Κόσμος
Δευτέρα, 04 Απριλίου 2011 13:13

Υεμένη: Πυρ κατά διαδηλωτών - 12 νεκροί

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας της Υεμένης άνοιξαν πυρα κατά διαδηλωτών στην πόλη Ταΐζ. Εκατοντάδες οι τραυματίες.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας της Υεμένης άνοιξαν πυρα κατά διαδηλωτών στην πόλη Ταΐζ.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, εκατοντάδες είναι οι τραυματίες από τις συγκρούσεις, ενώ πολλοί από τους διαδηλωτές αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω εισπνοής δακρυγόνων και χημικών που εκτόξευσαν οι δυνάμεις ασφαλείας εναντίον τους. Περίπου τριάντα φέρουν τραύματα από σφαίρες εκ των οποίων 16 είναι σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές.

Στο λιμάνι Χουντάιντα εν τω μεταξύ, ένοπλοι που ήταν ντυμένοι με πολιτικά ρούχα, άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών. Ιατρικές πηγές κάνουν λόγο για πενήντα τραυμαμτίες, οι περισσότεροι ωστόσο από ρίψεις δακρυγόνων.

Σημειώνεται ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας αστυνομικοί που έκαναν χρήση πραγματικών πυρών και χημικών τραυμάτισαν 409 διαδηλωτές που επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία προς ένα προεδρικό παλάτι στην Χουντάιντα.

Σύμφωνα με δηλώσεις κατοίκων στο Reuters, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 2 κι άρχισαν πορεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιματηρή καταστολή στην πόλη Τάιζ την Κυριακή.

Οι διαδηλώσεις, που εμπνέονται από τις λαϊκές εξεγέρσεις στην Αίγυπτο και στην Τυνησία, έχουν φέρει την κυβέρνηση του προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, που βρίσκεται στην εξουσία επί 32 χρόνια, στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ο πρόεδρος ζήτησε την Κυριακή να «τερματιστεί η βία», αφήνοντας να διαφανεί ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει σύντομα από το θώκο.