Κόσμος
Κυριακή, 20 Μαρτίου 2011 21:30

Θλίψη για το θάνατο του πολικού αρκούδου Κνουτ

Υπήρξε αναμφίβολα η διασημότερη πολική αρκούδα, ένα από τα πλέον αγαπητά επώνυμα ζώα όλων των εποχών, μαζί με τη «Λάσι» ή το... συμπατριώτη του «Πάουλ», το χταπόδι-μέντιουμ.

Υπήρξε αναμφίβολα η διασημότερη πολική αρκούδα, ένα από τα πλέον αγαπητά επώνυμα ζώα όλων των εποχών, μαζί με τη «Λάσι» ή το... συμπατριώτη του «Πάουλ», το χταπόδι-μέντιουμ.

Η ιστορία της απόρριψης του Κνουτ από τη μητέρα του και η στοργή, με την οποία τον «αγκάλιασε» ένας φύλακας στο Ζωολογικό Κήπο του Βερολίνου, συγκλόνισε τον κόσμο. Τώρα, ο πρόωρος και ξαφνικός θάνατος του χνουδωτού σταρ, στα τέσσερά του χρόνια, συγκλονίζει και πάλι.

Ο Κνουτ πέθανε το Σάββατο με ένα σύντομο σπασμό, μπροστά στα μάτια εκατοντάδων επισκεπτών, που μέχρι εκείνη τη στιγμή τον απολάμβαναν να δροσίζεται στη λίμνη του. Καθώς οι πολικές αρκούδες ζουν κατά μέσο όρο 15 έως 25 χρόνια, άπαντες εξεπλάγησαν. «Δεν μπορώ να καταλάβω τι συνέβη εδώ», είπε η Έβελιν Λιτόφσκι, η οποία μόλις έμαθε τα θλιβερά νέα, έσπευσε στο Ζωολογικό Κήπο για να αφήσει λίγα λευκά τριαντάφυλλα στη μνήμη της συμπαθούς αρκούδας. «Ήταν χαρούμενος, τίποτε δεν προμήνυε ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Είναι σοκαριστικό».

Στα τέλη του 2006, ο Κνουτ έμεινε μόνος στον κόσμο: η μητέρα του απέρριψε τον ίδιο και το δίδυμο αδελφό του λίγο αφότου γεννήθηκαν, σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Ο αδελφός του πέθανε μερικές ημέρες αργότερα. Η ιστορία του έγινε γνωστή όταν ο φύλακας που είχε αναλάβει τη φροντίδα του, ο Τόμας Ντέρφλαϊν, «κατασκήνωσε» στο Ζωολογικό Κήπο του Βερολίνου για να τον ταΐζει με μπουκάλι κάθε δύο ώρες.

Οι πρώτοι επισκέπτες άρχισαν να καταφθάνουν στο Βερολίνο αποκλειστικά για να τους δουν, ενώ fan club του δημιουργήθηκε ακόμη και στη μακρινή Ιαπωνία. Το 2007, ο Κνουτ «πόζαρε» ακόμη και για το εξώφυλλο του Vanity Fair, όμως η δημοτικότητά του άρχισε να σημειώνει κάμψη λίγους μήνες αργότερα όταν από χαριτωμένο «κουτάβι» μετατράπηκε σταδιακά σε... υπέρβαρη πολική αρκούδα.

Μέσα στην εβδομάδα, μετά την ολοκλήρωση της νεκροψίας, αναμένεται να ανακοινωθούν τα αίτια του θανάτου του. Σίγουρα όμως, το γεγονός ότι ο Κνουτ γεννήθηκε, μεγάλωσε και πέθανε αιχμάλωτος, πολιορκούμενος σχεδόν σε καθημερινή βάση από εκατοντάδες ανθρώπους και φωτογραφικές μηχανές, επέσπευσε το μοιραίο.