Κόσμος
Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011 15:38

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Συρίας

Αποδεκτή έκανε την παραίτηση της κυβέρνησης ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ. Αργότερα σήμερα ή αύριο ο Ασαντ αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα, ενώ υπάρχουν προσδοκίες ότι μπορεί να ανακοινώσει άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, μετά από δύο εβδομάδες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Αποδεκτή έκανε την παραίτηση της συριακής κυβέρνησης ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ αλ-Ασαντ, μετέδωσε η συριακή τηλεόραση.

«Ο πρόεδρος Ασαντ αποδέχεται την παραίτηση της κυβέρνησης», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Αργότερα σήμερα ή αύριο ο Ασαντ αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στο λαό, ενώ υπάρχουν προσδοκίες ότι μπορεί να ανακοινώσει άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει εδώ και πέντε δεκαετίες στη χώρα, μετά από δύο εβδομάδες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έχουν οδηγήσει στο θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπων.

Ο Ασαντ διόρισε τον επικεφαλής της παραιτηθείσας κυβέρνησης Νάτζι αλ-Οτάρι ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό μέχρι το διορισμό νέας κυβέρνησης.

Νωρίτερα σήμερα, δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του Ασαντ κατέβηκαν στους δρόμους. Πλάνα στην κρατική τηλεόραση έδειχναν πλήθη στους δρόμους της Δαμασκού, του Αλέπο, της Χασάκα, της Χομς και της Χάμα να φωνάζουν συνθήματα όπως «Θεός, Συρία, Μπασάρ» και «Θα θυσιάσουμε τη ζωή και το αίμα μας για σένα Μπασάρ».

To Reuters μεταδίδει ότι τα μέλη των συνδικάτων που ελέγχονται από το κόμμα Μπάαθ του Ασαντ διετάχθησαν να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις. Οι διαδηλώσεις είναι παράνομες στη Συρία, εκτός από αυτές που διοργανώνονται από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Associated Press, τα σχολεία παρέμειναν κλειστά σήμερα και στους υπαλλήλους τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων δόθηκε δίωρη άδεια προκειμένου να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις.