Πολιτική
Δευτέρα, 04 Απριλίου 2011 15:27

Ανοιξε ξανά η λεωφόρος Λαυρίου

Παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και εισαγγελέα απομακρύνθηκαν σήμερα τα μπάζα που από την περασμένη εβδομάδα κρατούσαν κλειστή τη λεωφόρο Λαυρίου στο ύψος της Κερατέας. Τραγική απραξία χρεώνει στην κυβέρνηση η ΝΔ.

Παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και εισαγγελέα απομακρύνθηκαν σήμερα τα μπάζα που από την περασμένη εβδομάδα κρατούσαν κλειστή τη λεωφόρο Λαυρίου.

Μηχανήματα απομάκρυναν από το οδόστρωμα χώματα, πέτρες και άλλα υλικά που είχαν τοποθετήσει οι κάτοικοι της Κερατέας, αντιδρώντας στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή.

Ο αποκλεισμός του δρόμου ήρθε μετά από σειρά έντονων επεισοδίων και οδομαχιών μεταξύ πολιτών και αστυνομικών για το επίμαχο ζήτημα.

ΝΔ: Τραγική απραξία

Η ΝΔ κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κατάστασης, με τον εκπρόσωπο του κόμματος Γ. Μιχελάκη να τονίζει ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να συνεχίζει να παρακολουθεί ως θεατής τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή», υπογράμμισε και κάλεσε τους συναρμόδιους υπουργούς να προβούν σε κινήσεις καλής θέλησης και να συναντηθούν με εκπροσώπους των κατοίκων.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ επανέλαβε την ανάγκη κατασκευής ΧΥΤΥ και όχι ΧΥΤΑ και ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην δημοπράτηση του έργου. «Η τραγική απραξία και η καθυστέρηση της κυβέρνησης να ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα των απορριμμάτων δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για αποσπασματικές κινήσεις», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Είναι όμως εξίσου αδιανόητο να αποτελεί κίνητρο για την κατάλυση της νομιμότητας και την έκθεση σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινων ζωών».

Οικολόγοι Πράσινοι: Η κυβέρνηση τροφοδοτεί την ένταση στην Κερατέα

Για ακατανόητη επίδειξη δύναμης στην Κερατέα κατηγόρησε την κυβέρνηση η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάννα Ιωαννίδου, με αφορμή και τις πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για την κατάσταση στην περιοχή.

«Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Παπουτσή και της κ. Τζάκρη δεν αποτελούν είδηση», επισημαίνει η κ. Ιωαννίδου, τονίζοντας ότι οι εν λόγω ισχυρισμοί «προσθέτουν μόνο στο κλίμα έντασης που η κυβέρνηση επιλέγει να τροφοδοτεί».

Συστήνει ακόμη στα κυβερνητικά στελέχη να μην διαστρεβλώνουν την αλήθεια, «κραδαίνοντας παλαιότερες ή ανύπαρκτες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας», αφού, όπως σημειώνει, το θέμα εκκρεμεί ακόμη δικαστικά.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα «τις δυνάμεις καταστολής», διασφαλίζοντας την άμεση και ειρηνική αποχώρηση των ανενεργών μηχανημάτων του εργολάβου. Ζητούν επίσης την επανεξέταση τόσο της πολιτικής για τα σκουπίδια όσο και του έργου για το Χώρο Ταφής στην Κερατέα, υπενθυμίζοντας την πρόταση που έχουν καταθέσει, ως σημείο αναφοράς για μια βιώσιμη διαχείριση σκουπιδιών χωρίς καύση και χωρίς κανένα νέο χώρο ταφής στην Αττική.