Πολιτική
Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011 14:04

Τον Απρίλιο η έναρξη του διαλόγου για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων

Από την 1η Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει ο διάλογος για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, ενώ την 1η Ιουλίου θα υπάρχει σχετική απόφαση, τόνισε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, παρουσιάζοντας τον πρώτο υγειονομικό χάρτη της Ελλάδας.

Από την 1η Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει ο διάλογος για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, ενώ την 1η Ιουλίου θα υπάρχει σχετική απόφαση, τόνισε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, παρουσιάζοντας τον πρώτο υγειονομικό χάρτη της Ελλάδας.

Πρόκειται για ένα διαδικτυακό σύστημα καταγραφής και διαχείρισης δεδομένων υγείας, που θα παρέχει τη δυνατότητα έγκυρης αποτύπωσης της κατάστασης της υγείας και των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα και αναμένεται να αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την οργάνωση του υγειονομικού συστήματος.

Όπως ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, στο χώρο της υγείας επί δεκαετίες βασίλεψε το πελατειακό κράτος και για το λόγο αυτό χρειάζεται οργάνωση. Η λύση για την οργάνωση του συστήματος είναι ο υγειονομικός χάρτης, εξήγησε.

Το σύστημα του Υγειονομικού Χάρτη θα εξασφαλίζει:

* Συστηματική και ομοιογενή συλλογή πρωτογενών και δευτερογενών δεδομένων, άμεσα ή έμμεσα σχετιζομένων με την υγεία και πρόνοια.

* Ενιαία επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων και τον προσδιορισμό συγκεκριμένου αριθμού δεικτών και αφορούν την κατανομή, χρήση και επάρκεια πόρων υγείας και πρόνοιας, την χρήση των υπηρεσιών και την κατάσταση της υγείας του πληθυσμού.

* Διάθεση δεικτών και δεδομένων σε διάφορες κατηγορίες χρηστών (πολίτες, ερευνητές, επαγγελματίες υγείας και πρόνοιας, στελέχη δημόσιων υπηρεσιών, ΥΥΚΑ), βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων πρόσβασης.

Τα οφέλη που προσδοκώνται είναι τεκμηρίωση στη λήψη αποφάσεων, διαφάνεια στην εκτέλεσή τους, ορθολογική ανάπτυξη και στελέχωση υπηρεσιών υγείας, έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση στους χρήστες του συστήματος, εκτίμηση της κατάστασης υγείας του ελληνικού πληθυσμού.

Τους δείκτες του υγειονομικού χάρτη από γεωγραφική και οικονομική διάσταση παρουσίασε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, επισημαίνοντας ότι οι οδικές αρτηρίες και τα έργα υποδομής που έχουν γίνει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει αρκετά στο χώρο της υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται από πολίτες αρκετών περιοχών της χώρας.

Όπως τόνισε επίσης ο κ. Κυριόπουλος ο ρυθμός βελτίωσης των υπηρεσιών υγείας έχει μειωθεί. «Το σύστημα έχει λαχανιάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως, ενώ υπάρχουν καλοί γιατροί και σύγχρονος εξοπλισμός, τα μισά νοσοκομεία δεν λειτουργούν ικανοποιητικά. «Αυτά που λειτουργούν εξαιρετικά καλά, είναι τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία με πρώτο αυτό των Ιωαννίνων», πρόσθεσε.

Οσον αφορά στη συμπεριφορά των πολιτών, παρατήρησε τέλος ότι η συζήτηση σχετικά με το κάπνισμα τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει τους καπνιστές και από 45,5% το 2006 φθάσαμε στο 35,8% το 2011, ενώ πτώση καταγράφεται και στη χρήση αλκοόλ, από 12,2% το 2006 στο 10,1% το 2011.

Μετά την παρουσίαση του Υγειονομικού Χάρτη, ακολούθησε συνάντηση του υπουργού Υγείας με τους διοικητές των νοσοκομείων και τους διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών.

Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε από τους διοικητές περισσότερη δουλειά και τα στοιχεία των νοσοκομείων να αποστέλλονται, έως τα μέσα του τρέχοντος μηνός, για τον προηγούμενο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ