της Ανδραβίδας, της φρεγάτας που εδώ και μέρες βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης με το οργανικό της ελικόπτερο και ενός ιπταμένου ραντάρ τύπου ΑΣΕΠΕ».

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι «είναι επίσης έτοιμη ανά πάσα στιγμή και εφόσον παραστεί ανάγκη να διαθέσει ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης».

Επιπλέον, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας σημειώνει ότι «η Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει η κυβέρνηση, σέβεται απολύτως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη και τις υποχρεώσεις της ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ποικίλες οι πολιτικές αντιδράσεις

Ποικίλες είναι οι πολιτικές αντιδράσεις με αφορμή το ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.

ΝΔ

Ορθή αν και καθυστερημένη χαρακτήρισε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος και ευχήθηκε η στρατιωτική επιχείρηση να τερματισθεί το συντομότερο δυνατόν http://naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1945961 .

«Η Ελλάδα, αρωγός σε αυτή την παρέμβαση της Συμμαχίας, καλείται να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο, θέτοντας τις υπηρεσίες της στη συλλογική προσπάθεια για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή», συμπλήρωσε.

ΚΚΕ

Εκτακτη προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, προκειμένου να συζητηθεί αναλυτικά η επίθεση κατά της Λιβύης και η κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή ζήτησε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Στις 18.00 σήμερα στην Πλατεία Συντάγματος το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.

ΛΑΟΣ

«Ο κ. Παπανδρέου -όπως και οι ηγέτες της Δύσης- ανακάλυψαν αιφνιδίως τα ανθρώπινα δικαιώματα των Λιβύων», παρατήρησε με δεικτικό ύφος ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.

«Όλοι τους -μη εξαιρουμένου του κ. Παπανδρέου- συναγελάζονταν μαζί του, φωτογραφίζονταν και τον επισκέπτονταν στη σκηνή του. Ο φαρισαϊσμός σ’ όλο του το μεγαλείο. Για εμάς ο Καντάφι ήταν πάντα ένας αδίστακτος δικτάτορας», πρόσθεσε.

ΣΥΝ

Κατηγορηματικά αντίθετος στην εμπλοκή της Ελλάδας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις δηλώνει ο Συνασπισμός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εγκρίνει μια νατοϊκή επιχείρηση, και οι επακόλουθες νατοϊκές ενέργειες είναι μόνο στη δικαιοδοσία του ΝΑΤΟ και όχι της Ελλάδας.

«Σε αυτόν τον πόλεμο», συμπληρώνει ο ΣΥΝ, «η Ελλάδα δεν έχει καμία θέση και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία νομιμοποίηση να σύρει τη χώρα σε επικίνδυνους σχεδιασμούς, τόσο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, όσο και για τον ίδιο το λιβυκό λαό».

Καταλήγοντας, και ο ΣΥΝ ζητεί το θέμα να συζητηθεί αμεσα στη Βουλή.