Πολιτική
Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011 18:20

Κάλεσμα Γ. Παπανδρέου για ισχυρό μήνυμα στις αγορές

Η νέα πρόκληση που έχουν μπροστά τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι να στείλουν ένα ισχυρό και πειστικό μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές ότι στηρίζουν το ευρώ και όλα τα κράτη της ευρωζώνης, τόνισε ο Πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η νέα πρόκληση που έχουν μπροστά τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές ότι στηρίζουν το ευρώ και όλα τα κράτη της ευρωζώνης, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Πήραμε πολύ δύσκολες αποφάσεις για να καταστήσουμε βιώσιμη την οικονομία, πρόσθεσε, ενώ σήμερα, όπως ανέφερε, μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

Οι προσπάθειες της Ελλάδας, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, αναγνωρίστηκαν τόσο στην πρόσφατη σύνοδο του Eurogroup όσο και στη σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου.

Οσον αφορά στις εξελίξεις στη Λιβύη, σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι επιθυμούμε την άμεση κατάπαυση του πυρός, καθώς και να σταματήσει η βία κατά του λαού της Λιβύης από το καθεστώς και επανέλαβε ότι η Ελλάδα εκπληρώνει το δικό της ρόλο, στην υποστήριξη του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στην εφαρμογή του.

Εχει έρθει η ώρα να προετοιμαστούν οι πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες και λύσεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για δημοκρατικές και ειρηνικές εξελίξεις στη Λιβύη, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Στη σκιά της Πορτογαλίας η σύνοδος

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 6 το απόγευμα η εαρινή σύνοδος κορυφής της ΕΕ, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να εγκριθεί το πακέτο της απάντησης της ΕΕ στην κρίση χρέους. Τη σύνοδο επισκιάζει η πορτογαλική κρίση, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας, καυώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν στη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για νέα μέτρα λιτότητας.

«Ο μοναδικός μου στόχος σήμερα είναι να υπερασπιστώ την Πορτογαλία, να υπερασπιστώ το κοινό νόμισμα και να υπερασπιστώ το ευρωπαϊκό όραμα», δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες προσερχόμενος στη σύνοδο.

Παράλληλα, λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου Πέδρο Σίλβα Περέιρα διαβεβαίωσε ότι η απερχόμενη κυβέρνηση της Πορτογαλίας «θα συνεχίσει να εργάζεται με όλες της τις δυνάμεις κατά του ενδεχόμενου μιας προσφυγής σε εξωτερική βοήθεια».

«Δεν θεωρούμε ότι η βοήθεια αυτή είναι αναπόφευκτη», σημείωσε, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «η βεβιασμένη απόφαση του κοινοβουλίου» να ψηφίσει κατά του προγράμματος λιτότητας «κατέστησε δυσκολότερη την πορτογαλική κατάσταση».

Αναφερόμενη στην πορτογαλική κρίση η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σημείωσε:: Θα την αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στη Πορτογαλία. Το μόνο που μπορώ να επαναλάβω είναι ότι ο Πορτογάλος πρωθυπουργός πρότεινε ένα πολύ φιλόδοξο και πολύ απαιτητικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στις αρχές Μαρτίου...Όλοι αυτοί στην Πορτογαλία που έχουν την ευθύνη ή αυτοί που θα έχουν την ευθύνη, θα πρέπει να υποστηρίξουν τους στόχους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε λόγο περί ενός ποσού 75 δισ. ευρώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ευρωπαϊκού δανεισμού στην Πορτογαλία, ενώ παράλληλα υπήρξε καθησυχαστικός γιά την τωρινή κατάσταση της ισπανικής οικονομίας.

Μιλώντας στο γαλλικό δορυφορικό κανάλι France 24, σημείωσε ότι η Λισαβόνα δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο του ευρωπαϊκού δανεισμού της, έστω κι αν η πορτογαλική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει το σχετικό αίτημα.

«Φυσικά είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε και να βοηθήσουμε, αλλά αυτό προϋποθέτει ένα πορτογαλικό αίτημα» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο (αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί ΕΕ).

Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, η συνολική συμφωνία που θα εγκρίνουν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες θα περιλαμβάνει την απόφαση του Eurogroup της 21ης Μαρτίου για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕSM) που θα ισχύσει από τα μέσα του 2013.

Βάσει της συμφωνίας, ο μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να δανείζει στις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα έως και 440 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 και έως 500 δισ. ευρώ από το 2013 και μετά. Ωστόσο, η απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα αυξηθεί η δανειοδοτική δυνατότητα του Μηχανισμού, παραπέμπεται στους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης. Παράλληλα, θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες επικύρωσης των αποφάσεων από τα εθνικά κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εξάλλου, η συνολική συμφωνία περιλαμβάνει το πακέτο για τη λεγόμενη Οικονομική Διακυβέρνηση στην ΕΕ, που σημαίνει αυστηρότερους κανόνες για το έλλειμμα και το χρέος, στενή επιτήρηση των οικονομικών πολιτικών των χωρών μελών από τις Βρυξέλλες και επιβολή κυρώσεων προς τα απείθαρχα κράτη μέλη.

Επιπλέον, στη συνολική συμφωνία περιλαμβάνεται το επίμαχο «Σύμφωνο για το Ευρώ», με το οποίο οι ηγέτες της ευρωζώνης δεσμεύονται να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους, βάζοντας φρένο στα κρατικά χρέη, μεταρρυθμίζοντας τις οικονομίες τους και συγκρατώντας τους μισθούς.

Κατά του «Συμφώνου για το Ευρώ» και των αυστηρών μέτρων λιτότητας που εφαρμόζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διαδηλώνουν σήμερα στις Βρυξέλλες, πάνω από δέκα χιλιάδες άτομα, κυρίως μέλη εργατικών συνδικάτων από όλη την Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις που αφορούν την Ελλάδα, η σημερινή Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να επικυρώσει την θετική απόφαση της 11ης Μαρτίου για την Ελλάδα, βάσει της οποίας, επιμηκύνεται η αποπληρωμή των 80 δισ. ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης στα 7,5 χρόνια και το επιτόκιο δανεισμού μειώνεται στα 4,2%.

Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα βελτίωσης των επιτοκίων της Ιρλανδίας, κατά τα ελληνικά πρότυπα.

Τέλος, στο σημερινό δείπνο εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων θα συζητηθεί το θέμα της Λιβύης.