Κόσμος
Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011 09:32

Κριτική στη δυτική Συμμαχία από την ομάδα BRICS

Kριτική στη δυτική Συμμαχία που συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, άσκησε η ομάδα BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), τασσόμενη εκ νέου κατά της χρήσης βίας τόσο στη Λιβύη, όσο και στις χώρες της Μέσης Ανατολής που γνωρίζουν ταραχές.

Kριτική στη δυτική Συμμαχία που συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, άσκησε η ομάδα BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), τασσόμενη εκ νέου κατά της χρήσης βίας τόσο στη Λιβύη, όσο και στις χώρες της Μέσης Ανατολής που γνωρίζουν ταραχές.

«Αποδεχόμαστε την αρχή σύμφωνα με την οποία η χρήση βίας πρέπει να αποφευχθεί», τονίζεται στο σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της ομάδας BRICS η οποία παράλληλα εκφράζει τη βαθειά της ανησυχία για τις ταραχές σε Μέση Ανατολή, βόρεια και δυτική Αφρική, και την ελπίδα «να επιτευχθεί ειρήνη, σταθερότητα και πρόοδος στις χώρες αυτές».

Όπως εξάλλου έκανε γνωστό κυβερνητική πηγή στη συνάντηση των ηγετών της BRICS που διεξάγεται στη νότια Κίνα, όλοι τους καταδίκασαν τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις συνέπειες των βομβαρδισμών στους αμάχους.

Σημειώνεται ότι από τις χώρες της BRICS, μόνον η Νότια Αφρική ψήφισε υπέρ της απόφασης του ΟΗΕ που άνοιξε το δρόμο για τις αεροπορικές επιδρομές της διεθνούς δύναμης στη Λιβύη, καθώς οι υπόλοιπες και κυρίως η Κίνα και η Ρωσία που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επέλεξαν να απέχουν.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε η ίδια πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί, στη συνάντηση των ηγετών της BRICS επικριτική απέναντι στη δυτική Συμμαχία εμφανίστηκε και η Νότιος Αφρική.

Σήμερα Πέμπτη συνεδριάζουν για το ζήτημα της Λιβύης οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Στο επίκεντρο, η διεθνής στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη βορειοαφρικανική χώρα.

Προηγήθηκε η συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί χθες στο Παρίσι (οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να αυξηθεί η πίεση στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι), ενώ στο Κατάρ συνήλθε η Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1956183 , η οποία απαρτίζεται από 40 χώρες και διεθνείς οργανισμούς.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απεσταλμένος των αντικαθεστωτικών της Λιβύης αναμένεται αυτή την εβδομάδα να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον, προκειμένου να συζητήσει με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης το αίτημα των ανταρτών για μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη βοήθεια από τις ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρκ Τόνερ, ο Μαχμούτ Τζιμπρίλ θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους του Πενταγώνου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και μέλη του Κογκρέσου. Μεταξύ των επαφών του απεσταλμένου των εξεγερμένων θα είναι και αυτή με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ.

«Αυτές οι συναντήσεις θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε πληρέστερα, την αντιπολίτευση αλλά και το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης, καθώς και το όραμα που έχουν για τη χώρα», σημείωσε ο Τόνερ.

Οι ΗΠΑ, έχουν στείλει αξιωματούχους στη Βεγγάζη, όπου βρίσκεται από την αρχή της εξέγερσης το στρατηγείο των αντικαθεστωτικών, προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες για τους στόχους τους. Όπως είπε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί πως είναι ανάγκαίο να ενισχυθεί οικονομικά το Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα τους παρέχουν και τον στρατιωτικό εξοπλισμό που έχουν ζητήσει.