Κόσμος
Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011 17:02

Ο Καντάφι «δεν αποτελεί στόχο» των συμμαχικών επιδρομών

Οι δυνάμεις που πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη ισχυρίζονται ότι ο ίδιος ο Μουάμαρ Καντάφι δεν αποτελεί στόχο, παρά την επίθεση σε κτήριο που βρίσκεται στο σύμπλεγμα κατοικιών του Λίβυου ηγέτη.

Οι δυνάμεις που πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη ισχυρίζονται ότι ο ίδιος ο Μουάμαρ Καντάφι δεν αποτελεί στόχο, παρά την επίθεση σε κτήριο που βρίσκεται στο σύμπλεγμα κατοικιών του Λίβυου ηγέτη.

Ο επικεφαλής του βρετανικού επιτελείου Αμυνας Ντέιβιντ Ρίτσαρντς δήλωσε ότι ο Καντάφι δεν αποτελεί «σε καμία περίπτωση» στόχο. «Δεν επιτρέπεται σύμφωνα με το ψήφισμα του ΟΗΕ», όπως είπε. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και δήλωση εκπροσώπου της γαλλικής κυβέρνησης, που είπε ότι ακόμα και αν ήταν γνωστή η τοποθεσία όπου βρίσκεται ο Καντάφι, δεν θα γινόταν αντικείμενο επίθεσης.

Ανάλογη δήλωση έκανε και ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ο οποίος υποστήριξε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη έχουν ως στόχο την προστασία των αμάχων και δεν στοχεύουν τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

«Δεν αφορά στην αλλαγή του καθεστώτος», ανέφερε ο Μπεν Ρόουντς, μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της πτήσης του προεδρικού αεροσκάφους Air Force One από τη Βραζιλία προς την Χιλή.

Παράλληλα, ο στρατηγός ο οποίος ηγείται των αμερικανικών δυνάμεων που μετέχουν στις επιχειρήσεις στη Λιβύη δήλωσε ότι μια επίθεση στο Λλίβυο ηγέτη δεν αποτελεί «μέρος της αποστολής του».

Ο στρατηγός Κάρτερ Χαμ διευκρίνισε ότι δεν έχει εντολές για μια απευθείας επίθεση στο Λίβυο ηγέτη, ενώ σημείωσε ότι οι αμερικανικές και οι συμμαχικές στρατιωτικές δυνάμεις που επιχειρούν για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη βρίσκονται εκεί για να προστατεύσουν τους αμάχους και όχι για να προσφέρουν μια από αέρος υποστήριξη στις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη που αγωνίζονται κατά του Καντάφι.

Οι αμερικανικές δυνάμεις μένουν προσηλωμένες σε στόχους καθαρά στρατιωτικούς στη Λιβύη και «δεν έχουμε ως αποστολή μας να υποστηρίξουμε τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών αν αυτές επιδοθούν σε επιθετικές επιχειρήσεις», είπε ο ίδιος.

Ο Αμερικανός στρατηγός επισήμανε τέλος ότι η στρατιωτική συμμαχία πραγματοποίησε σήμερα 70 έως 80 πτήσεις, εκ των οποίων περισσότερες από τις μισές πραγματοποιήθηκαν από τις δυνάμεις άλλων χωρών και όχι των ΗΠΑ. Επίσης πρόσθεσε ότι αναμένει μια μείωση της συχνότητας των επιθέσεων στη Λιβύη τις προσεχείς ημέρες.

Και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Χιλής Σεμπαστιάν Πινέιρα στο Σαντιάγο, δήλωσε ότι ο στόχος είναι να προστατευτούν οι άμαχοι από τις επιθέσεις του Καντάφι και όχι η εκδίωξή του από την εξουσία.

Ανέφερε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να μεταβιβάσουν τον ηγετικό στρατιωτικό ρόλο στη Λιβύη σε άλλους συμμάχους σε μερικές ημέρες.

Σύμφωνα με αξιωματούχους στην Τρίπολη, πύραυλος που είχε στόχο τον Καντάφι κατέστρεψε κτήριο στο σύμπλεγμα κατοικιών του, που ήταν επίσης στόχος επιθέσεων το 1986 από την κυβέρνηση Ρέιγκαν.

«Ήταν ένας βάρβαρος βομβαρδισμός», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μούσα Ιμπραήμ. «Έρχεται σε αντίθεση με τις αμερικανικές και δυτικές δηλώσεις ότι δεν αποτελεί στόχο τους αυτή τη τοποθεσία».

Οι λιβυκοί αντικαθεστωτικοί υποδέχτηκαν με θετικά σχόλια το δεύτερο κύμα των συμμαχικών επιδρομών σήμερα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν επιθυμούν χερσαία επιχείρηση ξένων δυνάμεων. «Η επιτροπή απορρίπτει την προοπτική ξένων στρατευμάτων στο έδαφός μας αλλά ενθαρρύνουμε το βομβαρδισμό του στρατού του Καντάφι», δήλωσε ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων Αχμέντ Ελ-Χάσι.

Τη Δευτέρα, σχηματισμός τεσσάρων καταδιωκτικών F-16 του Βελγίου άρχισε μια πρώτη αποστολή στο πλαίσιο της επέμβασης. Ωστόσο, η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη στρατιωτική επιχείρηση, έως ότου αποσαφηνιστεί το θέμα της διοίκησής της. Σημειώνεται πως της επιχείρησης ηγούνται οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία, μετά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ωστόσο, πολλές χώρες θα ήθελαν η διοίκηση της επιχείρησης να ανατεθεί στο ΝΑΤΟ.

Βομβαρδισμοί στην Τρίπολη

Βάση του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης που βρίσκεται 10 χλμ ανατολικά της Τρίπολης, χτυπήθηκε το βράδυ της Δευτέρας από βομβαρδισμούς, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Παράλληλα, η λιβυκή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι η διεθνής Συμμαχία βομβάρδισε την Τρίπολη.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, πυρά της αντιαεροπορικής άμυνας που ακολουθήθηκαν από εκρήξεις, ακούστηκαν το βράδυ στην περιοχή της κατοικίας του ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η διεθνής Συμμαχία βομβάρδισε την πόλη της Σέμπχα (750 χλμ νότια της Τρίπολης), προπύργιο της φυλής των Γκουεντέτφα του συνταγματάρχη Καντάφι.

«Από το Σάββατο, η εχθρική Συμμαχία έκανε αεροπορικές επιδρομές και έριξε πυραύλους στην Τρίπολη, τη Ζουάρα, τη Μισράτα (δυτικά), τη Σύρτη και την Σέμπχα, βάζοντας κυρίως ως στόχο τους αερολιμένες», ανέφερε ο Μούσα Ιμπραήμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιθέσεις προκάλεσαν «πολλά θύματα» κυρίως στο πολιτικό αεροδρόμιο της Σύρτης, γενέτειρας του Καντάφι, 600 χλμ ανατολικά της Τρίπολης.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών στην πόλη Μιζουράτα, ανατολικά της Τρίπολης, δήλωσε ότι τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στην πόλη από τα πυρά των δυνάμεων που είναι πιστές στον Καντάφι.

«Υπάρχουν δεκάδες νεκροί και τραυματίες» σημείωσε, επισημαίνοντας πάντως ότι οι δυνάμεις του Καντάφι δεν έχουν καταφέρει να ανακαταλάβουν την πόλη, αλλά έχουν πάρει θέση στην κύρια οδική αρτηρία της πόλης όπου έχουν αναπτύξει τρία άρματα μάχης όπως και ελεύθερους σκοπευτές στις στέγες σπιτιών.

ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε βάρος μελών της λιβυκής κυβέρνησης

Εν τω μεταξύ, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών ενέκριναν σήμερα στις Βρυξέλλες νέες κυρώσεις σε βάρος μελών της λιβυκής κυβέρνησης, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Στο πλαίσιο των κυρώσεων αυτών, έντεκα πρόσωπα, κυρίως μέλη της κυβέρνησης, προστίθενται σ' ένα κατάλογο που αριθμεί ήδη 27 πρόσωπα --περιλαμβανομένου του ίδιου του Καντάφι--, τις περιουσίες των οποίων στο εξωτερικό έχει «παγώσει» η ΕΕ, ενώ τους έχει επίσης επιβάλει απαγόρευση εισόδου στην Ένωση.

Σύγκρουση Μεντβέντεφ - Πούτιν

Απαράδεκτο χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ τον όρο σταυροφορία που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν για να χαρακτηρίσει την δυτική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1946310 .

«Είναι απαράδεκτη η χρήση τέτοιων όρων που προκαλούν πολιτισμικό σοκ, όπως η έκφραση σταυροφορία ή άλλες παρεμφερείς. Είναι πραγματικά απαράδεκτο ... Πρέπει να επιδεικνύεται η μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση όσον αφορά τις δηλώσεις για τη Λιβύη» σημείωσε ο κ. Μεντβέντεφ, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ.

Ο κ. Πούτιν κατέκρινε την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας που εξουσιοδότησε στην προσφυγή στη βία για την προστασία των λίβυων πολιτών χαρακτηρίζοντάς την ως «έκκληση για σταυροφορία».

Σημειώνεται πως η Μόσχα δεν μπλόκαρε τη λήψη της απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας για επέμβαση στη Λιβύη, όμως απείχε από την ψηφοφορία, όπως και η Κίνα. Πάντως, απέκλεισε τη συμμετοχή της σε στρατιωτική επιχείρηση, ενώ χαρακτήρισε λυπηρό το ότι «επικράτησε το πάθος για χρήση στρατιωτικής ισχύος» επισημαίνοντας πως είχε προτείνει μια απόφαση που καλούσε σε κατάπαυση του πυρός.