Η υποβάθμιση που δέχθηκε χθες η κυπριακή οικονομία από τον οίκο Standard & Poor’s, η πορεία των συνομιλιών μετά τη χθεσινή έναρξη της συζήτησης των εσωτερικών πτυχών της ασφάλειας, το μοντέλο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών για τις συντάξεις κυβερνητικών είναι από τα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου.
Η υποβάθμιση που δέχθηκε χθες η κυπριακή οικονομία από τον οίκο Standard & Poor’s, η πορεία των συνομιλιών μετά τη χθεσινή έναρξη της συζήτησης των εσωτερικών πτυχών της ασφάλειας, το μοντέλο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών για τις συντάξεις κυβερνητικών είναι από τα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου.
Προβάλλονται επίσης η στάση εργασίας στο ΡΙΚ λόγω των απλήρωτων μισθών, η απόλυση Ε/κ εργαζομένων από ξενοδοχεία της Πάφου, καταγγελίες για κύκλωμα εμπορίας βρεφών και άλλα.
Η «Αλήθεια» στο πρωτοσέλιδό της θέμα με τίτλο «Πήραμε πρόσκληση και την αγνοήσαμε…» γράφει ότι με απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Κύπρος έμεινε στο περιθώριο της Διάσκεψης του Λονδίνου για τη Λιβύη. Σε άλλη στήλη γράφει ότι η μη έγκαιρη έγκριση του προϋπολογισμού είχε σαν αποτέλεσμα να μην καταβληθούν οι μισθοί και να ξεκινήσουν οι στάσεις εργασίας. Η ΕΥΡΙΚ είπε ότι θα παραχωρήσει από 300 ευρώ σε όσα μέλη της ενδιαφερθούν για να περάσουν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη που θα πληρωθούν.
Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Χάνουν πολλά από συντάξεις-εφάπαξ». Όπως γράφει, στοιχεία και αριθμούς – στη βάση συγκεκριμένων παραδειγμάτων, επεξεργάστηκε τις τελευταίες βδομάδες το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να βρεθεί η φόρμουλα τερματισμού της άδικης και στρεβλής πρακτικής που ισχύει για τις πολλαπλές συντάξεις. Δείχνει επίσης παραδείγματα για το τι παίρνουν τώρα και τι θα χάσουν εν ενεργεία αξιωματούχοι. Σε άλλη στήλη γράφει ότι η ΣΕΚ καταγγέλλει προσπάθεια ξενοδόχων της Πάφου να απολύσουν Ε/κ και να τους αντικαταστήσουν με κοινοτικούς.
«Η Σημερινή» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Γιατροί-μαϊμού στο κύκλωμα εμπορίας βρεφών» γράφει ότι ο Πρόεδρος της Γυναικολογικής Εταιρείας Μάριος Λιασίδης καταγγέλλει ότι άτομα που δεν είναι γιατροί, ξεγεννούν γυναίκες σε σπίτια για να προσθέσει ότι κάτι τέτοιο εγκυμονεί τον κίνδυνο εμπορίας βρεφών. Αλλού γράφει ότι φτωχικά είναι τα οικονομικά κίνητρα που προσφέρονται για έρευνα στην Κύπρο η οποία κατατάσσεται τελευταία στο συγκεκριμένο τομέα αφού ο μέσος όρος του ΑΕΠ που δαπανά, δεν ξεπερνά το 0,45% του ΑΕΠ σε σύγκριση με 2% που δαπανά κατά μέσο όρο η ΕΕ.
«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Εισαγόμενη υποβάθμιση» γράφει ότι ακόμα μια υποβάθμιση δέχθηκε χθες η κυπριακή οικονομία αφού ο οίκος Standard & Poor’s μια μέρα μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας προχώρησε σε υποβάθμιση και της Κύπρου εξαιτίας της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και της πιθανότητας αναθεώρησης του ελληνικού χρέους. Σε άλλη στήλη γράφει ότι γεμίζει το καλάθι των διαφωνιών. Χθες άρχισε η συζήτηση των εσωτερικών πτυχών της ασφάλειας στις συνομιλίες. Οι ηγέτες, προσθέτει, αναμένουν τώρα τηλεφώνημα από τον ΓΓ του ΟΗΕ ο οποίος θα αποφασίσει για νέα τριμερή.
Η «Χαραυγή» προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο «Μεθοδεύουν αλλαγή διαδικασίας» και γράφει ότι από την ελληνική πρωτεύουσα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις από κύκλους διεθνώς για αλλαγή διαδικασίας στο Κυπριακό. Σε άλλη στήλη, αναφέρεται στις δύο συνεντεύξεις, για την εσωτερική διακυβέρνηση και για το Κυπριακό που πρόκειται να παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας για απολογισμό της τριετίας διακυβέρνησής του.
Η αγγλόγλωση «Cyprus Mail» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Περισσότερα άσχημα νέα για την οικονομία» και αναφέρεται στην απόφαση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Standard and Poor's ο οποίος υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας από Α /Α-1 σε Α-/Α-2 με αρνητικό ορίζοντα. Αλλού αναφέρει ότι η πρόταση του ΔΗΣΥ για μείωση της στρατιωτικής θητείας από 24 σε 14 μήνες, έχει απορριφθεί από τα κόμματα.
ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)