Πολιτική
Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011 22:02

Πρόταση Γ. Παπανδρέου στη Δημοκρατική Αριστερά για πολιτικό διάλογο

Πρόταση για την ανάπτυξη ενός πολιτικού διαλόγου, ο οποίος θα έχει και συγκεκριμένη ατζέντα, κατέθεσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προς την Δημοκρατική Αριστερά, μιλώντας στο πρώτο συνέδριο του κόμματος.

Πρόταση για την ανάπτυξη ενός πολιτικού διαλόγου, ο οποίος θα έχει και συγκεκριμένη ατζέντα, κατέθεσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προς την Δημοκρατική Αριστερά, μιλώντας στο πρώτο συνέδριο του κόμματος.

Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός πρότεινε να αρχίσει ένας γόνιμος διάλογος χωρίς προκαταλήψεις.

Το πλαίσιου αυτού του διαλόγου, όπως το παρουσίασε ο κ. Παπανδρέου, περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

1. Σταθερή ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας. Στο ζήτημα αυτό ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία στο ζήτημα του ευρωομολόγου και στον φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

2. Αντιμετώπιση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

3. Συγκρότηση ευρύτερων συμμαχιών όσον αφορά την χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Ο κ. Παπανδρέου συμφώνησε με την εισήγηση του κ. Κουβέλη για μια μεγάλη εκστρατεία στην ΕΕ, με την συλλογή υπογραφών ώστε να πιεστούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ιδιαίτερα οι κυβερνήσεις των γειτονικών μας χωρών.

4. Αλλαγή του Συντάγματος και των νόμων γίνεται στη βουλή και κατά συνέπεια η συνεργασία των δύο κομμάτων μπορεί να γίνει στο πλαίσιο αυτό. Ο κ. Παπανδρέου έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης που να προχωρήσει πιο δυνατά και να μην ανέχεται την ατιμωρησία όσο ψηλά και αν βρίσκονται κάποιοι.

5. Προώθηση της Χάρτας κοινωνικών δικαιωμάτων στη χώρα μας.

6. Ενίσχυση της συνεργασίας για την προστασία του περιβάλλοντος.

7. Προώθηση της ισονομίας και της ισοπολιτείας για την προστασία των αδυνάτων.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι καιρός να αποδαιμονοποιηθεί ο πολιτικός διάλογος, διευκρινίζοντας ότι δεν γίνεται λόγος ούτε για εξουσία ούτε για θέσεις, αλλά για την προώθηση αλλαγών που θα ωφελήσουν τη χώρα και για να εμπεδωθεί ένας νέος πολιτικός πολιτισμός.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε, παράλληλα, επίθεση στα άλλα κόμματα της αριστεράς, τα οποία όμως δεν κατονόμασε σε κανένα σημείο της ομιλίας του.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι, πέραν της ΔΗΜΑΡ, οι άλλες εκφάνσεις της Αριστεράς , πολλές φορές πορεύθηκαν με την εύκολη καταγγελία, τον δογματισμό, απαξιώνοντας ακόμη και τους δημοκρατικούς θεσμούς, συμβάλλοντας έτσι και στην αδράνεια και στην συνωμοσιολογία. Επίσης κατηγόρησε την Αριστερά για ηθικολογία, λαϊκισμό και ισοπέδωση ενώ διερωτήθηκε ποιά σχέση μπορεί να έχει με την Αριστερά η παρότρυνση στην ανομία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ