Πολιτική
Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011 10:26

Αντιπαράθεση για τη διερεύνηση της υπόθεσης των υποβρυχίων

Πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε με αφορμή το θέμα της διερεύνησης της υπόθεσης των υποβρυχίων. Πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής κατέθεσε η ΝΔ κάνοντας λόγο για «ύποπτη σιωπή και αδράνεια της κυβερνητικής πλευράς». Απάντηση Χ. Καστανίδη και Γ. Πεταλωτή στις δηλώσεις Γ. Μιχελάκη. Απευθείας προανακριτική ζήτησε ο ΛΑ.Ο.Σ..

Πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε με αφορμή το θέμα της διερεύνησης της υπόθεσης των υποβρυχίων. Πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής κατέθεσε η ΝΔ κάνοντας λόγο για «ύποπτη σιωπή και αδράνεια της κυβερνητικής πλευράς». Απευθείας προανακριτική ζήτησε ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός.

«Με το που βγήκαν τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΣΔΟΕ ζητήσαμε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να χυθεί άπλετο φως», τόνισε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μχελάκης και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της παραγραφής επεσήμανε πως αυτό εμπίπτει στη δραστηριότητα ενός υπουργού. «Όταν όμως έχουμε αδικήματα, όπως η δωροδοκία, ή η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις, όπως φαίνεται και στην έκθεση του ΣΔΟΕ αυτά δεν εμπίπτουν σε αυτή τη λογική της παραγραφής», παρατήρησε με νόημα.

Ο κ. Μιχελάκης αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα γιατί η υπόθεση αυτή δεν είχε οδηγηθεί στη δικαιοσύνη επί κυβερνήσεως της ΝΔ.

Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης ο οποίος εκτίμησε ότι είτε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας αγνοεί την κοινοβουλευτική διαδικασία, είτε έπεσε θύμα κακής πληροφόρησης http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1948880 .

Προηγήθηκε επίθεση του κ. Μιχελάκη στην κυβέρνηση για τη στάση της κυβέρνησης στην υπόθεση: «Ενώ η Δικαιοσύνη διαβιβάζει στη Βουλή το φάκελο για το σκάνδαλο των υποβρυχίων και ενώ οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις πιστοποιούν μία τεράστια λεηλασία του δημόσιου χρήματος, η κυβέρνηση δεν τόλμησε να αναλάβει -όπως όφειλε- καμιά πρωτοβουλία για τη διερεύνηση του σκανδάλου από τη Βουλή», σημείωσε και υποστήριξε ότι «πρόκειται για μια απευθείας ανάθεση από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την προώθηση και την εφαρμογή της οποίας διαμοιράστηκαν, όπως αποκαλύπτεται, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ».

Σκληρή ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «διαστρεβλώνει τη πραγματικότητα, προσπαθώντας προφανώς να απενοχοποιηθεί από τη χρόνια συμπεριφορά της, δηλαδή από το να δημιουργεί και να αποκρύπτει σκάνδαλα που σχετίζονται με δημόσιο χρήμα».

Για κουτοπόνηρες τακτικές με στόχο την απόκρυψη και διαστρέβλωση της πραγματικότητας έκανε λόγο από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σχολιάζοντας την πρόταση της ΝΔ.

Ο κ. Πεταλωτής κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «περισσό θράσος», υπενθυμίζοντας ότι η έρευνα για τα υποβρύχια ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με στόχο να έρθουν «όλα στο φως» και ως υλοποίηση της εντολής του πρωθυπουργού.

«Η ΝΔ», πρόσθεσε, «ανακάλυψε τώρα τι σημαίνει διαφάνεια, όταν η ίδια έκλεινε τη Βουλή άρον-άρον για να παραγραφούν οι ποινικές ευθύνες των υπουργών της, όταν αποχωρούσε από το Κοινοβούλιο για να μη συζητήσει ζητήματα σκανδάλων».

Υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την ακριβώς αντίθετη τακτική και σ΄αυτή την κατεύθυνση, επισήμανε έδωσε εντολή να διερευνηθεί από το ΣΔΟΕ τον Απρίλιο και τον Ιούνιο του 2010 ό,τι αφορά στα υποβρύχια, ενώ το ΣΔΟΕ εξέδωσε το πόρισμά του που εστάλη στην εισαγγελία και το οποίο ακόμη δεν εστάλη στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Επέκρινε επίσης τη ΝΔ ότι προσπαθεί να προκαταβάλει και ότι μιλά για εξεταστικές επιτροπές και προανακριτική τόσο εσπευσμένα που, όπως είπε, «μακάρι στο ελάχιστο να ακολουθούσε την ίδια σπουδή όταν ήταν κυβέρνηση». «Ας μη δείχνει ότι ανησυχεί γιατί δεν μπορεί να πείσει κανέναν και με το παρελθόν της και με το παρόν της», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το εάν θα διαγραφεί ο πρώην υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι το «όλα στο φως» ισχύει για όλες τις περιπτώσεις, όπου υπάρχει και η παραμικρή υπόνοια κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος.

Σημείωσε πάντως ότι το να συνδέουμε ένα πόρισμα που ακόμη δεν έχουμε δει, με συγκεκριμένα πρόσωπα και την κατάστασή τους μέσα στο ΠΑΣΟΚ, αδικεί αυτή την προσπάθεια και ενισχύει την προσπάθεια της ΝΔ να κατευθύνει την κοινή γνώμη στο ότι πρόκειται για σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ και όχι της ΝΔ.

Προανακριτική επιτροπή ζήτησε ο ΛΑ.Ο.Σ..

«Υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να περάσουμε απευθείας σε Προανακριτική και να εξετάσουμε όλη την περίοδο από την αρχή μέχρι το τέλος», τόνισε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Κωστής Αϊβαλιώτης, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι «τα σκάνδαλα δεν πρέπει να μείνουν στο βυθό».

Υπέρ της απευθείας σύστασης προανακριτικής επιτροπής τάσσεται και η Δημοκρατική Αριστερά.

«Αφού η δικαιοσύνη διενεργεί προκαταρκτική εξέταση ως προς τους συμμέτοχους για την υπόθεση των υποβρυχίων, είναι δεοντολογικά σωστό η απευθείας σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης και όχι εξεταστικής επιτροπής των πραγμάτων», τονίζει σε γραπτή του δήλωση ο Νίκος Τσούκαλης.

KKE: Απόπειρα συγκάλυψης νέων σκανδάλων

«Ο καυγάς του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του Καρατζαφέρη για το ποιος είναι περισσότερο υπέρ της διαλεύκανσης ενός σκανδάλου και της τιμωρίας των ενόχων, δεν είναι σημάδι μόνο συγκάλυψης του συγκεκριμένου, αλλά συγκάλυψης και νέων μεγάλων σκανδάλων (ιδιωτικοποιήσεις κλπ.) που ετοιμάζονται σε βάρος των εργαζομένων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του για την υπόθεση των υποβρυχίων το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Έλεγχο σε πολιτικά πρόσωπα ζητεί ο ΣΥΝ

«Αποδεικνύεται αυτό που λέμε χρόνια, ότι οι πολεμικοί εξοπλισμοί δεν γίνονται για τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες της χώρας, αλλά για ιδιοτελή ελληνικά και διεθνή συμφέροντα επιχειρηματικά, πολιτικά και ατομικά», σχολίασε αναφερόμενος στην υπόθεση των υποβρυχίων ο βουλευτής του ΣΥΝ Θ. Δρίτσας.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να αφαιρεθούν οι συγκεκριμένες δαπάνες από το οφειλόμενο δημόσιο χρέος, αλλά και να ελεγχθούν τα πρόσωπα και οι πολιτικές δυνάμεις που ενέχονται στην εφαρμογή αυτών των επιλογών.