Το μνημόνιο δεν είναι λύση, διότι γεννά, τροφοδοτεί και αναπαράγει τα ίδια προβλήματα, υποστήριξε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, o πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας.
Το μνημόνιο δεν είναι λύση, διότι γεννά, τροφοδοτεί και αναπαράγει τα ίδια προβλήματα, υποστήριξε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, o πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πρότασή του ΣΥΡΙΖΑ για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, ενώ, όπως είπε, «το πρώτο που θέλουμε είναι να γίνει ένα δημοψήφισμα, για να πει ο κόσμος τη γνώμη του για όλα όσα του συμβαίνουν». «Ακούμε εδώ και 1,5 χρόνο για αυξήσεις και έβγαλε τον Παπανδρέου πρωθυπουργού για σοσιαλισμό και όχι βαρβαρότητα και βλέπουμε συνεχώς να μειώνεται το εισόδημα και καθημερινά τη βαρβαρότητα», ανέφερε.
Χρακτήρισε ακόμη «πλάνη» την αίσθηση που δημιουργήθηκε στον κόσμο πριν από ένα χρόνο, ότι αν δεν μπούμε στο μνημόνιο θα καταρρεύσουμε και θα πάμε σε στάση πληρωμών.
Εκτίμησε μάλιστα ότι και τώρα έχουμε μια ιδιότυπη στάση πληρωμών, αλλά, όπως σημείωσε, είναι μερική. «Είναι στάση πληρωμών στους συμβασιούχους, τους ελεύθερους επαγγελματίες που τους χρωστά το Δημόσιο εδώ και ενάμιση χρόνο, στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που έχουν κλείσει οι τράπεζες τη στρόφιγγα, αλλά δεν έχουμε στάση πληρωμών στις δανειακές μας υποχρεώσεις απέναντι στους δανειστές», εξήγησε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επισήμανε ότι υπάρχουν εναλλακτικές προοπτικές και το ένα βήμα είναι να φύγεις από το Μνημόνιο, από την πολιτική που, όπως είπε, παράγει φτώχεια, ανεργία, προβλήματα. «Ο άλλος είναι να αλλάξεις το μίγμα πολιτικής, ώστε να έχεις ανάπτυξη και πολιτική απασχόλησης», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, τόνισε ότι είναι άλλο πράγμα να αξιοποιήσει κανείς τη δημόσια περιουσία του και άλλο «να την ξεπουλήσει άρον-άρον για να σωθεί».
«Δεν πρόκειται να σωθεί. Πρώτον, διότι δεν θα βρεθούν 50 δισ. και δεύτερον, διότι ακόμη και αν βρίσκονταν, θα πήγαιναν το χρέος από τα 350 δισ. στα 300», συνέχισε.
Πρότεινε επίσης να φτιαχτεί μια δημόσια τράπεζα, ειδικού σκοπού, για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, να εγγραφεί στο χαρτοφυλάκιό της η μεγάλη δημόσια περιουσία και με αυτό να πηγαίνει, όπως είπε, στην ΕΚΤ και να δανείζεται απευθείας με χαμηλό επιτόκιο και να δανείζει το ελληνικό Δημόσιο χαμηλότοκα.
Δυστυχώς, τόνισε, δεν υπάρχει, όμως, τέτοια βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης ή των επιτηρητών μας, αλλά αυτό που υπάρχει είναι «ενώ πήραν τα έπιπλα, να πάρουν και τα ασημικά».