Πολιτική
Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011 19:46

Δ. Δρούτσας: Επιτακτική ανάγκη η εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Λιβύη

Επιτακτική ανάγκη χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση, στη διάρκεια της πρώτης συνάντησης της «Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη» στη Ντόχα του Κατάρ, παρόντος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Επιτακτική ανάγκη χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση, στη διάρκεια της πρώτης συνάντησης της «Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη» στη Ντόχα του Κατάρ, παρόντος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο κ. Δρούτσας τάχθηκε επίσης υπέρ αυξημένου συντονιστικού ρόλου των Ηνωμένων Εθνών σε αυτή τη διαδικασία.

Στο επίκεντρο της συνόδου βρέθηκαν η πρόοδος εφαρμογής των αποφάσεων 1970 και 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, ειδικά ως προς το σκέλος της προστασίας των αμάχων, η εξεύρεση πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση, και η προώθηση ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας στη Λιβύη.

Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν ότι τα Ηνωμένα Έθνη και ειδικά ο Ειδικός Απεσταλμένος πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και να συντονίζουν τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται προς εξεύρεση πολιτικής λύσης, αλλά και την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας προς την περιοχή. Στο ίδιο πλαίσιο, συζητήθηκαν τρόποι παροχής υποστήριξης στο λιβυκό λαό. Ένας από αυτούς θα μπορούσε να είναι, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην Ομάδα, ένας προσωρινός χρηματοδοτικός μηχανισμός, οι λεπτομέρειες λειτουργίας του οποίου μένουν να προσδιορισθούν.

Στην παρέμβαση του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας υπήρξε εξαρχής ότι οι στρατιωτικές ενέργειες που έχουν αναληφθεί κατ' εφαρμογή των αποφάσεων 1970 και 1973 για τη Λιβύη, αν και αναγκαίες για την προστασία του άμαχου πληθυσμού, δεν επαρκούν για την εξεύρεση μόνιμης λύσης.

Υποστήριξε ακόμη ότι το στοιχείο του χρόνου είναι κρίσιμο και ότι πρέπει να επιταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται από διάφορες πλευρές, υπογραμμίζοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει και μπορούν να έχουν πρωτεύοντα και συντονιστικό ρόλο σε αυτό.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Κρήτη μπορεί να αποτελέσει ιδανικό κόμβο διαμετακόμισης αυτής της ανθρωπιστικής βοήθειας, λόγω της εγγύτητάς της αλλά και της ύπαρξης των κατάλληλων υποδομών.

Στο περιθώριο της συνόδου ο Έλληνας υπουργός Εξωυερικών συναντήθηκε με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, με τον οποίο συζήτησε, πέραν του λιβυκού, το Κυπριακό και το Σκοπιανό.

Ο κ. Δρούτσας είχε επίσης επαφές με τον εκπρόσωπο του «Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης» Μ. Τζιμπρίλ και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Ιορδανό κ. Χατιμπ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ