Αθλητικά
Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011 14:57

Υψηλοί στόχοι για την Εθνική από Ζούρο

Μια θέση στο βάθρο των μεταλλίων έθεσε ως στόχο της Εθνική στο προσεχές Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας ο Ηλίας Ζούρος, στην επίσημη παρουσίασή του ως ο νέος τεχνικός του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

Μια θέση στο βάθρο των μεταλλίων έθεσε ως στόχο της Εθνική στο προσεχές Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας ο Ηλίας Ζούρος, στην επίσημη παρουσίασή του ως ο νέος τεχνικός του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

Όπως τόνισε, η πρόκριση απλώς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου δεν φτάνει, ενώ άφησε να εννοηθεί, πως θα προσπαθήσει να μεταπείσει του Θοδωρή Παπαλουκά και Δημήτρη Διαμαντίδη, όσον αφορά την απόφασή τους να αποχωρήσουν από την Εθνική.

Το ρόλο την παρουσίασης του Ηλία Ζούρου ανέλαβε ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο οποίος τόνισε αρχικά: «Η ΕΟΚ, το ελληνικό μπάσκετ αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά που ξεκινά μια συνεργασία με έναν προπονητή που έχει βγει μέσα από την παραγωγή του αθλήματος. Έχει κάνει το μπάσκετ τρόπο ζωής και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι επαγγελματίας υπό την έννοια της ευθύνης και της γνώσης. Όχι για να βγάλει τα προς το ζην γεγονός που του επιτρέπει να μην έχει δημοσιοϋπαλληλική σχέση. Θέλει να είναι κοντά στις εξελίξεις.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Ηλίας Ζούρος σημείωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο για τα καλά του λόγια και φυσικά την ομοσπονδία που μου εμπιστεύτηκε τη θέση. Είναι σημαντική θέση για κάθε προπονητή. Μπορεί να έχει ευθύνες αλλά είμαστε εδώ να την κρατήσουμε στο υψηλότερο σημείο και να την πάμε πιο ψηλά. Είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα η Εθνική. Είναι μια… όαση που κάνει το παν για να είναι η Ελλάδα στην κορυφή στο εξωτερικό. Το ζω εγώ που ζω στο εξωτερικό. Είναι σημαντικό να πηγαίνουμε καλά. Η Εθνική είναι η βιτρίνα του ελληνικού μπάσκετ. Θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερους παίκτες έτοιμους για την ομάδα. Θέλουμε υγεία. Ραντεβού το καλοκαίρι…».

Για το νέο τιμ, σχολίασε: «Νέο πρόσωπο στο τεχνικό τιμ είναι ο Σωτήρης Μανωλόπουλος ενώ παραμένει και ο Δημήτρης Πρίφτης που ήταν στην ομάδα. Είναι ο Γιάννης Παπαγεωργείου, που επίσης ήταν εδώ. Επίσης, υπάρχει άλλο ένα άτομο που θα δουλέψει στο βίντεο γιατί οι προπονητές θέλω να δουλεύουν απερίσπαστοι στο γήπεδο».

Για τους Παπαλουκά-Διαμαντίδη που έχουν αποχωρήσει, τόνισε: «Συμφωνώ ότι η Εθνική θέλει το καλύτερο έμψυχο υλικό. Οι δύο αθλητές (σ.σ. Παπαλουκά και Διαμαντίδη) είναι εν μέσω σημαντικών αγωνιστικών υποχρεώσεων. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι τώρα. Σαφώς και τους θέλουμε μαζί μας. Παρακολουθώ την προετοιμασία όλων των παικτών. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο».

Για το ενδεχόμενο οι άλλες ομάδες να παρουσιαστούν πιο ενισχυμένες στις προσεχείς διοργανώσεις λόγω και του λοκ όυτ στο ΝΒΑ, σημείωσε: «Ξέρουμε ότι και λόγω λοκ άουτ όλες οι ομάδες θα είναι ενισχυμένες. Παρακολουθώ την Ισπανία και τη Λιθουανία. Και εμείς θα είμαστε με το καλύτερο δυνατό υλικό. Δεν μπορούμε να φοβόμαστε για τους άλλους. Σημασία έχει να είναι έτοιμη η δική μας ομάδα. Από εμάς εξαρτάται να είμαστε έτοιμοι. Υπάρχουν πολλές δυνατές ομάδες αλλά ας μην μπαίνουμε στη διαδικασία να φοβόμαστε. Η Εθνική είναι ψηλά. Στην κορυφή ή κοντά σε αυτή. Θα παλέψουμε να τη διατηρήσουμε εκεί»

Για τη νέα φουρνιά Ελλήνων παικτών, σχολίασε: «Παρακολουθώ όλους αυτούς τους νέους παίκτες. Θα υπάρχουν αρκετοί στην προετοιμασία για να δούμε την κατάστασή τους. Υπήρχε πάντα στην Εθνική μια μαγιά παικτών που πλαισιώνονταν σταδιακά από νέους παίκτες. Παρακολουθώ όλους τους νεαρούς παίκτες, ακόμη κι αν δεν παίζουν πολύ. Τους περιμένω να δείξουν ότι μπορούν να βοηθήσουν» και συνέχισε: «Παρακολουθώ τις εξελίξεις και τους μικρούς πάντα. Αρκετές φορές έχω πάει στις διοργανώσεις. Ακόμη και όταν βρίσκομαι στην Αμερική, έχω όλα τα παιχνίδια. Όχι μόνο της Εθνικής μας ομάδας αλλά και γενικότερα των ομάδων όλων των ηλικιών. Η επιτυχία έρχεται από το ομαδικό κομμάτι αλλά υπάρχουν και παίκτες που ξεχωρίζουν. Το πιο σημαντικό είναι να ξεκινήσουν να είναι μαζί μας. Η Εθνική έχει δείξει πως σιγά-σιγά κάθε φουρνιά καλή την αξιοποιούσε. Θέλουμε να δώσουμε κίνητρο σε αυτά τα παιδιά. Πρέπει να υπάρχει το κίνητρο και η δίψα για να φτάσουμε εκεί. Βάζοντας ένα παιδί σε αυτή τη διαδικασία δίνεις κίνητρο και στα υπόλοιπα».

Για το υλικό της Εθνικής μας, σημείωσε: «Πρώτα θα πρέπει να δούμε το υλικό που θα έχουμε στα χέρια μας. Δεν υπάρχει τεράστια διαφορά του λιθουανικού μπάσκετ με το ισπανικό, ας πούμε. Οι Έλληνες λειτουργούν περισσότερο με το μυαλό. Διαβάζουν καλύτερα το ματς. Καλό θα είναι να βελτιωθούμε από πλευράς ταχύτητας ώστε να τη συνδυάσουμε την καλύτερη γνώση του μπάσκετ που διαθέτουμε. Να ανέβουμε ένα κλικ».

Για το μέγεθος της Εθνικής και τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο, τόνισε: «Ο Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός είναι μεγάλες ομάδες αλλά η Εθνική είναι μεγαλύτερη. Προχωράμε, δουλεύουμε και βλέπουμε. Στη Λιθουανία γίνεται συζήτηση με τον Κλέιζα. Και εμείς έχουμε καλούς παίκτες μακάρι να είναι υγιείς. Εμείς έχουμε πρόβλημα με τον Βασιλόπουλο. Του εύχομαι να γυρίσει γρήγορα πίσω. Δίνει και την ψυχή του για την ομάδα παρά τα προβλήματα. Εμείς, με την απόδοσή μας θα καθορίσουμε το που θα φτάσουμε».

Για τους Έλληνες του εξωτερικού σχολίασε: «Παρακολουθώ όλους τους παίκτες, απ’ όλα τα πρωταθλήματα του εξωτερικού. Ακόμη και τον Κουφό που παίζει στη Αμερική. Ακόμη είναι νωρίς. Το θέμα είναι να είναι γερά όλα τα παιδιά. Θα είναι ένα πολύ δυνατό τουρνουά και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις επιλογές».

Για τον στόχο της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ, έδειξε να κοιτάζει ψηλά: «Στόχος είναι να φτάσουμε όσο ψηλότερα γίνεται. Θέλουμε να διεκδικήσουμε το μετάλλιο. Αν πούμε ότι ξεκινάμε για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς, δείχνουμε ότι δεν πιστεύουμε σε εμάς. Ξεκινάμε με στόχο ένα μετάλλιο. Ξεκινάμε με στόχο τον τελικό. Μετά κοιτάμε την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το τουρνουά είναι μεγάλο. Το να λέμε βατή κλήρωση ή μη βατή, δεν έχει νόημα. Όλοι οι αντίπαλοι είναι δυνατοί. Δεν υπάρχει εύκολο ματς αλλά υπάρχει διαφορετικός βαθμός δυσκολίας. Στο τουρνουά πρέπει να έχουμε ρυθμό» και συνέχισε: «Μετά από αρκετά χρόνια το μυαλό μου λειτουργεί διαφορετικά. Δεν μπορεί κανείς να μου βάλει πίεση. Πριν ξεκινήσουμε λέμε ότι θέλουμε να φτάσουμε ψηλά. Δεν μου αρέσει να μιλάω αλλά να δουλεύω. Αυτή τη στιγμή νιώθω καλά γιατί βρέθηκαν σε μια από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο. Το καλοκαίρι βρέθηκα σε Χιούστον, Σαν Αντόνιο και Νέα Υόρκη και τα πρώτα email που δέχθηκα με συγχαρητήρια ήταν από εκεί».

Για το αν θα βασιστεί σε λίγους παίκτες, είπε: «Σε ένα μεγάλο τουρνουά είναι λογικό να κάνεις ροτέισον παικτών. Ακόμη και οι μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες χρησιμοποιούν όλους τους τους παίκτες. Το θέμα είναι οι παίκτες να έχουν ρόλο και να ανταποκρίνονται σε αυτόν. Όταν έχεις πολλά παιχνίδια θα πρέπει να παίζουν όλοι».

Ο λόγος επέστρεψε ξανά στον Γιώργο Βασιλακόπουλο: «Η Εθνική Ομάδα είναι η σημαία του ελληνικού μπάσκετ. Τα αποτελέσματά της έχουν προσφέρει πραγματικά χαμόγελα στους Έλληνες φιλάθλους. Φίλαθλοι δεν υπάρχουν σήμερα, βέβαια αλλά τέλος πάντων. Έχουμε ένα στόχο, που είναι να ανέβουμε στο βάθρο. Οι υποχρεώσεις είναι μεγάλες και οι απαιτήσεις τεράστιες. Υπάρχει το υλικό. Ελπίζω ότι θα έχουμε το καλύτερο δυνατό υλικό σε αυτή τη διοργάνωση. Είμαι αισιόδοξος πως όλοι θα υποχρεωθούν τις υποχρεώσεις τους και είναι παρόντες», δήλωσε.

Για το Ευρωμπάσκετ, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, τόνισε: «Πάμε για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Δεν το βλέπουμε για να πάρουμε το εισιτήριο για άλλη διοργάνωση. Στο Πανευρωπαϊκό διεκδικούν μετάλλιο 10-12 ομάδες. Είναι πολύ δύσκολη διοργάνωση. Ας ασχοληθούμε με αυτή».

Όσο για το μοντέλο part time προπονητή με το οποίο λειτουργεί η Εθνική, ο κ. Βασιλακόπουλος σχολίασε: «Και ο Γιαννάκης part time ήταν και ο Καζλάουσκας part time ήταν. Επιλέγουμε ένα γυμνασμένο προπονητή. Είναι σταθερά μέσα στο γήπεδο. Το ρόστερ μας αποτελείται κατά το μεγαλύτερο βαθμό από δύο ομάδες που έχουν σκληρές και συνεχείς υποχρεώσεις με τις ομάδες τους. Γιατί είναι κακό και ο προπονητής να είναι σε μια τέτοια διαδικασία;»

Σε ερώτηση προς τον Ηλία Ζούρο για το πώς αντιμετώπισαν στη Λιθουανία την αναβολή του ελληνικού τελικού κυπέλλου, ο Έλληνας κόουτς τόνισε: «Δεν υπήρξε κάποια ειδική αντιμετώπιση. Υπάρχει μια γενική δυσλειτουργία. Εκείνες τις ημέρες ήμουν εδώ. Σημειώθηκαν ορισμένα κολλήματα που δεν αφορούν τις ομάδες».

Πηγή: www.gazzetta.gr