Κόσμος
Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011 15:36

Γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος «κατέστρεψε λιβυκό»

Γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος έπληξε με πύραυλο λιβυκό αεροσκάφος και το κατέστρεψε, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων υποστηρίζοντας ότι το λιβυκό είχε παραβιάσει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος έπληξε με πύραυλο αέρος-εδάφους λιβυκό αεροσκάφος και το κατέστρεψε αμέσως μόλις είχε προσγειωθεί στην αεροπορική βάση της Μιζουράτα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, υποστηρίζοντας ότι το λιβυκό είχε παραβιάσει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Πρόκειται για το πρώτο παρόμοια περιστατικό από την έναρξη της επιβολής της ζώνης εναέριου αποκλεισμού της Λιβύης, μετά τη σχετική απόφαση του ΟΗΕ. Σύμφωνα με το ABC και το Αssociated Press, το λιβυκό αεροσκάφος ήταν εκπαιδευτικό μονοκινητήριο Galeb, ενώ το γαλλικό Rafale.

Ο γαλλικός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι γαλλικά αεροσκάφη έπληξαν αεροπορική βάση 250 χλμ από τη λιβυκή ακτογραμμή.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη εξακολουθούν να βρίσκονται μάχες μεταξύ αντικαθεστωτικών και στρατευμάτων πιστών στον Καντάφι για τον έλεγχο σημαντικών πόλεων. Υπάρχουν αναφορές για μάχες στη Μιζουράτα και στη στρατηγικής σημασίας πόλη Αζνταμπίγια, καθώς και για ενίσχυση των δυνάμεων του Καντάφι στη Ζιντάν.

Χθες ο διοικητής των βρετανικών αεροπορικών επιχειρήσεων Γκρεγκ Μπάγκουελ δήλωσε ότι η αεροπορία του Καντάφι «δεν υπάρχει πλέον ως πολεμική δύναμη».

Παρά τις συνεχείς επιχειρήσεις όμως, ο διεθνής συνασπισμός δεν έχει μέχρι τώρα καταφέρει να εμποδίσει τα τεθωρακισμένα του στρατού του Καντάφι να περικυκλώσουν τα προπύργια των ανταρτών, ή να εκτοπίσει τα στρατεύματά του από στρατηγικούς κόμβους στην ανατολική Λιβύη.

Παράλληλα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αναλάβει τη διοίκηση των επιχειρήσεων της διεθνούς συμμαχίας στη Λιβύη «το συντομότερο δυνατό».

«Οι επιχειρήσεις της συμμαχίας είναι αυτή τη στιγμή υπό αμερικανική διοίκηση. Όμως επιθυμούμε να περάσουν στον έλεγχο και τη διοίκηση του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό», επεσήμανε ο Χέιγκ.

«Το ΝΑΤΟ έχει ήδη ξεκινήσει επιχείρηση για την επιβολή εμπάργκο όπλων (την οποία αποφάσισε ο ΟΗΕ). Οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί για τη ζώνη απαγόρευση πτήσεων», πρόσθεσε.

Το βράδυ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η διοίκηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της διεθνούς δύναμης θα μεταφερθεί στο ΝΑΤΟ εντός μίας ή δύο ημερών.

Όπως ανέφερε, σχετικός συμβιβασμός επιτεύχθηκε επί της αρχής, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας.