Πολιτική
Κυριακή, 27 Μαρτίου 2011 13:10

Λιβύη: Κερδίζουν έδαφος οι εξεγερμένοι

Οι λιβυκές αντικαθεστωτικές δυνάμεις προελαύνουν προς τα δυτικά, μετά την εκδίωξη των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι από τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ατζνταμπίγια.

Οι λιβυκές αντικαθεστωτικές δυνάμεις προελαύνουν προς τα δυτικά, μετά την εκδίωξη των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι από τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ατζνταμπίγια, όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Αλ Τζαζίρα, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις έφθασαν στην Ουκάιλα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση άνω των 110χλμ δυτικά της Ατζνταμπίγια και είναι η τελευταία πόλη πριν από το μεγάλο τερματικό σταθμό εξαγωγής πετρελαίου Ρας Λανούφ.

Παράλληλα, απεσταλμένοι του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν ότι ο πετρελαϊκός τερματικός σταθμός Ρας Λανούφ βρίσκεται από την Κυριακή και πάλι στον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Το λιμάνι Ρας Λανούφ, το οποίο βρίσκεται 370 χλμ δυτικά της Βεγγάζης και 210 χλμ από την Ατζνταμπίγια, είχαν ανακαταλάβει οι δυνάμεις του Καντάφι από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στις 12 Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της λιβυκής εξέγερσης δήλωσε ότι το Κατάρ συμφώνησε να διαθέσει στην αγορά αργό πετρέλαιο, το οποίο παράγεται από τις πετρελαιοπηγές της ανατολικής Λιβύης, οι οποίες δεν είναι πλέον υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Καντάφι.

«Συνήψαμε συμφωνία με το Κατάρ», δήλωσε ο Αλι Ταρχούνι, υπεύθυνος για οικονομικά και πετρελαϊκά θέματα στη Βεγγάζη σύμφωνα με τον οποίο οι πρώτες εξαγωγές αναμένεται να πραγματοποιηθούν «σε λιγότερο από μια εβδομάδα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πετρελαιοπηγές οι οποίες βρίσκονται στις περιοχές της Λιβύης που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις παράγουν 100.000 με 130.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ η ημερήσια παραγωγή μπορεί να φθάσει τα 300.000 βαρέλια.

Βομβαρδισμοί των δυνάμεων του Καντάφι στη Μισράτα

Οι πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις επανέλαβαν την Κυριακή τις επιθέσεις τους στη Μισράτα, τερματίζοντας τη σύντομη ανάπαυλα μετά τις αεροπορικές επιθέσεις του διεθνούς συνασπισμού, δήλωσε κάτοικος στην περιοχή.

«Η Μισράτα δέχεται επίθεση, η πόλη αλλά και το λιμάνι όπου βρίσκονται χιλιάδες εργάτες. Δε γνωρίζουμε εάν πρόκειται για πυρά πυροβολικού», ανέφερε η ίδια πηγή.

Γαλλικά μαχητικά κατέρριψαν αεροσκάφη του Καντάφι

Εν τω μεταξύ, γαλλικά μαχητικά κατέρριψαν το Σάββατο πέντε αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Λιβύης και δύο ελικόπτερα, ανακοίνωσε το υπουργείο Aμυνας στο Παρίσι.

Συγκεκριμένα, τα αεροσκάφη καταστράφηκαν γύρω από την Μιζουράτα, όπου δυνάμεις πιστές στο συνταγματάρχη Καντάφι προσπαθούν να εκδιώξουν τους εξεγερμένους.

Οι αντίπαλοι του Καντάφι έχουν προελάσει τις τελευταίες ημέρες από τα οχυρά τους στην ανατολική Λιβύη αφού η επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που αποφάσισε ο ΟΗΕ έχει εξουδετερώσει την αεροπορία του καθεστώτος της Τρίπολης.

Τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που καταστράφηκαν το Σάββατο ήταν στην διαδικασία της επίθεσης εναντίον εξεγερμένων, ανέφεραν Γάλλοι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Αμυνας, τα αεροσκάφη ήταν μονοκινητήρια Galeb, εκπαιδευτικά και ελαφρά μαχητικά-βομβαρδιστικά κατασκευασμένα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ενώ τα ελικόπτερα δύο επιθετικά Mi-35.

«Στόχος του ΝΑΤΟ να σταματήσει κάθε κίνδυνο για τον πληθυσμό»

Πάντως, διπλωμάτες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το ΝΑΤΟ, το οποίο ετοιμάζεται να αναλάβει τη διοίκηση όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, επιθυμεί να περιορίσει αυστηρά τα στρατιωτικά πλήγματα για την προστασία των αμάχων και των κατοικημένων περιοχών.

Το σχέδιο το οποίο εκπονείται από το ΝΑΤΟ δεν προβλέπει πιθανή επέμβαση για την υποστήριξη των εξεγερμένων που πολεμούν τις δυνάμεις του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, διευκρίνισαν οι διπλωμάτες, τονίζοντας ότι η συμμαχία επιθυμεί να παραμείνει αμερόληπτη στη σύγκρουση.

«Το ΝΑΤΟ θα είναι πάντα αμερόληπτο. Το ΝΑΤΟ δεν επιλέγει πλευρές. Ο στόχος είναι να σταματήσει κάθε πιθανό κίνδυνο για τον πληθυσμό, σύμφωνα με την απόφαση (1973) του ΟΗΕ», δήλωσε διπλωμάτης που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Η Ατλαντική Συμμαχία έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη για το εμπάργκο όπλων στην περιοχή της Μεσογείου και για την ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.