Κόσμος
Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011 10:21

«Δεκτό από τον Καντάφι» το σχέδιο εκεχειρίας

Δεκτό από τον Μουαμάρ Καντάφι έγινε το σχέδιο εκεχειρίας που πρότεινε η διπλωματική αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα. Πάντως, εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών υποστήριξε πως αυτό μπορεί να ισχύσει μόνο σε περίπτωση που ο Καντάφι παραδώσει την εξουσία.

Το σχέδιο για το τέλος των εχθροπραξιών που πρότεινε η διπλωματική αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης έγινε αποδεκτό από το Μουαμάρ Καντάφι, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζ. Ζούμα.

Πάντως, εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών υποστήριξε πως αυτό μπορεί να ισχύσει μόνο σε περίπτωση που ο Καντάφι παραδώσει την εξουσία. «Ο λιβυκός λαός το έχει ξεκαθαρίσει ότι ο Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει, αλλά θα εξετάσουμε την πρόταση όταν θα γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες και θα απαντήσουμε», δήλωσε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπός τους Μουστάφα Γκεριάνι.

Μετά τη συνάντησή του με το Λίβυο συνταγματάρχη ο Ζούμα κάλεσε το ΝΑΤΟ να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές σε κυβερνητικούς στόχους, προκειμένου να δώσει «μια ευκαιρία στην εκεχειρία».

«Πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία στην εκεχειρία», είπε ο Ζούμα και συμπλήρωσε ότι η διπλωματική αποστολή που έφθασε χθες στη Λιβύη θα ταξιδεύσει στη Βεγγάζη προκειμένου να έχει συνομιλίες με τους αντικαθεστωτικούς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τον Επίτροπο Ειρήνης και Ασφάλειας της Aφρικανικής Ένωσης Ράμταν Λααμάμρα και στην οποία αναφερόταν λεπτομερώς το σχέδιο, ο οδικός χάρτης προβλέπει «την άμεση κατάπαυση των συγκρούσεων», τη διευκόλυνση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό και την έναρξη διαλόγου «μεταξύ των πλευρών» ενόψει μίας μεταβατικής περιόδου.

Στη μεταβατική περίοδο, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, θα πρέπει να γίνουν «οι απαραίτητες πολιτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την εξάλειψη των αιτιών της παρούσας κρίσης οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις νόμιμες προσδοκίες του λαού της Λιβύης για δημοκρατία, πολιτικές μεταρρυθμίσεις, δικαιοσύνη, ειρήνη και ασφάλεια, όπως και για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη».

Όταν ο Λααμάμρα ρωτήθηκε αν συζητήθηκε η αποχώρηση του Καντάφι από την εξουσία απάντησε: «Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας υπήρξαν συζητήσεις με τον ηγέτη. Ομως δεν μπορώ να μιλήσω για αυτές, κατ' αρχάς διότι δεν πήρα μέρος και επιπλέον επειδή πρέπει να διαφυλάξω την εμπιστευτικότητά τους».

Ο Λααμάμρα πρόσθεσε εξάλλου ότι η Αφρικανική Ενωση υποστηρίζει ότι «δεν εναπόκειται σε καμία πλευρά, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικανικής Ένωσης, να αποφασίσει ποιος θα ηγηθεί της χώρας».

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τη συμμαχία, μόνο την Κυριακή καταστράφηκαν 25 τανκς των δυνάμεων του Καντάφι, τα 14 κοντά στην Αζνταμπίγια και τα 11 έξω από τη Μιζουράτα.