Κόσμος
Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011 00:19

Kαντάφι: Στο τέλος θα είμαστε νικητές

Ο συνταγματάρχης Καντάφι υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να μάχεται τονίζοντας ότι θα βγει νικητής από τον πόλεμο κατά των ανταρτών και των διεθνών δυνάμεων.

Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να μάχεται τονίζοντας ότι θα βγει νικητής από τον πόλεμο κατά των ανταρτών και των διεθνών δυνάμεων.

«Στο τέλος θα είμαστε νικητές», είπε χαρακτηριστικά ο συνταγματάρχης Καντάφι, σε σύντομες δηλώσεις του που μεταδόθηκαν ζωντανά από τη λιβυκή τηλεόραση.

«Δεν θα παραδοθούμε. Θα τους νικήσουμε με όλα τα μέσα… Είμαστε έτοιμοι για τη μάχη, είτε είναι μακροχρόνια είτε σύντομη… Αυτοί που επιτίθεται είναι ένα μάτσο φασίστες που θα καταλήξουν στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας», όπως είπε μιλώντας σε ομάδα υποστηρικτών του στην Τρίπολη.

Την ίδια ώρα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ανέφερε ότι ο Μουαμάρ Καντάφι και οι σύμμαχοί του είναι πολύ πιθανό να εξετάζουν προορισμούς για να καταφύγουν εγκαταλείποντας τη χώρα, αν και ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο ότι έχει αποφασίσει να παραδώσει την εξουσία.

«Κάποια από όλα αυτά είναι απλά θέατρο», δήλωσε η κ. Κλίντον σε συνέντευξή της στο δίκτυο ABC, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ, έχουν επίγνωση των ανθρώπων που προσεγγίζουν «ισχυριζόμενοι ότι μιλούν για λογαριασμό του Καντάφι» και προσπαθούν να αξιολογήσουν τις επιλογές που έχουν.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ακόμη ότι «το μεγαλύτερο μέρος όλων αυτών είναι απλά μέρος της τακτικής του». «Είναι σε κάποιο βαθμό απρόβλεπτος. Εν τούτοις πιστεύουμε ότι εξετάζει, παράλληλα και όλα τα ενδεχόμενα. Καταλαβαίνετε τώρα, ποιές είναι οι επιλογές μου, που θα μπορούσα να καταφύγω, τι θα έπρεπε να κάνω. Και εμείς θα ενθαρρύναμε μία τέτοια εξέλιξη», προσέθεσε η κ. Κλίντον.

Τέταρτη νύχτα βομβαρδισμών

Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκαν για τέταρτη νύχτα οι βομβαρδισμοί των συμμαχικών δυνάμεων στη Λιβύη.

Το Reuters μεταδίδει πληροφορίες για δύο αεροπορικές επιδρομές εναντίον δυνάμεων του Καντάφι που έχουν περικυκλώσει τη Μισράτα, μία χθες το βράδυ και μία σήμερα το πρωί.

Τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν λίγο πριν την αυγή στο κέντρο της Τρίπολης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι τουλάχιστον δύο εκρήξεις και αμέσως μετά πυρά από αντιαεροπορικές συστοιχίες ακούστηκαν στην Τρίπολη. Σύμφωνα με τους ίδιους, στη συνέχεια ακούστηκαν πολλές ισχυρές εκρήξεις και επί περίπου δέκα λεπτά ο ουρανός φωτιζόταν από λάμψεις, ιδίως πάνω από την περιοχή όπου βρίσκεται η κατοικία του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, σε κοντινή απόσταση από το ξενοδοχείο των δημοσιογράφων.

Η λιβυκή κυβέρνηση αρνείται ότι ο στρατός της πραγματοποιεί επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον αντικαθεστωτικών, ισχυριζόμενη ότι τα στρατεύματά της μόνο αμύνονται σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση, ωστόσο εξεγερμένοι ανέφεραν ότι τα τανκς του Καντάφι συνέχιζαν το σφυροκόπημα της Μισράτα, οδηγώντας στο θάνατο 40 ανθρώπων μόνο τη Δευτέρα, ενώ επιτέθηκαν και εναντίον της Ζιντάν κοντά στα σύνορα με την Τυνησία. Εν τω μεταξύ η πόλη της Μισράτα αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε φαγητό και νερό, ενώ οι κατάσταση στα νοσοκομεία περιγράφεται ως απελπιστική, καθώς συνεχίζεται η πολιορκία.

Διαβουλεύσεις για το ρόλο του ΝΑΤΟ

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Μπεν Ροντς είπε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Ομπάμα, ο Γάλλος ομόλογός του Νικολά Σαρκοζί και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συμφώνησαν ότι «το ΝΑΤΟ πρέπει να έχει βασικό ρόλο στη δομή της διοίκησης» των επιχειρήσεων.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ανακοίνωσε ότι οι 28 πρεσβευτές συνεδρίασαν για έβδομη συνεχή ημέρα και συμφώνησαν για την έναρξη επιχείρησης για τον έλεγχο της τήρησης του εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης, με τη συμμετοχή πλοίων και αεροσκαφών.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην επιχείρηση για την τήρηση του εμπάργκο όπλων με προορισμό τη Λιβύη, διαθέτοντας έξι μαχητικά αεροσκάφη F-16, δύναμη 200 στρατιωτών, ένα ναρκαλιευτικό και ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού.

Το Βερολίνο αντίθετα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αναστέλλει τη συμμετοχή των πλοίων του στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο ώστε να μη λάβει μέρος στον έλεγχο της τήρησης του εμπάργκο όπλων.

Παράλληλα, δύο δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και ένας φωτογράφος του πρακτορείου Getty Images αφέθηκαν ελεύθεροι το βράδυ της Τρίτης στην Τρίπολη μετά τη σύλληψή τους κοντά στην Ατζμπαμπίγια από πιστές στον Καντάφι δυνάμεις.