Κόσμος
Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011 12:11

Συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη Λιβύη

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο με αντικείμενο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, μία ημέρα μετά τη διάσκεψη της λεγόμενης Ομάδας Επαφής στην Ντόχα. Η διένεξη στη Λιβύη θα αποτελέσει επίσης το αντικείμενο συνομιλιών αξιωματούχων στο Κάιρο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο με αντικείμενο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, μία ημέρα μετά τη διάσκεψη της λεγόμενης Ομάδας Επαφής στην Ντόχα.

Η Βρετανία και η Γαλλία επανέλαβαν χθες την έκκλησή τους προς το ΝΑΤΟ να ενισχύσει τη στρατιωτική πίεση προς τις δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Χθες η Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη ανακοίνωσε ότι η μοναδική λύση για τον τερματισμό της κρίσης είναι πολιτική και έκανε έκκληση για την άμεση αποχώρηση του Καντάφι από την εξουσία. Στη διάσκεψη συμμετείχαν περίπου 20 χώρες, καθώς και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν.

Μιλώντας στη Ντόχα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε ότι η Συμμαχία αντιμετωπίζει με επιτυχία τα στρατεύματα του Καντάφι, αλλά συμφώνησε ότι η κρίση δεν μπορεί να τερματιστεί μόνο με στρατιωτικά μέσα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση. Χρειάζεται να ξεκινήσουμε μία πολιτική διαδικασία», είπε ο Ράσμουσεν.

Εκτός από τους 28 υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στη σύνοδο του Βερολίνου θα παραστούν εκπρόσωποι από ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση στη Λιβύη.

Οι σημερινές συνομιλίες θα επικεντρωθούν επίσης και στη ΝΑΤΟϊκή αποστολή ISAF στο Αφγανιστάν, όπου έχει ξεκινήσει η μεταβίβαση του τομέα της ασφάλειας στις τοπικές δυνάμεις.

Η σύνοδος ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή που θα διεξαχθούν οι συνομιλίες των 28 με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με αντικείμενο την κοινή πυραυλική άμυνα.

Μόνο έξι από τα 28 μέλη του ΝΑΤΟ πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη, με τη Γαλλία και τη Βρετανία να πραγματοποιούν τις μισές από αυτές, σύμφωνα με δηλώσεις Γάλλου αξιωματούχου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε σήμερα ότι το Παρίσι επί του παρόντος δεν στηρίζει τον εφοδιασμό με όπλα των Λίβυων αντικαθεστωτικών.

Η διένεξη στη Λιβύη θα αποτελέσει επίσης το αντικείμενο συνομιλιών στο Κάιρο με τη συμμετοχή χωρών της Αφρικανικής Ένωσης και της Ισλαμικής Διάσκεψης, καθώς και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθρον Αστον και του ηγέτη του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.

Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός της Μιζουράτα

Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι έπληξαν σήμερα την παραλιακή πόλη Μιζουράτα με δεκάδες ρουκέτες Γκραντ σκοτώνοντας οκτώ εξεγερμένους, δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων.

«Εκτόξευσαν σήμερα το πρωί Γκραντ εναντίον μιας κατοικημένης περιοχής, της Κασρ Αχμαντ, κοντά στο λιμάνι. Εκτόξευσαν τουλάχιστον 80 ρουκέτες εναντίον της περιοχής αυτής. Μέχρι στιγμής έχουμε οκτώ μάρτυρες και 20 τραυματίες», δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Αμπντελμπάσετ Αμπού Μζερέικ.

Ο ίδιος διευκρίνισε αργότερα ότι οι νεκροί είναι άμαχοι και όχι μαχητές των εξεγερμένων. Ο απολογισμός των νεκρών από τον βομβαρδισμό που διήρκεσε 90 λεπτά είναι πιθανό να αυξηθεί, πρόσθεσε.

«Συνεχίζουν να σκοτώνουν αμάχους. Χθες χάσαμε πέντε αμάχους στον βομβαρδισμό και 37 τραυματίσθηκαν», δήλωσε ο Άμπου Μζερέικ.

Εκπρόσωπος των εξεγερμένων προειδοποίησε για σφαγή. «Μια σφαγή ... θα συμβεί εδώ αν το ΝΑΤΟ δεν επέμβει αποφασιστικά», δήλωσε τηλεφωνικά στο Ρόιτερς εκπρόσωπος των εξεγερμένων που είπε ότι ονομάζεται Αμπντελσαλάμ.

Οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις εξακολουθούν να βομβαρδίζουν την Οδό της Τρίπολης, μια αρτηρία που περνάει από το κέντρο της πόλης ξεκινώντας από τα δυτικά προάστια, δήλωσε.

Σφοδρή επίθεση με ρουκέτες εναντίον μιας κατοικημένης περιοχής κοντά στο λιμάνι που ελέγχεται από τους αντάρτες εμπόδισε επίσης την προσέγγιση ενός σκάφους από το Κατάρ, πρόσθεσε ο Αμπντελσαλάμ. Δεν έγινε σαφές τι μετέφερε το πλοίο.

.