Κόσμος
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011 08:07

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Λιβύης

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Λιβύης παρά τις διαφωνίες στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας για τις αεροπορικές επιδρομές και απουσία απόφασης για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Εκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας την Πέμπτη μετά από αίτημα της Λιβύης.

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Λιβύης παρά τις διαφωνίες στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας για τις αεροπορικές επιδρομές και απουσία απόφασης για το θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σήμερα συνεδριάζουν εκ νέου οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών - μελών στη Συμμαχία, ενώ την Πέμπτη συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έπειτα από σχετικό αίτημα της Λιβύης. Την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου ζήτησε με επιστολή του το Σαββατοκύριακο ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Μούσα Κούσα και όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές στα Ηνωμένα Εθνη, το αίτημα εξετάστηκε από τα μέλη του Συμβουλίου σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση.

Στη Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν έχει καταστεί δυνατό να ληφθεί ξεκάθαρη και ισχυρή απόφαση για το θέμα της εμπλοκής της στις επιχειρήσεις κατά του Καντάφι. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα οι ανακοινώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού για τις θέσεις της Αγκυρας, που προβάλλει και τις σοβαρότερες ενστάσεις στους κόλπους της Συμμαχίας για το θέμα της Λιβύης.

«Δεν θέλουμε η Λιβύη να γίνει ένα δεύτερο Ιράκ ... Σε διάστημα οκτώ χρόνων ένας ολόκληρος πολιτισμός καταστράφηκε. Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράκ», παρατήρησε ο Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Hurriyet, και ξεκαθάρισε: «Δεν θα συμμετάσχουμε με τις στρατιωτικές μας δυνάμεις. Είναι αδιανόητο τα μαχητικά μας αεροσκάφη να βομβαρδίσουν τον λιβυκό λαό. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι πιθανόν». Όπως υπογράμμισε, «το πρόβλημα είναι ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έλαβε μία απόφαση για την απαγόρευση πτήσεων και την ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν υπάρχει κάτι που να επιτρέπει τη στρατιωτική επιχείρηση».

Κριτική στη γαλλοβρετανική στάση αλλά και στην τακτική που τηρούν οι ΗΠΑ, άσκησε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τα στρατιωτικά πλήγματα δεν είναι πλήρως σύμφωνη με τα προβλεπόμενα από το διεθνές δίκαιο. Όπως είπε, προσδοκία της Αγκυρας ήταν να βρεθεί λύση χωρίς την ανάγκη απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας ή την ανάληψη στρατιωτικής δράσης οποιασδήποτε μορφής. Ωστόσο, διευκρίνισε, η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει την εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ. «Στόχος», διεμήνυσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, «δεν πρέπει να είναι η έναρξη μιας γενικευμένης πολεμικής σύγκρουσης στη Λιβύη».

Έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη απηύθυνε η Βραζιλία, μία εκ των χωρών που επέλεξαν να απέχουν από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με την οποία δόθηκε το «πράσινο φως» για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Καντάφι. Ο στόχος της κατάπαυσης του πυρός θα πρέπει να είναι η προστασία των πολιτών και η έναρξη του διαλόγου ανάμεσα στη λιβυκή κυβέρνηση και τους αντικαθεστωτικούς, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη Βραζιλία. «Εκφράζοντας τη λύπη της για την απώλεια ζωών εξαιτίας των συγκρούσεων στη χώρα, η κυβέρνηση της Βραζιλίας ελπίζει ότι θα μπορέσει να εφαρμοστεί μία αποτελεσματική κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό για να επιτραπεί η προστασία των πολιτών και η έναρξη του διαλόγου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Tη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη καταδίκασε εν νέου η Ινδία, που επίσης απείχε από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υποστηρίζοντας πως διεθνής συνασπισμός δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της βορειοαφρικανικής χώρας.

Καμία εξωτερική δύναμη δεν πρέπει να παρεμβαίνει σε αυτά που συμβαίνουν σε μία χώρα, τόνισε μιλώντας σε βουλευτές ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής και υπουργός Οικονομικών Πρανάμπ Μουκχερτζί. «Κανένας, ούτε δύο χώρες, μπορούν να λάβουν αυτή την απόφαση να αλλάξουν ένα συγκεκριμένο καθεστώς… Το αν το καθεστώς θα αλλάξει ή όχι εξαρτάται από το λαό της συγκεκριμένης χώρας, όχι από κάποια εξωτερική δύναμη», επεσήμαν ο Ινδός υπουργός. Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Σ.Μ Κρίσνα έκανε έκκληση για τον τερματισμό των ένοπλων συγκρούσεων, μία ημέρα αφότου το υπουργείο του εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξέφραζε αποτροπιασμό για τις επιθέσεις.

Χτυπήθηκε ναυτική βάση και ραντάρ αντιαεροπορικής άμυνας

Στη Λιβύη εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Αυγή της Οδύσσειας» για την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας τα βομβαρδιστικά της διεθνούς δύναμης έπληξαν μία βάση του πολεμικού ναυτικού, 10 χλμ ανατολικά της Τρίπολης, και δύο εγκαταστάσεις ραντάρ της λιβυκής αντιαεροπορικής άμυνας στα ανατολικά, κοντά στην πόλη της Βεγγάζης. Από την πλευρά της, η λιβυκή κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και στην Τρίπολη. Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, το βράδυ στην περιοχή της κατοικίας του Μουάμαρ Καντάφι στι λιβυκή πρωτεύουσα, ακούστηκαν πυρά της αντιαεροπορικής άμυνας και ακολούθησε σειρά εκρήξεων.

Οι βομβαρδισμοί στη Λιβύη έχουν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των τιμών στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, με το brent να ξεπερνά τα 116 δολάρια το βαρέλι κερδίζοντας 1,32 δολάρια σε σχέση με το «κλείσιμο» της περασμένης Παρασκευής.