Έως και 320 δισεκατομμύρια ευρώ στοιχίζει ετησίως στην Ευρώπη η ρύπανση του αζώτου, οι επιπτώσεις της οποίας είναι περισσότερο αισθητές στην υγεία και στο περιβάλλον, όπως αποκαλύπτουν τα συμπεράσματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 200 και πλέον ειδικών από 21 χώρες και 89 οργανισμούς.
Έως και 320 δισεκατομμύρια ευρώ στοιχίζει ετησίως στην Ευρώπη η ρύπανση του αζώτου, οι επιπτώσεις της οποίας είναι περισσότερο αισθητές στην υγεία και στο περιβάλλον, όπως αποκαλύπτουν τα συμπεράσματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 200 και πλέον ειδικών από 21 χώρες και 89 οργανισμούς.
Υποστηρίζουν ότι το κόστος είναι υπερδιπλάσιο από τα οικονομικά οφέλη του αζώτου για το γεωργικό κλάδο.
Σημειώνεται ότι η εφεύρεση των τεχνητών λιπασμάτων, στις αρχές του 20ού αιώνα, έφερε την επανάσταση στη γεωργία, αφού οι σοδειές αυξήθηκαν και η ποιότητά τους βελτιώθηκε. Στην Ευρώπη ωστόσο, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τριπλασιαστεί και η ποσότητα αζώτου στο περιβάλλον, όταν στον υπόλοιπο κόσμο τα επίπεδα διπλασιάστηκαν.
«Ο μισός και πλέον πληθυσμός του κόσμου εξαρτάται από τα τεχνητά λιπάσματα αζώτου που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τροφίμων, όμως είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων για τη μείωση της ρύπανσης του αζώτου», επισημαίνει ο Μαρκ Σάτον, συντονιστής του προγράμματος European Nitrogen Assessment. «Οι λύσεις περιλαμβάνουν την αποτελεσματικότερη χρήση ορυκτών και οργανικών λιπασμάτων και την υιοθέτηση διατροφικών συνηθειών που θα αποσκοπούν στον περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος».
Οι συντάκτες της έκθεσης απέφυγαν να ζητήσουν τη φορολόγηση της παραγωγής αζώτου. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με ορισμένους εξ αυτών, θα είχε ως αποτέλεσμα περαιτέρω επιβάρυνση των Ευρωπαίων καταναλωτών που ήδη, βάσει των υπολογισμών του European Nitrogen Assessment, πληρώνουν 147 με 736 ευρώ το χρόνο ο καθένας.
Για το περιβάλλον, το κόστος της ρύπανσης αζώτου υπολογίστηκε στα 80-360 δισεκατομμύρια το χρόνο. Το άζωτο μεταξύ άλλων επιτείνει τη ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα που προκαλεί αναπνευστικά και άλλα προβλήματα, μειώνοντας το προσδόκιμο ζωής κατά 6 μήνες σε μεγάλες περιοχές της Ευρώπης.
Καταναλώνουμε πολύ κρέας
Οι περιβαλλοντικές συνέπειες από την κατανάλωση των ζώων, προειδοποιούν οι ειδικοί, δεν περιορίζονται στα αέρια του θερμοκηπίου που παράγουν οι αγελάδες...
«Ο αριθμός των ζώων που επιλέγουμε να έχουμε στη διάθεσή μας, συνδέεται άμεσα με τις συνέπειες [της έκλυσης αζώτου στο περιβάλλον], όπως και η ποσότητα ζωικής πρωτεΐνης που επιλέγουμε να καταναλώνουμε», λέει ο Σάτον. Οι Ευρωπαίοι, επισημαίνει, καταναλώνουν αυτήν τη στιγμή 70% περισσότερο κρέας και γαλακτοκομικά απ' όσα τους είναι απαραίτητα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.
Στόχος της έκθεσης, λένε οι επιστήμονες, δεν είναι να κάνουν τους Ευρωπαίους... χορτοφάγους, αλλά να τους δώσουν άλλον ένα λόγο να περιορίσουν την ποσότητα κρέατος που καταναλώνουν.