Η σύνοδος κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου κατέδειξε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, απευθυνόμενος στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Επιτέλους παγιώσαμε την οικονομική μας ένωση», δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Στρασβούργο
Η σύνοδος κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου κατέδειξε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ απευθυνόμενος στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο κ. Βαν Ρόμπεϊ τόνισε ότι οι αποφάσεις της συνόδου για τα οικονομικά ζητήματα δεν θα οδηγήσουν στην άμεση έξοδο από την κρίση, καθώς θα χρειαστεί πολλή επιμονή. Είπε επίσης ότι οι αποφάσεις δεν θα προκαλέσουν την κατάλυση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, αλλά αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ακριβώς για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα αυτού του μοντέλου.
Όσο για τη Λιβύη, το άλλο μεγάλο θέμα που απασχόλησε τη σύνοδο κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι η στάση της ΕΕ έχει καταδείξει την κοινή αποφασιστικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η δράση της συμμαχίας ΕΕ, αραβικών κρατών και Βόρειας Αμερικής «απέτρεψε ένα λουτρό αίματος», παρόλο που η επέμβαση «δεν ήταν μια εύκολη απόφαση», όπως είπε. «Από την αρχή της κρίσης η ΕΕ ήταν στην πρώτη γραμμή» της αντιμετώπισής της, τόνισε ο κ. Βαν Ρόμπεϊ. «Ο Καντάφι πρέπει να φύγει», κατέληξε, προσθέτοντας ότι οι Λίβυοι πρέπει να αρχίσουν μία πολιτική μετάβαση.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής αποτελούν «σημείο καμπής για την οικονομική διακυβέρνηση» της ΕΕ.
«Παγιώσαμε επιτέλους την οικονομική μας ένωση, η οποία πλέον θα έχει ισχυρότερα θεμέλια», όπως είπε για να προσθέσει ωστόσο ότι η Κομισιόν θα επιθυμούσε οι Ευρωπαίοι ηγέτες να είχαν προχωρήσει ακόμα πιο πολύ, ειδικά όσον αφορά το μόνιμο μηχανισμό στήριξης.
Αναφερόμενος στην πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία, ο κ. Μπαρόζο υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να βάλει ως στόχο τα ανώτατα επίπεδα πυρηνικής ασφάλειας, ενισχύοντας τη διαφάνεια σε θέματα πυρηνικής ενέργειας και διενεργώντας τεστ αντοχής στους πυρηνικούς σταθμούς της, τα οποία θα διενεργηθούν από ανεξάρτητες εθνικές αρχές και τα αποτελέσματα των οποίων θα δημοσιοποιηθούν. Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν θα εξετάσει επίσης το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τα πυρηνικά και θα προτείνει αλλαγές.