Κόσμος
Τετάρτη, 06 Απριλίου 2011 09:31

Σταμάτησε η διαρροή ραδιενεργού ύδατος

Απέδωσαν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της διαρροής ραδιενεργού ύδατος από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στη θάλασσα, καθώς όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco, η διαρροή έχει πλέον σταματήσει. Εκτακτο κονδύλι από την ιαπωνική κυβέρνηση για την ανακούφιση των πληγέντων.

Απέδωσαν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της διαρροής ραδιενεργού ύδατος από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στη θάλασσα, καθώς όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco, η διαρροή έχει πλέον σταματήσει.

Αφού απέτυχαν οι προσπάθειες με τη χρήση αρχικά τσιμέντου και στη συνέχεια χημικού υδρόφιλου πολυμερούς, τελικά το ρήγμα των 20 εκατοστών στον τσιμεντένιο αγωγό του αντιδραστήρα 2 σφραγίστηκε με τη χρήση υαλινομερούς υλικού, διευκρίνισε η εταιρεία.

Η Tepco σκοπεύει να διοχετεύσει 6.000 κυβικά μέτρα αζώτου στον αντιδραστήρα 1 για να αποτρέψει πιθανή έκρηξη εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου.

Οι εμπειρογνώμονες που βρίσκονται στον πυρηνικό σταθμό φοβούνται ότι η ποσότητα υδρογόνου θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρις ότου -κατά την επαφή με το οξυγόνο του αέρα- προκληθεί έκρηξη.

Σύμφωνα με την Tepco, η επιχείρηση διοχέτευσης αζώτου αναμένεται να διαρκέσει πολλές ημέρες και ίσως αρχίσει σήμερα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημόσιευμα εφημερίδας, η ιαπωνική κυβέρνηση εξετάζει την εκταμίευση έκτακτου κονδυλίου ύψους 3 τρισεκατομμυρίων γιεν, ως πρώτη δόση πρόσθετης δαπάνης από τον προϋπολογισμό για την ανακούφιση των θυμάτων της καταστροφής της 11ης Μαρτίου.

Επικαλούμενη προσχέδιο νόμου για έκτακτο κονδύλι στον προϋπολογισμό, η εφημερίδα Ασάχι αναφέρει επίσηις ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να προσφύγει σε δάνειο προκειμένου να χρηματοδοτήσει την έκτακτη δαπάνη στον προϋπολογισμό.