Οπλισμό ζητούν οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί από τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει το Εθνικό Συμβούλιο ως το μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο της Λιβύης. Οι αντικαθεστωτικοί εξακολουθούν να επιμένουν στην απομάκρυνση του Μουάμαρ Καντάφι και των γιων του από τη χώρα ως προϋπόθεση για κάθε πολιτική διευθέτηση.
Οπλισμό ζητούν οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί από τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει το Εθνικό Συμβούλιο ως το μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο της Λιβύης, όπως ανέφερε ο Αμπντέλ Χαφίζ Γόγκα.
«Υποβάλαμε έναν κατάλογο με στρατιωτικό και τεχνικό εξοπλισμό που χρειαζόμαστε», δήλωσε ο Γόγκα, επίσημος εκπρόσωπος του Συμβουλίου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βεγγάζη.
Ερωτηθείς από ποιες χώρες ζήτησαν όπλα, απάντησε: «Προφανώς τα ζητάμε από τις χώρες που έχουν ήδη αναγνωρίσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως το μοναδικό εκπρόσωπο της Λιβύης».
Οι αντικαθεστωτικοί εξακολουθούν να επιμένουν στην απομάκρυνση του Μουάμαρ Καντάφι και των γιων του από τη χώρα ως προϋπόθεση για κάθε πολιτική διευθέτηση.
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων Αλι Αλι Ισάουι κατάγγειλε ότι οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις έχουν σκοτώσει μέχρι τώρα τουλάχιστον 10.000 πολίτες, έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό 30.000, ενώ αγνοούμενοι θεωρούνται τουλάχιστον 20.000 Λίβυοι.
«Αναμένουμε από όλο τον κόσμο μια πλήρη υποστήριξη της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη, κυρίως όσον αφορά την προστασία των πολιτών» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση που είχε με τους ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.
Οι εξεγερμένοι έχουν αναγνωριστεί από τη Γαλλία, το Κατάρ και την Ιταλία.
Κατάπαυση πυρός, προστασία αμάχων ζητεί η ΕΕ
Στο Λουξεμβούργο, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών ζήτησαν την άμεση κατάπαυση του πυρός και την προστασία των αμάχων, ενώ εξέφρασαν την ετοιμότητά της ΕΕ να οργανώσει ανθρωπιστική επιχείρηση σε συντονισμό με τον ΟΗΕ. Ακόμη εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν μεταναστευτικές πιέσεις.
Το Συμβούλιο των υπουργών αποφάσισε επίσης τη λήψη επιπλέον μέτρων εις βάρος του καθεστώτος Καντάφι, με σκοπό να εμποδίσει τη χρηματοδότησή του, ενώ για τη Συρία, καταδικάζει τη χρήση βίας εναντίον αμάχων και καλεί τις αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη τους υπευθύνους για τους θανάτους αμάχων.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας ενόψει της αυριανής πρώτης συνόδου της Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη στο Κατάρ, στην οποία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα, τόνισε ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την εβδομάδα αυτή των διπλωματικών διεργασιών ώστε να προωθήσουμε την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας.
Ως προς τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το μέλλον του Καντάφι αποτελεί βασικό σημείο απόκλισης μεταξύ των δύο πλευρών. Τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα έχει ξεκαθαρίσει ότι ο Καντάφι δεν μπορεί να έχει θέση στην αυριανή Λιβύη, σημειώνοντας ότι χρειάζεται ρεαλισμός, ώστε να βρούμε κοινό τόπο που θα επιτρέψει στις δύο πλευρές να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συνομιλήσουν.
Αναφερόμενος στις γενικότερες εξελίξεις στη Συρία, το Μπαχρέιν και την Υεμένη, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να έχει διπλά στάνταρντ, αλλά θα πρέπει να λέει τα πράγματα με το όνομά τους και να απαιτεί το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες τις χώρες της περιοχής ανεξαιρέτως. Ειδικά για τη Συρία, σημείωσε ότι μπορεί η συγκεκριμένη συγκυρία να γίνει η αφορμή για αλλαγές, αλλά αυτό προϋποθέτει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις εκ μέρους του Προέδρου Άσαντ.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε στην παρέμβασή του ότι κορυφαία προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας πρέπει να παραμείνει η παροχή ανθρωπιστική βοήθειας, υπό το συντονισμό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αναφερόμενος στον ρόλο της Ελλάδας διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να συμμετέχει στην ανθρωπιστική προσπάθεια, προσφέροντας βοήθεια και διαθέτοντας τις υποδομές της Κρήτης, ώστε να αποτελέσει κέντρο συντονισμού των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την καθοδήγηση του ΟΗΕ.