Κόσμος
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011 20:20

«Aρχή πολιτικής καθοδήγησης» της επιχείρησης προτείνει η Γαλλία

Τη δημιουργία μιας αρχής πολιτικής καθοδήγησης της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών πρότεινε η Γαλλία στους συμμάχους της, όπως δήλωσε στη γαλλική εθνοσυνέλευση ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αλέν Ζιπέ.

Τη δημιουργία μιας αρχής πολιτικής καθοδήγησης της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών πρότεινε η Γαλλία στους συμμάχους της που βομβαρδίζουν από το Σάββατο θέσεις του λιβυκού καθεστώτος, όπως δήλωσε στη γαλλική εθνοσυνέλευση ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αλέν Ζιπέ.

Ο κ. Ζιπέ ανέφερε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των εταίρων που μετέχουν στην επέμβαση στη Λιβύη θα συναντηθούν τις ερχόμενες ημέρες για να συζητήσουν για την επιχείρηση.

«Κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου της Δημοκρατίας, πρότεινα στους Βρετανούς συμμάχους μας, οι οποίοι συμφωνούν, να συσταθεί μια αρχή πολιτικής καθοδήγησης της επιχείρησης, η οποία θα συσπειρώνει τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών που μετέχουν (στην επιχείρηση στη Λιβύη) όπως και αυτών του Αραβικού Συνδέσμου», διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι «εκτός από αυτήν την πολιτική καθοδήγηση και υπό την ευθύνη του υπουργού Αμυνας (της Γαλλίας), θα χρησιμοποιήσουμε βεβαίως τις ικανότητες σχεδιασμού και επέμβασης του ΝΑΤΟ».

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «η επιχείρηση είναι κατ' αρχήν μια επιχείρηση που ήθελε ο ΟΗΕ και πραγματοποιείται από μια συμμαχία κρατών μελών τα οποία δεν είναι όλα μέλη του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ). Επομένως δεν είναι μια επιχείρηση του ΝΑΤΟ, μολονότι μπορεί να στηριχθεί στα στρατιωτικά μέσα σχεδιασμού και επέμβασης της Συμμαχίας».

Ακόμη, επισήμανε η στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη μπορεί να σταματήσει ανά πάσα στιγμή αν ο Καντάφι συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αποδεχθεί μια κατάπαυση του πυρός.

Εκτός απ' αυτό, όμως, όπως είπε, «θα πρέπει από δω και πέρα να σκεφτούμε τη συνέχεια και η συνέχεια είναι η ειρήνη. Η Γαλλία ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της στρατιωτικής επέμβασης και θα έχει την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της ειρήνης».

«Για μας, σε κάθε περίπτωση, δεν εναπόκειται στον συνασπισμό να αποφασίσει ποιο θα είναι το μελλοντικό πολιτικό καθεστώς της Λιβύης. Την ευθύνη αυτή θα επωμιστούν οι ίδιοι οι Λίβυοι. Η επέμβασή μας έχει ως μοναδικό στόχο να τους οδηγήσουμε σε μία κατάσταση στην οποία θα μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα και να έχουν πρόσβαση στη δημοκρατική μετάβαση, την οποία τους έχουν αρνηθεί μέχρι σήμερα», σημείωσε.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι η Γαλλία θα μπορούσε να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Λιβύη και πέρα από την περιοχή της Βεγγάζης από την Τετάρτη.

Εν μέσω πληροφοριών για διαφωνίες ανάμεσα στους συμμάχους, ο εκπρόσωπος ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας είχε ενημερώσει τους συμμάχους της για όλες τις επιχειρήσεις της πριν από την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών στη Λιβύη την Κυριακή.

Η στρατιωτική δράση δεν θα σταματήσει μέχρι να υπάρξει ολοκληρωτική κατάπαυση πυρός και να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον αμάχων, δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να πει για πόσο διάστημα η Βρετανία θα παίρνει μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη. «Θεωρούμε ότι είμαστε στα αρχικά στάδια. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να καθοριστεί διορία ή χρονοδιάγραμμα».

Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, όπως δήλωσε ο Μπεν Ρόουντς, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας.

«Αυτό που λέμε τώρα είναι ότι το ΝΑΤΟ θα έχει ένα ρόλο- κλειδί να παίξει εδώ», σημείωσε ο Αμερικανός σύμβουλος.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της Διοίκησης Αφρικής του αμερικανικού στρατού ανέφερε ότι οι δυτικές δυνάμεις που προσπαθούν να επιβάλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη εξαπέλυσαν επίθεση με 20 πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον αντιαεροπορικών συστοιχιών και άλλων στόχων.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από αμερικανικά και βρετανικά πλοία και υποβρύχια.

«Οι δυτικές δυνάμεις επιθυμούν να δολοφονήσουν τον Καντάφι»

Oι δυτικές δυνάμεις έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον να βοηθήσουν τους εξεγερμένους να προωθούνται παρά να προστατέψουν τους πολίτες και έχουν καταστήσει σαφές ότι προτίθενται να δολοφονήσουν τον Μουάμαρ Καντάφι, υποστήριξε ο Λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών.

«Αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα, οι συμμαχικές δυνάμεις αποτελούν μέρος του πολέμου κατά της νόμιμης κυβέρνησης» ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Χάλεντ Κάιμ, μιλώντας στο Reuters και πρόσθεσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν κτυπήσει και στρατιώτες μέσα σε στρατόπεδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πλέον σαφές από την επίθεση που προκάλεσε ζημιές στο κτίριο όπου βρίσκεται το στρατηγείο του Καντάφι ότι οι δυτικές δυνάμεις επιθυμούν να δολοφονήσουν τον Λίβυο ηγέτη.

Ολες οι πλευρές θα πρέπει να ανακοινώσουν κατάπαυση του πυρός με στόχο τη σταθερότητα στη Λιβύη, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η λιβυκή κυβέρνηση προσβλέπει σε διάφορες φυλές που έχουν μεγάλη επιρροή να βοηθήσουν να αρχίσει διάλογος με τους εξεγερμένους.

Εκρήξεις και πυρά αντιαεροπορικών συστοιχιών στην Τρίπολη

Τουλάχιστον δύο εκρήξεις και αμέσως μετά πυρά από αντιαεροπορικές συστοιχίες ακούστηκαν απόψε στην Τρίπολη, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Κατά την ίδια πηγή, στη συνέχεια ακούστηκαν πολλές ισχυρές εκρήξεις και επί περίπου δέκα λεπτά ο ουρανός φωτιζόταν από λάμψεις, ιδίως πάνω από την περιοχή όπου βρίσκεται η κατοικία του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, σε κοντινή απόσταση από το ξενοδοχείο των δημοσιογράφων.

Σκοτώθηκε ο διοικητής μιας ταξιαρχίας του Καντάφι

Παράλληλα, το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι σκοτώθηκε ο επικεφαλής μιας ταξιαρχίας του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι κοντά στην Τρίπολη.

Το κανάλι ανέφερε ότι ο διοικητής ονομαζόταν Χουσέιν Ελ Ουαρφάλι, αλλά δεν διευκρίνισε τις συνθήκες του θανάτου του.