Οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου δίνουν νέα προοπτική στη συλλογική προσπάθεια του ελληνικού λαού, τόνισε ο Πρωθυπουργός μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πάντως πως η επιτυχία εξαρτάται από δικό μας αγώνα, από τις μάχες που δίνουμε καθημερινά στη χώρα μας.
Οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου δίνουν νέα προοπτική στη συλλογική προσπάθεια του ελληνικού λαού, τόνισε ο Πρωθυπουργός μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πάντως πως η επιτυχία εξαρτάται από δικό μας αγώνα, από τις μάχες που δίνουμε καθημερινά στη χώρα μας. Μάλιστα, δήλωσε βέβαιος πως «ο ελληνικός λαός δίνει και θα κερδίσει και αυτή τη μάχη».
Αναφερόμενος στην επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου που λαμβάνει η χώρα από την ΕΕ και η μείωση του επιτοκίου, σημείωσε πως «τίποτα δεν μας χαρίστηκε, τίποτα δεν είχε προεξοφληθεί» και συμπλήρωσε: «Φτάσαμε στη σημερινή απόφαση με τη σταθερή μας διεκδίκηση, με την ανάδειξη της ευρωπαϊκής διάστασης του προβλήματος».
Όπως είπε, μετά και από τις εξελίξεις στην Πορτογαλία και στη Λιβύη δικαιώθηκε απόλυτα η επιμονή της κυβέρνησης να υπάρξει απόφαση για τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος στις 11 Μαρτίου.
«Η απόφαση της 11ης Μαρτίου δίνει νέα ώθηση στη συλλογική προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας και επιβεβαιώθηκε και σήμερα», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.
Αναφερόμενος στην προσφυγή πριν από ένα χρόνο της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ένα συνεχή αγώνα να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία και το κύρος της Ελλάδας».
«Η προσπάθειά μας πέτυχε, όλοι αναγνωρίζουν πια το σημαντικό δρόμο που διανύσαμε. Πετύχαμε να βελτιώσουμε το πλαίσιο εφαρμογής του μνημονίου», τόνισε.
Ερωτηθείς για την Πορτογαλία, και τα περί επικείμενης προσφυγής της στο μηχανισμό στήριξης, σημείωσε πως η Πορτογαλία δίνει τη μάχη της και εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συνολική απάντηση της ΕΕ στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης πρόσθεσε: Η ΕΕ εχει αποδείξει ότι είναι έτοιμη να συνδράμει κάποια χώρα, αν αυτό ζητηθεί ... Οι σημερινές απαντήσεις συνιστούν ισχυρό μήνυμα, και προς τις αγορές, ότι η ΕΕ είναι εδώ, θα σταθεί στο πλευρό των κρατών-μέλων.
Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας
Ερωτηθείς αν είναι διατεθειμένος να συγκρουστεί με συνδικαλιστές (π.χ. της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ) για να φθάσει το πρόγραμμα για τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι τέλους, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «είναι προς το συμφέρον όλων μας να συνεργαστούμε ώστε να αξιοποιηθεί σωστά η δημόσια περιουσία».
«Δεν βλέπω γιατί πρέπει εκ των προτέρων να θεωρήσουμε ότι θα υπάρξουν αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις. Θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις και ελπίζω ότι θα έχουν και αίσιο αποτέλεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το «Σύμφωνο του ευρώ» δεν συνεπάγεται νέα μέτρα
Σε ερώτηση για την υιοθέτηση του Συμφώνου για το ευρώ, που, μεταξύ άλλων, προβλέπει συγκράτηση μισθών και ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως οι προβλέψεις του Συμφώνου δεν αφορούν σε νέα μέτρα στην Ελλάδα, τονίζοντας πως «εμείς ήδη έχουμε πάρει επίπονα μέτρα».
Επίθεση στη ΝΔ
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να στρέψει τα βέλη του για ακόμη μία φορά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την πεποίθηση που εκφράζει ο Αντώνης Σαμαράς ότι το μνημόνιο οδηγεί στο φαύλο κύκλο της ύφεσης.
«Αυτοί που είχαν τεράστια ευθύνη για το πού έφθασε η Ελλάδα δεν δικαιούνται σήμερα να μιλάνε με τέτοια ελαφρότητα για τις θυσίες και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και να καλλιεργούν τη μιζέρια, προσπαθώντας να υποβαθμίσουν τις κατακτήσεις μας», επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου.
«Ναι», παραδέχθηκε, «θα περάσουμε και περνάμε δύσκολα, αλλά ήδη βγαίνουμε από μια στενωπό στην οποία μπήκαμε μέσω μια πελατειακής αντίληψης, που μας έβαλε σε ένα κράτος που δεν είναι βιώσιμο».
«Η Ελλάδα διαχρονικά αγωνίζεται και κερδίζει»
«Η Ελλάδα που αγωνίζεται που είναι ενωμένη, είναι η Ελλάδα που διαχρονικά αγωνίζεται και πετυχαίνει τους στόχους της», τόνισε με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.
«Σήμερα», πρόσθεσε, «είναι η μέρα που τιμούμε την επανάσταση του 1821. Ο ελληνίκος λαός και σήμερα με δύναμη περηφάνεια και αποφασιστικότητα δίνει και θα κερδίσει και αυτή τη μάχη».
Μήνυμα στην Τουρκία για τα πυρηνικά της σχέδια
Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, στη σύνοδο κορυφής αποφασίστηκε να επανεξεταστεί η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων της ΕΕ με τη διενέργεια τεστ αντοχής.
Αποφασίστηκε ακόμη η διενέργεια παρόμοιων προσομοιώσεων στις γειτονικές χώρες εκτός της ΕΕ για τις υπάρχουσες και σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις, καθώς και η αυστηροποίηση των προδιαγραφών πυρηνικής ασφάλειας.
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στα τουρκικά σχέδια κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να καταστεί σαφές στις υποψήφιες γειτονικές χώρες ότι η συμμόρφωση σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας είναι αναπόσπαστο κομμάτι του κοινοτικού κεκτημένου και προς το συμφέρον μας».
«Να μην εγκαταλειφθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για τη Λιβύη»
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Λιβύη, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε πως επιδίωξη των δράσεων που έχουν αναληφθεί είναι η προστασία των αμάχων.
Όπως ανέφερε, η Ελλάδα και το συμβουλιο υπογράμμισε το ρόλο των αραβικών χωρών στην ενεργό υποστηριξη της απόφασης του ΟΗΕ.
Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου πρόσθεσε πως επιβάλλεται να υπάρξει κατάπαυση πυρός και να ανοίξει ο δρόμος για τη δημοκρατική μετάβαση στη Λιβύη, επισημαίνοντας πως «δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τις διπλωματικές προσπάθειες».
Εκανε ακόμη γνωστό πως η Ιταλία και η Ελλάδα ζήτησαν να γίνει συζήτηση στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο για τα μεταναστευτικά ρεύματα που αναμένεται να δημιουργηθούν λόγω της κατάστασης στη Λιβύη και αλλού.
Σημείωσε μάλιστα πως οι 27 δεσμεύτηκαν για έμπρακτη αλληλευγγύη προς χώρες που θίγονται άμεσα μεταναστευτικά ρεύματα.
ΝΔ: Το Μνημόνιο δεν βγαίνει
«Είναι πρωτοφανής ύβρις για το Δημοκρατικό Πολίτευμα και απρέπεια για τον Έλληνα Πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει σήμερα εκείνο το αλήστου μνήμης: "η Αντιπολίτευση δεν δικαιούται να ομιλεί"».
Τα παραπάνω δήλωσε ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης, σχετικά με τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.
«Η Νέα Δημοκρατία», συνέχισε ο κ. Μιχελάκης, «έχει χρέος να επικρίνει την πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί την Οικονομία σε αδιέξοδο και την Κοινωνία σε μαρασμό. Πολύ περισσότερο που η κριτική μας αποδεικνύεται απολύτως σωστή».
Ο κ. Μιχελάκης είπε ακόμη ότι «το Μνημόνιο δεν βγαίνει! Και δεν έχουν παρά να κοιτάξουν τα έσοδα του πρώτου διμήνου, που έπεσαν 9% αντί να ανέβουν 8% όπως προβλεπόταν... Και για αυτό ευθύνεται η Κυβέρνηση κι όσοι υποστήριξαν το Μνημόνιο...».
«Ως προς την ουσία της απόφασης των Βρυξελλών», συνέχισε ο Εκπρόσωπος της Ν.Δ., «όπως είπε και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς: η σταθεροποίηση και η εξυγίανση της Οικονομίας - και σε εθνικό και σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο - είναι αυτονόητα σωστοί στόχοι. Αλλά δεν επιτυγχάνονται χωρίς Ανάπτυξη. Και, κυρίως, δεν επιτυγχάνονται με μόνιμη ύφεση...».
Ο κ. Μιχελάκης σημείωσε ακόμη «ότι ο Πρωθυπουργός δεν απάντησε σε ερώτηση για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο ρίσκο των κρατικών ομολόγων. Η Νέα Δημοκρατία εξέφρασε επιφυλάξεις ότι αυτό θα δημιουργήσει νέα σοβαρά προβλήματα στην αγορά ομολόγων. ʼλλωστε, τα spreads στις αγορές ήταν και παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Τέλος, χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση αντίστοιχη με τη δική μας, δείχνουν πολύ μεγαλύτερη ικανότητα να διαπραγματευθούν. Η Ιρλανδία διασώζει τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές της και η Πορτογαλία αγωνίζεται να αποφύγει την ένταξή της στο Μηχανισμό Στήριξης. ʼλλωστε, και οι δύο χώρες έγκαιρα είχαν αντλήσει κεφάλαια κι έτσι σήμερα μπορούν και διαπραγματεύονται. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση Παπανδρέου που πέρσι, ούτε άντλησε κεφάλαια όταν μπορούσε, ούτε και διαπραγματεύθηκε το παραμικρό».
ΚΚΕ: Ολεθρος για τα λαϊκά συμφέροντα
«Οι κυβερνήσεις της ΕΕ σπρώχνουν τους λαούς στο σκοτεινό βάραθρο των καπιταλιστικών αδιεξόδων, αντιθέσεων και πολέμων», τονίζει το ΚΚΕ, με αφορμή τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής.
«Σε πλήρη σύμπνοια», συμπληρώνει, «αποφάσισαν την κλιμάκωση του πολέμου στα μισθολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων με το Σύμφωνο για το Ευρώ και το Σύμφωνο Σταθερότητας».
Αναφερόμενο στις αποφάσεις που αφορούν το ελληνικό ζήτημα, το Κομμουνιστικό Κόμμα σημειώνει ότι «οι συνηθισμένοι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης περί ελληνικών επιτυχιών και αναγνώρισης των θυσιών του ελληνικού λαού, οι θέσεις της ΝΔ για αλλαγή των όρων του μνημονίου δεν μπορούν πια να κρύψουν τον όλεθρο που φέρνει για τα λαϊκά συμφέροντα η κοινή στρατηγική τους».
ΛΑΟΣ: Ανάσα, αλλά σε πολύ αυστηρό πλαίσιο
«Μας έδωσαν κάποια ανάσα, αλλά σε πολύ αυστηρό πλαίσιο», σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «μιας γενναίας πολιτικής στην οποία όμως απ’ ότι απέδειξε η χρονιά του μνημονίου που πέρασε η κυβέρνηση δεν την διαθέτει».
«Ο Πρωθυπουργός ο οποίος από το Σύνταγμα φέρει αποκλειστικά μόνος την ευθύνη πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες η χώρα να αποκτήσει την ποιο αποφασιστική, έγκυρη και αποτελεσματική κυβέρνηση», καταλήγει η ανακοίνωση του ΛΑΟΣ.
Ντόμινο αρνητικών εξελίξεων «βλέπει» ο Αλ. Τσίπρας
«Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής όχι μόνο δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας, αλλά προμηνύουν ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στο επόμενο χρονικό διάστημα, ιδίως για τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας», εκτιμά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Υποστηρίζει ακόμη ότι «με μόνο μέλημα να σωθούν οι τράπεζες και με όλα τα βάρη στους εργαζόμενους δεν υπάρχει λύση».
Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «τη λύση μπορούν να δώσουν μόνο οι λαοί, με το δικό τους ντόμινο αντιστάσεων σε αυτές τις καταστροφικές επιλογές».
Φ. Κουβέλης: Kατώτερες των αναγκών αποφάσεις των «27»
Οι αποφάσεις των Eυρωπαίων ηγετών είναι κατώτερες των οικονομικών και πολιτικών αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αναγκαία οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ προωθείται με συντηρητική σφραγίδα, υποστηρίζει σε δήλωση του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς τονίζει ότι η κυβέρνηση «αντί να επαίρεται για τη διασφάλιση της μείωσης του επιτοκίου και της επιμήκυνσης αποπληρωμής, οφείλει να κατανοήσει ότι εφεξής η Ελλάδα και όλες οι οικονομικά αδύναμες χώρες της Ε.Ε θα υπόκεινται σε συνεχή επιτήρηση και ασφυκτικούς περιορισμούς».