Πέντε διάσημα κοντσέρτα του Αντόνιο Βιβάλντι, αλλά κι ένα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα συνθέτουν το πρόγραμμα της συναυλίας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 9 Απριλίου στην αίθουσα συναυλιών του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.
Πέντε διάσημα κοντσέρτα του Αντόνιο Βιβάλντι, αλλά κι ένα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα από τον βιολονίστα Αντον Μαρτύνωφ σε αρχείο συλλεκτών στη Φλωρεντία και παρουσιάζεται σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, συνθέτουν το πρόγραμμα της συναυλίας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 9 Απριλίου στην αίθουσα συναυλιών του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.
Τέσσερις διακεκριμένοι σολίστ, ένας από τους σημαντικότερους τσελίστες, ο Φινλανδός Martti Rousi, καθηγητής στην Ακαδημία Sibelius στο Ελσίνκι και καλλιτεχνικός διευθυντής των φεστιβάλ Turku και SIBAFEST, ο Γάλλος ρωσικής καταγωγής βιολονίστας Anton Martynov, καλλιτεχνικός διευθυντής της αίθουσας συναυλιών Rive Gauche στο Παρίσι, και οι κορυφαίοι μουσικοί της Συμφωνικής Ορχήστρας της Σμύρνης, ο ομποϊστας Murat Ozulgen και ο φαγκοτίστας Tolga Alpay, συμπράττουν με την τσεμπαλίστα Νέλλη Χωματίδου και το Bridge quartet κι ερμηνεύουν τα έργα:
-Κοντσέρτο για Βιολί, έγχορδα και κοντίνουο σε σι ελάσσονα (ανακαλύφθηκε πρόσφατα, πρώτη πανελλήνια εκτέλεση)
- Κοντσέρτο για Βιολί, Τσέλο, έγχορδα και κοντίνουο σε Σι ύφεση μείζονα, RV 547
- Κοντσέρτο για Τσέλο, έγχορδα και κοντίνουο σε σι ελάσσονα RV 401
- Κοντσέρτο για Φαγκότο, έγχορδα και κοντίνουο σε λα ελάσσονα RV 498
- Κοντσέρτο για Όμποε, Φαγκότο, έγχορδα και κοντίνουο σε Σολ μείζονα RV 545
- Κοντσέρτο για 2 Βιολιά, 2 Τσέλο, έγχορδα και κοντίνουο σε Ρε μείζονα Concerto, RV 564
Το Bridge quartet αποτελoύν οι Βασίλης Παππάς, βιολί, Svetlana Sheveleva, βιολί, Lavrentiu-Octavian Matasaru, βιόλα, Leslie Jones, βιολοντσέλο
Ο Ιταλός μπαρόκ συνθέτης, ιερέας και βιρτουόζος βιολονίστας Αντόνιο Λούτσιο Βιβάλντι , γνωστός και με το ψευδώνυμο «κόκκινος παπάς» (il Prete Rosso), όπως τον αποκαλούσαν λόγω του χρώματος των μαλλιών του, γεννήθηκε στη Βενετία. Ο Βιβάλντι είναι ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες του μπαρόκ, και η φήμη του κατά τη διάρκεια της ζωής του ήταν ξακουστή σε όλη την Ευρώπη. Συνέθεσε εκατοντάδες κοντσέρτα, και ήταν ιδιαίτερα γνωστός για τα κοντσέρτα για βιολί, πολλά εκκλησιαστικά έργα και δεκάδες όπερες.
Η πρώτη ηχογράφηση του έργου οι Τέσσερις Εποχές έγινε το 1942 από τον Bernardo Molinari και την Ορχήστρα dell' Accademia di Santa Cecilia, κι έκτοτε το έργο αυτό είναι ένα από τα πιο διάσημα στον κόσμο.
Πληροφορίες
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσού Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση
Σάββατο 9 Απριλίου 2011, ώρα 20:30