Περιορισμό της γραφειοκρατίας, αλλά και αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για περισσότερο ασφαλείς συναλλαγές με το Δημόσιο φιλοδοξεί να φέρει το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που εγκρίθηκε από υπουργικό συμβούλιο.
Περιορισμό της γραφειοκρατίας, αλλά και αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για περισσότερο ασφαλείς συναλλαγές με το Δημόσιο φιλοδοξεί να φέρει το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που εγκρίθηκε από υπουργικό συμβούλιο.
Όπως εξήγησε κατά την εισηγήσή του ο αρμόδιος υπουργός Γ. Ραγκούσης, στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε φορείς του Δημοσίου, με ταυτόχρονη αύξηση της αποδοτικότητάς τους.
Με την εισδοχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο σύνολο της διοικητικής δράσης, εκτιμάται ότι θα επέλθει δραστική μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων που υφίστανται πολίτες και επιχειρήσεις κατά τις συναλλαγές του με το Δημόσιο, ενώ προσδοκάται η μείωση της εμφάνισης φαινομένων διαφθοράς.
Στις βασικές καινοτομίες του νομοσχεδίου συμπεριλαμβάνεται σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών η ηλεκτρονική υπογραφή, βάσει της οποίας επιτυγχάνεται η σύνδεση του περιεχομένου του ενός ηλεκτρονικού εγγράφου με συγκεκριμένο συντάκτη. Ουσιαστικά, εξήγησε ο κ. Ραγκούσης, πρόκειται για την απόδοση της λειτουργίας της ιδιόχειρης υπογραφής στην περίπτωση σύνταξης, διακίνησης κλπ. ηλεκτρονικών εγγράφων, με την επισήμανση ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ασφαλή τρόπο υπογραφής.
Παράλληλα εισάγονται ρυθμίσεις που αφορούν τόσο το πλαίσιο εσωτερικής λειτουργίας της Διοίκησης όσο και την επικοινωνία και τις συναλλαγές με πολίτες και επιχειρήσεις. Μεταξύ άλλων:
-Θεσπίζεται η υποχρέωση ηλεκτρονικής επικοινωνίας για τους φορείς του δημόσιου τομέα και του δικαιώματος ηλεκτρονικής επικοινωνίας και συναλλαγής με το δημόσιο για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα.
- Θεσμοθετούνται κανόνες δικαίου σχετικά με την ηλεκτρονική σύνταξη, τήρηση, την ηλεκτρονική διακίνηση, διαβίβαση, κοινοποίηση και ανακοίνωσή εγγράφων τόσο μεταξύ φορέων του δημόσιου τομέα όσο και μεταξύ αυτών και των φυσικών προσώπων και των ΝΠΙΔ. Εισάγονται ρυθμίσεις με τις οποίες κατοχυρώνονται οι προϋποθέσεις για τη νομική και αποδεικτική ισχύ των ηλεκτρονικών εγγράφων που εκδίδουν και διακινούν οι φορείς του δημόσιου τομέα.
- Απαλλάσσεται ο πολίτης από την διαδικασία επικύρωσης των ηλεκτρονικών αντιγράφων (ηλεκτρονικών/εγχάρτων εγγράφων) εάν τα έγγραφα τηρούνται ήδη από φορέα του δημόσιου τομέα και μπορεί να επιβεβαιωθεί η ισχύς και η ακρίβειά τους.
- Καθιερώνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικών συναλλαγών, περιλαμβανομένων των ηλεκτρονικών οικονομικών συναλλαγών με φορείς του δημόσιου τομέα και ανεξαρτήτως της ιδιότητας του πολίτη ή της επιχείρησης ως δικαιούχου ή οφειλέτη.
- Θεσπίζεται η δυνατότητα φυσικών και ΝΠΙΔ να υποβάλλουν με ηλεκτρονικό τρόπο αιτήσεις, δηλώσεις, βεβαιώσεις, δικαιολογητικά καθώς και προσφορές για συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς εφόσον πληρούνται οι κατά περίπτωση οριζόμενες προϋποθέσεις που αφορούν την παροχή των διαπιστευτηρίων και εν γένει της ταυτοποίησης και αυθεντικοποίησης και της πολιτικής ασφάλειας.
- Προβλέπεται η δυνατότητα των πολιτών ή των ΝΠΙΔ να ενημερώνονται ηλεκτρονικά τόσο για την πρωτοκόλληση όσο και ιδίως για την πορεία της υπόθεσης που τους αφορά.
- Θεσμοθετείται η ρητή υποχρέωση των φορέων του δημοσίου να φροντίζουν για την ασφάλεια και την αυθεντικότητα των δεδομένων και των ηλεκτρονικών εγγράφων και αρχείων που παράγουν, καταχωρίζουν, τηρούν ή με οποιοδήποτε τρόπο διαχειρίζονται.
- Παύει να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη με τη ρητή υπαγωγή και των ηλεκτρονικών εγγράφων στο πεδίο εφαρμογής του δικαιώματος πρόσβασης στα έγγραφα και η παροχή της δυνατότητας άσκησής του με ηλεκτρονικό τρόπο.
- Οι φορείς του δημοσίου υποχρεώνονται να διαθέτουν την πληροφόρηση σε επεξεργάσιμη, με αυτοματοποιημένα μέσα, μορφή και ενισχύεται το δικαίωμα της περαιτέρω χρήσης των πληροφοριών με άδειες ελεύθερης χρήσης. Ταυτόχρονα εισάγεται υποχρέωση ευρετηρίασης και παροχής υπηρεσιών αναζήτησης.
- Παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες για διαρκή συμμετοχή στην βελτίωση λειτουργιών και υπηρεσιών που παρέχονται από φορείς του δημόσιου τομέα με την διατύπωση παρατηρήσεων και προτάσεων, τις οποίες οι φορείς αξιολογούν και αξιοποιούν, αποτυπώνοντας θεσμικά την σαφή πρόθεση για συνεχή βελτίωση και επικαιροποίηση του τρόπου λειτουργίας των φορέων του δημόσιου τομέα με στόχο την απόκριση των παρεχόμενων υπηρεσιών στις ανάγκες των πολιτών.
- Προβλέπεται η κοινή χρήση και αξιοποίηση υποδομών, ΤΠΕ και δεδομένων από φορείς του δημόσιου τομέα, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας των επιμέρους φορέων και την παροχή αποτελεσματικότερων υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι έχει ήδη συσταθεί από ομάδα Διοίκησης Έργου με αντικείμενο την εκπόνηση οδικού χάρτη για την εφαρμογή και αποτίμηση των αποτελεσμάτων του νόμου. Η πλήρης έκδοση του επιχειρησιακού θα είναι διαθέσιμη στα τέλη Απριλίου ενώ με την ψήφιση του νόμου θα παρουσιαστεί ο οδικός χάρτης εφαρμογής του.