Κόσμος
Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011 12:23

Ομπάμα: Ανοιχτό το ενδεχόμενο εξοπλισμού των Λίβυων αντικαθεστωτικών

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενισχύσει με στρατιωτικό υλικό τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών που μάχονται τον Μουαμάρ Καντάφι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενισχύσει με στρατιωτικό υλικό τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών που μάχονται τον Μουαμάρ Καντάφι,τη στιγμή που οι δυνάμεις που είναι πιστές στο Λίβυο ηγέτη έχουν ανατρέψει την προέλασή τους προς τα δυτικά.

«Δεν το επιβεβαιώνω, αλλά και δεν το αποκλείω», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο δίκτυο NBC.

Πρόσθεσε ότι στόχος της προσπάθειας των ΗΠΑ και των συμμάχων είναι να εφαρμόσουν σταθερή πίεση στον Καντάφι, ώστε «τελικά να εγκαταλείψει την εξουσία». Εκτίμησε ότι οι διεθνείς κυρώσεις και η στρατιωτική δράση, έχουν τον έχουν «εξασθενήσει σημαντικά». «Αυτή τη στιγμή έχει χάσει τον έλεγχο στο μεγαλύτερο τμήμα της Λιβύης», επεσήμανε ο Ομπάμα.

Επιβεβαίωσε ότι έχει δώσει την συγκατάθεσή του για τη χορήγηση μη πολεμικού στρατιωτικού υλικού, όπως επικοινωνιακού εξοπλισμού, ιατρικών εφοδίων και πιθανώς και μέσων μετακίνησης, προς τους εξεγερμένους στη Λιβύη.

«Σκοπεύουμε να εξετάσουμε όλες τις πιθανές προοπτικές για την παροχή βοήθειας στο λαό της Λιβύης, ώστε να προχωρήσουμε σε μια πιο ειρηνική και πιο σταθερή Λιβύη», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε στη συνέντευξή του, ότι η ακολουθούμενη πολιτική στο ζήτημα της Λιβύης δεν θα πρέπει απαραίτητα να αντιμετωπίζεται σαν «Δόγμα Ομπάμα», καθώς κάθε χώρα στην περιοχή είναι διαφορετική.

Το γεγονός ότι ασκείται στρατιωτική πίεση στη Λιβύη, όπως επεσήμανε, «δεν σημαίνει ότι κατά κάποιο τρόπο τριγυρνάμε στον κόσμο προσπαθώντας, με τη χρήση στρατιωτικών μέσων, να επιβάλουμε ή να εγκαθιδρύσουμε συγκεκριμένα πολιτικά καθεστώτα». Τόνισε ότι η επέμβαση στη Λιβύη δεν προμηνύει ανάλογη δράση στη Συρία ή σε άλλες χώρες όπου έχουν κατασταλεί βίαια διαδηλώσεις.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε ότι το Παρίσι είναι έτοιμο να συζητήσει με τους συμμάχους τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας προς τους αντικαθεστωτικούς, παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι δεν προβλέπεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ωστόσο, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι το Ψήφισμα 1973 «τροποποίησε ή παρέκαμψε την απόφαση για απόλυτη απαγόρευση προμήθειας όπλων σε οποιονδήποτε στη Λιβύη, άρα θα μπορούσε να γίνει μια νόμιμη μεταφορά όπλων, αν κάποια χώρα θα επέλεγε να το κάνει».

Την αντίθεση της Ρωσίας στον εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1950186 .

Ο εξοπλισμός των Λίβυων αντικαθεστωτικών θα ήταν μία «ακραία» κίνηση, που θα απειλούσε να διχάσει τη διεθνή κοινότητα, δήλωσε από τη Ρώμη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαουρίτσιο Μασάρι.

Εν τω μεταξύ, οι αντικαθεστωτικοί έχασαν τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας Ρας Λανούφ και της πόλης Μπιν Τζαουάντ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μάχες συνεχίζονται στην περιοχή. Στα δυτικά, οι κυβερνητικές δυνάμεις εξακολουθούν να συγκρούονται με τους εξεγερμένους για τον έλεγχο της Μιζουράτα.