Στη σκιά προστριβών γύρω από τις δεσμεύσεις διαφόρων χωρών για τον περιορισμό της παραγωγής εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου άρχισε στην Μπανγκόκ η τετραήμερη σύνοδος για το κλίμα, η πρώτη μετά από τη διάσκεψη του ΟΗΕ στο Κανκούν.
Στη σκιά προστριβών γύρω από τις δεσμεύσεις διαφόρων χωρών για τον περιορισμό της παραγωγής εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου άρχισε στην Μπανγκόκ η τετραήμερη σύνοδος για το κλίμα, η πρώτη μετά από τη διάσκεψη του ΟΗΕ στο Κανκούν.
Μεταξύ άλλων, την έναρξη των εργασιών επισκίασαν οι πληροφορίες που μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης της Ιαπωνίας ότι η χώρα θα ζητήσει να εξαιρεθεί από το Πρωτόκολλο του Κιότο, επικαλούμενη τις ζημιές που υπέστη εξαιτίας του σεισμού, του τσουνάμι και του πυρηνικού ατυχήματος της 11ης Μαρτίου – ζημιές που, κατά την εφημερίδα Nikkei, την υποχρεώνουν να επικεντρωθεί στην εκμετάλλευση των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής από ηλεκτρικά καύσιμα.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας διέψευσε τα δημοσιεύματα λέγοντας ότι δεν έχει ληφθεί κάποια τέτοια απόφαση. «Δεν έχουμε εξετάσει καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο», τόνισε ο Ρίου Ματσουμότο.
Πέρυσι, η Ιαπωνία είχε δεσμευτεί να μειώσει την παραγωγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 25% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 έως το 2020. Μέχρι στιγμής, 42 αναπτυγμένες και 48 αναπτυσσόμενες χώρες έχουν υποβάλει τους στόχους τους, καθώς οι διαπραγματευτές επιχειρούν να καταλήξουν σε ένα νέο πλαίσιο, που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολο του Κιότο, το οποίο εκπνέει το 2012.
Κατά τον Ακίρα Γιαμάντα, υποδιευθυντή του τομέα διεθνών θεμάτων στο ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών, η ενεργειακή στρατηγική της Ιαπωνίας είχε ως άξονα την πυρηνική ενέργεια. Με το σεισμό του Μαρτίου ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν. «Οι επιπτώσεις στην βιομηχανία της πυρηνικής ενέργειας είναι τεράστιες και μακροπρόθεσμες», παραδέχθηκε. «Είναι όμως πολύ πρόωρη για εμάς μια αξιολόγηση των συνεπειών για την οικονομία και την ενεργειακή μας στρατηγική».
Από το Παρίσι, ο εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας Νόμπουο Τανάκα εκτίμησε ότι, ελλείψει πυρηνικής ενέργειας, ο περιορισμός της παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου θα στοιχίσει πολύ στη χώρα του. «Θα πρέπει να αυξήσουμε το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», συμφώνησε ο Γιαμάντα, «αλλά με απλούς υπολογισμούς, είναι προφανές ότι δεν μπορεί το σύνολο της πυρηνικής ενέργειας να αντικατασταθεί από τις ΑΠΕ, πολύ απλά γιατί η περιοχή της Ιαπωνίας που καλύπτουν είναι πολύ μικρή».