Κόσμος
Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011 09:38

Συρία: Έξι νεκροί μετά από επιδρομή των δυνάμεων ασφαλείας σε τζαμί

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από επιδρομή των δυνάμεων ασφαλείας σε τζαμί που βρίσκεται στο επίκεντρο αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από την περασμένη Παρασκευή στην πόλη Ντεράα στη Συρία, όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής. Για δώδεκα νεκρούς κάνει λόγο συριακή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από επιδρομή των δυνάμεων ασφαλείας στο τζαμί Ομάρι, στην πόλη Ντεράα στη Συρία, όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής.

Συριακή οργάνωση ανθρωπίνων εκτιμά ότι δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στα χθεσινά επεισόδια.

Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στους δρόμους έξω από το τζαμί προκειμένου να εμποδίσουν την πρόσβαση των στρατευμάτων στο τζαμί, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο αντικυβερνητικών συγκεντρώσεων από την περασμένη Παρασκευή.

Χθες, διαδηλωτές έστησαν σκηνές έξω από το τέμενος, υποστηρίζοντας ότι δεν θα αποχωρούσαν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για περισσότερες πολιτικές ελευθερίες και τέλος στη διαφθορά. Μετά τα μεσάνυχτα, διακόπηκε η ηλεκτροδότηση στην περιοχή. Ενώ το δίκτυο τηλεπικοινωνιών σταμάτησε να λειτουργεί.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για ρίψη δακρυγόνων και χρήση πραγματικών πυρών από τις δυνάμεις ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών. Τα κρατικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για τέσσερις θανάτους, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε «συμμορία ενόπλων», επισημαίνοντας ότι έχασε τη ζωή του και ένας άνδρας των δυνάμεων ασφαλείας.

.

Εν τω μεταξύ, η επίσημη συριακή τηλεόραση μετέδωσε σήμερα εικόνες όπλων που ήταν αποθηκευμένα, όπως ανέφερε, στο τζαμί.

Η τηλεόραση έδειξε πιστόλια, τουφέκια, χειροβομβίδες και πυρομαχικά αποθηκευμένα από μια «ένοπλη συμμορία» στο εσωτερικό του τεμένους αλ-Ομάρι, το οποίο έχει γίνει από την Παρασκευή το σημείο συγκέντρωσης των διαδηλωτών.

Επίσημη συριακή πηγή κατηγόρησε «ξένες δυνάμεις» ότι διαδίδουν ψεύδη για την κατάσταση στην Ντεράα.

«Ξένες δυνάμεις συνεχίζουν να διαδίδουν ψεύδη για την κατάσταση στην Ντεράα» (100 χλμ. νοτίως της Δαμασκού), δήλωσε η πηγή, την οποία επικαλείται το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Οι δυνάμεις αυτές δήθεν δέχονται μηνύματα και φωτογραφίες από το εσωτερικό της πόλης και προσποιούνται πως έγιναν σφαγές για να εξωθήσουν τους κατοίκους (να εξεγερθούν) και να τους τρομοκρατήσουν», συνέχισε το SANA επικαλούμενο αυτή την πηγή.

«Οι κάτοικοι της Ντεράα συνεργάζονται με τις δυνάμεις της τάξης για να καταδιώξουν τα μέλη της ένοπλης συμμορίας, να τα συλλάβουν και να τα οδηγήσουν στη δικαιοσύνη», υποστήριξε η πηγή.

Χθες, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι είχε απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση της Συρίας να σταματήσει τη χρήση «υπερβολικής βίας». «Οι πολίτες έχουν το νόμιμο δικαίωμα να εκφράζουν τα παράπονά τους και τα αιτήματά τους από την κυβέρνηση», δήλωσε.

Η ΕΕ έχει επίσης καταδικάσει την «απαράδεκτη» καταστολή. Η Γαλλία ζήτησε σήμερα από τη Συρία να «αποκηρύξει κάθε υπέρμετρη χρήση βίας» κατά των διαδηλωτών και καταδίκασε «τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν νεκρούς και τραυματίες», σύμφωνα με την ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, που ζητεί επίσης πολιτικές μεταρρυθμίσεις.