Κόσμος
Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011 20:27

Πώς έφτασε ο Ομπάμα στην ανάληψη δράσης

Περισσότεροι από 100 πύραυλοι πλήττουν το Σάββατο 20 στόχους στη Λιβύη. «Αυτή είναι η πρώτη φάση», είπε ο διευθυντής του Επιτελείου Ουίλιαμ Γκόρτνεϊ.

Αυτό που δεν είπε ήταν ότι είναι η πρώτη φάση του πρώτου πολέμου του Μπαράκ Ομπάμα, που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην αποτροπή μιας σφαγής αθώων και στην απροθυμία να εισβάλει σε μια μουσουλμανική χώρα.

Όταν ο Μουαμάρ Καντάφι στράφηκε για πρώτη φορά εναντίον των διαδηλωτών, ο Ομπάμα πίστεψε ότι οι αυστηρές κυρώσεις και η υλική βοήθεια προς την αντιπολίτευση θα ήταν αρκετές για να εκδιωχθεί ο Καντάφι από την εξουσία.

Τo βράδυ της 14ης Μαρτίου, όμως, ήταν πλέον σαφές στον Ομπάμα ότι η πολιτική αυτή δεν λειτουργούσε και η Γαλλία με τη Βρετανία πίεζαν να χρησιμοποιηθεί η στρατιωτική ισχύς.

Την Τρίτη, στη διάρκεια συνεδρίασης του επιτελείου για την εθνική ασφάλεια, ο Ομπάμα είπε ότι «αυτό που κάνουμε δεν είναι αρκετό».

Ο υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Γκέιτς ήξερε ότι η επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων απαιτούσε μια σειρά στρατιωτικών ενεργειών που θα έμοιαζαν πολύ με εισβολή, όσο προσεκτικά κι αν σχεδιάζονταν. Ο Τόμας Ντόνιλον, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας και ένας από τους θεματοφύλακες της εξωτερικής πολιτικής του Ομπάμα, ανησυχούσε για τις στρατηγικές επιπτώσεις τόσο της κατάληψης της Βεγγάζης από τα κυβερνητικά στρατεύματα, όσο και της ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τη Δύση. Ο θάνατος ενός στρατιώτη ή η κατάρριψη ενός αεροσκάφους είναι αναπόφευκτα, τόνισε.

Η Χίλαρι Κλίντον είχε μια διαφορετική άποψη. Η αστάθεια στη Λιβύη, τόνισε, απειλούσε να σταματήσει τη δημοκρατική διαδικασία στην Αίγυπτο και την Τυνησία. Επιπλέον, το Ιράν λάμβανε το μήνυμα ότι η Αμερική φοβόταν να χρησιμοποιήσει τον στρατό της για να προστατεύσει τους μουσουλμάνους και τους Αραβες. Η συνεδρίαση διακόπηκε.

Ο Ντόνιλον ανέλαβε να παρουσιάσει μέχρι το βράδυ στον Ομπάμα τρία σενάρια, το καθένα από τα οποία θα περιλάμβανε ένα μίγμα διπλωματικών και στρατιωτικών ενεργειών κατά της Λιβύης. Ο Ομπάμα δείπνησε με τους διοικητές των ενόπλων δυνάμεων και ζήτησε τις δικές τους απόψεις. Στις 9 το βράδυ κάλεσε ξανά μερικούς από τους συνεργάτες του. Η Χίλαρι εκπροσωπήθηκε από τον αναπληρωτή της, τον Τζέιμς Στάινμπεργκ. Ο Ντόνιλον κατέθεσε τις προτάσεις του. Υστερα από μια συζήτηση που κράτησε μια ώρα, το συμπέρασμα ήταν ότι η ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων δεν θα είχε αποτέλεσμα, όπως δεν θα είχαν αποτέλεσμα και περισσότερα λόγια. Ο Ομπάμα έδωσε εντολή στην πρεσβευτή στα Ηνωμένα Εθνη Σούζαν Ράις να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι το σχέδιο ψηφίσματος της Γαλλίας (που ζητούσε απλώς ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων) δεν ήταν αρκετό. Ζήτησε επίσης από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Μάικ Μάλεν να του υποβάλει μέσα στο επόμενο 24ωρο ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο (CONPLAN) που θα πρόβλεπε μια στρατιωτική εκστρατεία του ΝΑΤΟ στη Λιβύη με τη στήριξη των αραβικών χωρών.

Σε μια κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ράις τόνισε ότι οποιοδήποτε ψήφισμα θα έπρεπε να επιτρέπει την πραγματοποίηση επιδρομών εναντίον της λιβυκής στρατιωτικής υποδομής, ώστε να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή. «Πρέπει να είμαστε απολύτως σαφείς για το τι θα κάνουμε», τόνισε. Και οι αραβικές χώρες πρέπει να λάβουν μέρος στην εκστρατεία. Στη συνέχεια πρότεινε μια σειρά τροπολογιών που προσέδωσαν ουσία στο σχέδιο ψηφίσματος.

Τις επόμενες 24 ώρες, η Χίλαρι και η Ράις είχαν επαφές με αραβικές χώρες και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προειδοποιώντας ότι, αν δεν γίνει κάτι, οι τύραννοι σε όλο τον κόσμο θα ορκίζονταν να μην επαναλάβουν το «λάθος» του Μουμπάρακ να παραδώσει την εξουσία. Η Ράις τόνισε ότι διακυβευόταν και το κύρος των Ηνωμένων Εθνών.

Την Τετάρτη, στις 6.30 το απόγευμα, ο Μάλεν και ο Ντόνιλον υπέβαλαν στον Ομπάμα το CONPLAN για τη Λιβύη. Εγκρίθηκε. Η συνέχεια ανήκε στους στρατιωτικούς.

Πηγή: The Atlantic, ΑΠΕ-ΜΠΕ