Κόσμος
Τετάρτη, 06 Απριλίου 2011 12:14

Διαβεβαιώσεις ΝΑΤΟ για την προστασία των αμάχων

Μία μέρα μετά τη σφοδρή κριτική εκπροσώπου των εξεγερμένων της Λιβύης κατά του ΝΑΤΟ, η Συμμαχία διαβεβαίωσε ότι θα κάνει τα πάντα για να προστατέψει τους αμάχους στην πολιορκούμενη από τις δυνάμεις του Καντάφι, Μισράτα.

Μία μέρα μετά τη σφοδρή κριτική εκπροσώπου των εξεγερμένων στη Λιβύη κατά του ΝΑΤΟ, η Συμμαχία διαβεβαίωσε ότι θα κάνει τα πάντα για να προστατέψει τους αμάχους στην πολιορκούμενη από τις δυνάμεις του Καντάφι, Μισράτα.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ο εκπρόσωπος των Λίβυων εξεγερμένων Αμπντελ Φάταχ Γιούνες αλ Αμπίντι κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι αφήνει τις δυνάμεις του Καντάφι να σκοτώνουν ανθρώπους, εκφράζοντας απογοήτευση για τη μέχρι τώρα συμβολή του. «Αν το ΝΑΤΟ περιμένει μία ακόμη εβδομάδα, δεν θα υπάρχει πια τίποτα στην Μιζουράτα. Τι κάνει το ΝΑΤΟ; Βομβαρδίζουν εδώ και εκεί, την ώρα που οι κάτοικοι της Μισράτα απειλούνται με εξόντωση», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η Μισράτα βρίσκεται σε μία κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί και θα μιλήσω για το θέμα σε λίγες ώρες με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν», δήλωσε την Τετάρτη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info.

Ο κ. Ζιπέ σημείωσε επίσης ότι ο διεθνής συνασπισμός δεν εντέλλεται να επιδιώξει την ανακατάληψη εδαφών. «Ζητήσαμε επισήμως», είπε, «να μην υπάρχουν παράπλευρες απώλειες στον άμαχο πληθυσμό, αυτό καθιστά τις επεμβάσεις δυσκολότερες διότι οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν καταλάβει καλά την κατάσταση και έχουν την τάση να πλησιάζουν τον άμαχο πληθυσμό».

«Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, πρέπει και αυτό επίσης να οργανωθεί. Τελικά, ό,τι συμβεί επί του πεδίου εξαρτάται από αυτούς. Βρισκόμαστε εκεί για να προστατεύσουμε τον άμαχο πληθυσμό και όχι για να καταλάβουμε εδάφη», ξεκαθάρισε ο Αλέν Ζιπέ και για μία ακόμη φορά τόνισε πως είναι αναγκαία η επίτευξη πολιτικής λύσης στη Λιβύη, αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι η διεθνής στρατιωτική δράση δεν αρκεί για να πείσει τον Μουάμαρ Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας Ζεράρ Λονγκέ ανακοίνωσε ότι στο εξής οι αντικαθεστωτικοί θα αναλάβουν την τροφοδοσία της πολιορκημένης από τις καθεστωτικές δυνάμεις της Λιβύης πόλης από θαλάσσης.

Επικοινωνία Γ. Παπανδρέου - Κ. Αναν

Το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον τέως γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν, ο οποίος μετέχει της Αφρικανικής Ένωσης. Η επικοινωνία έγινε ύστερα από πρωτοβουλία του Αναν και σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και ιδιαιτέρως οι εξελίξεις στη Λιβύη. Ειδικότερα συζητήθηκαν οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί σχετικά με τις πολιτικές και ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες της διεθνούς κοινότητας για το θέμα, όπως και οι σκέψεις και προτάσεις της Ελλάδας, τις οποίες ήδη η κυβέρνηση συζητά με πολλούς παράγοντες σε διεθνές επίπεδο.