Πολιτική
Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011 12:49

Δικαίωση για τους συμβασιούχους προ του 2001

Θετική για τους συμβασιούχους προ του 2001 ήταν η απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, με την πλειοψηφία να κρίνει ότι μπορούν να μονιμοποιηθούν. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εκδικάστηκε η υπόθεση καθαριστριών του ΟΠΑΠ, οι οποίες εργάστηκαν στον Οργανισμό από το 1991 έως το 1998.

Θετική για τους συμβασιούχους προ του 2001 ήταν η απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, με την πλειοψηφία να κρίνει ότι μπορούν να μονιμοποιηθούν σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εκδικάστηκε η υπόθεση καθαριστριών του ΟΠΑΠ, οι οποίες εργάστηκαν στον Οργανισμό από το 1991 έως το 1998.

Οι Αρεοπαγίτες έκριναν ότι πριν την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, δεν υπάρχει απαγόρευση μονιμοποίησης των συμβασιούχων και τα δικαστήρια μπορούν να κρίνουν σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία (νόμοι 2112/1920, 3239/1954, κλπ), εάν συντρέχουν λόγοι και προϋποθέσεις για την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι καθαρίστριες του ΟΠΑΠ εργάστηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου από το 1991 έως το 1998 και κατέθεσαν αγωγές πριν τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001.

Υπενθυμίζεται, ότι μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, το άρθρο 103 απαγορεύει ρητά τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Διευκρινίζεται ότι η απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου, δεν καλύπτει τους συμβασιούχους που απασχολήθηκαν μετά το 2001.

Την απόφαση του δικαστηρίου υποδέχθηκε με πανηγυρισμούς πλήθος συμβασιούχων που είχε συγκεντρωθεί από το πρωί έξω από το ανώτατο δικαστήριο και στη συνέχεια πραγματοποίησε πορεία προς την πλατεία Κοτζιά.

Σοβαρότητα και όχι γενικεύσεις ζητεί ο Γ. Πεταλωτής

Την ανάγκη αντιμετώπισης της απόφασης με τη δέουσα σοβαρότητα, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ολες τις αποφάσεις και τη συγκεκριμένη απόφαση θα πρέπει να τη δούμε με τη σοβαρότητα που ενέχει το περιεχόμενο μιας δικαστικής απόφασης, να μην κάνουμε γενικεύσεις που πολλές φορές δημιουργούν και άλλες εντυπώσεις σε όσους ενδιαφέρονται», σχολίασε ο κ. Πεταλωτής.

Επισήμανε ακόμη ότι το κράτος έχει συγκεκριμένες λειτουργίες και εννοείται, όπως είπε, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις.

ΚΚΕ: Ταξικό πολιτικό ζήτημα το δικαίωμα στη μόνιμη εργασία

«Συμβασιούχοι προσοχή στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα: Η απόφαση του Αρείου Πάγου δικαιώνει μόνο ελάχιστους εργαζόμενους και αυτούς πριν το 2001» σημειώνει το ΚΚΕ.

Προσθέτει πως «το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία είναι πρώτα απ’ όλα ταξικό πολιτικό ζήτημα και όχι νομικό».

Αλ. Τσίπρας: Απόφαση κόλαφος για το μνημόνιο

Για μια μεγάλη νίκη των εργαζομένων και της κοινωνίας έκανε λόγο ο Αλέξης Τρίπρας, σημειώνοντας πως «η απόφαση είναι κόλαφος για το μνημόνιο».

«Οι συμβασιούχοι δικαιώνονται», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε: «Η σύμβαση της κυβέρνησης, όμως, που καταργεί τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του λαού, έληξε οριστικά».

Aμεση πολιτική λύση ζητεί η ΑΔΕΔΥ

Για μια νέα φάση, «που δεν επιτρέπει σε κανέναν και πρώτα απ’ όλα στην κυβέρνηση να μην αναζητήσει άμεση πολιτική λύση για την δικαίωση του αγώνα χιλιάδων νέων ανθρώπων που για χρόνια είχαν εμπλακεί σε περιπέτεια και ομηρία», έκανε λόγο με αφορμή τη σημερινή εξέλιξη η ΑΔΕΔΥ.

Καλεί επίσης την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με δίκαιο τρόπο τους εργαζόμενους, που, όπως αναφέρει «διαχρονικά αποτέλεσαν τα θύματα του πελατειακού κράτους και των αλληλόχρεων λογαριασμών μεταξύ αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων που εναλλάσσονταν στην εξουσία».

ΓΣΕΕ: Η κυβέρνηση οφείλει να μονιμοποιήσει όλους τους συμβασιούχους

Για επικύρωση του μακροχρόνιου και επίμονου συνδικαλιστικού και δικαστικού αγώνα της ΓΣΕΕ σε Ελλάδα και Ευρώπη για τη δικαίωση των συμβασιούχων έκανε λόγο η ΓΣΕΕ.

«Με μια ιστορική απόφαση το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, προχώρησε σε ανατροπή της μεθοδευμένης ανατροπής του κ. Σανιδά και αποκατάστησε το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, δικαιώνοντας τους συμβασιούχους και αφήνοντας στον μικρόκοσμό τους όλους αυτούς που τους χρησιμοποιούσαν ως πολιτικούς ομήρους», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Η κυβέρνηση οφείλει να εκτελέσει την απόφαση του Δικαστηρίου και να μονιμοποιήσει όλους τους συμβασιούχους οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», καταλήγει η ΓΣΕΕ.

«Η δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων»

Την άποψη ότι η δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων υπακούοντας στο Σύνταγμα, τη συνείδησή της, αλλά και την ίδια την κοινωνία, εξέφρασε ο κ. Χρήστος Νικολουτσόπουλος, από τη Δικηγορική Εταιρεία Εργατικού Δικαίου.

«Ήρθε πια η ώρα η πολιτεία να μη μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο, όπου οι συμβασιούχοι θα προστρέχουν για να δικαιωθούν, αλλά να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, τέτοια που θα αντιμετωπίζει επιτέλους ριζικά την εξάλειψη του φαινομένου παραγωγής συμβασιούχων», σημειώνει, μεταξύ άλλων ο κ. Νικολουτσόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ