Πολιτική
Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011 16:51

Π. Μπεγλίτης: Στοίχημα ο εξορθολογισμός των αμυντικών δαπανών

Την ανάγκη εξορθολογισμού των αμυντικών δαπανών επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης, μιλώντας στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕΑ.

Την ανάγκη εξορθολογισμού των αμυντικών δαπανών επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης, μιλώντας στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕΑ για τα θέματα της αμυντικής βιομηχανίας και ευρύτερα της εθνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε ότι σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, σε μια περίοδο «όπου επιχειρούμε ως κυβέρνηση τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, δεν μπορούμε στο χώρο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, να προχωρήσουμε με λογικές, συμπεριφορές και πρακτικές, που ήταν γνωστές εδώ και πάρα πολλά χρόνια και οδήγησαν σε αδιέξοδα».

Άρα λοιπόν, πρόσθεσε, «το πρώτο στοίχημα είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών, κυρίως στο λειτουργικό σκέλος και στο σκέλος των αμυντικών εξοπλισμών, με στόχο να κατεβάσουμε το ποσοστό των αμυντικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, χωρίς συγχρόνως να θίγουμε ή να επηρεάζουμε αρνητικά το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και την επιχειρησιακή ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Όπως είπε, μεγάλο ποσοστό των δαπανών στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ανελαστικές δαπάνες και απορροφάται από μισθούς και συντάξεις. Ωστόσο, ο κ. Μπεγλίτης υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε πλέον ούτε στο ένστολο προσωπικό, ούτε στο πολιτικό προσωπικό να μιλάμε για περαιτέρω περικοπές, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν αναγνωρίζουμε την ευαίσθητη αποστολή την οποία αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας στο όνομα του ελληνικού λαού, της πατρίδας μας, οι Ένοπλες Δυνάμεις».

Ως προς τις δαπάνες των αμυντικών εξοπλισμών, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου Άμυνας «στο νέο 15ετές μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αμυντικών εξοπλισμών βάλαμε κυριολεκτικά μαχαίρι».

«Η χώρα μας, στον 21ο αιώνα και λαμβάνοντας υπόψη την δημοσιονομική κρίση, δεν μπορεί να συμπεριφέρεται στο χώρο της άμυνας ως μια υπερδύναμη, με έναν "μεγαλοϊδεατισμό", ο οποίος δεν μπορεί να υποστηριχθεί οικονομικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο κ. Μπεγλίτης παραδέχθηκε ότι «τα πράγματα στο χώρο των ΕΔ εξελίχθηκαν τα τελευταία περίπου 40 χρόνια, μ’ έναν εντελώς ανορθολογικό, ανορθόδοξο και προβληματικό τρόπο». «Και μιλώ», πρόσθεσε, «χωρίς φόβο και χωρίς πάθος, για όλες τις κυβερνήσεις, για όλα τα κόμματα εξουσίας, που από το 1974 μέχρι σήμερα κυβέρνησαν τη χώρα», είπε και πρόσθεσε ότι ο εν λόγω τομέας «για πολλά χρόνια και για εξηγήσιμους λόγους, απορρόφησε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του εθνικού προϋπολογισμού, δηλαδή πάνω από το 5%-5,5%, για πάρα πολλά χρόνια».

Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας αναφέρθηκε διεξοδικά στα των αμυντικών βιομηχανιών στην Ελλάδα, στα προβλήματα και τα χρέη τους, καθώς και στο «τρομακτικό πρόβλημα» ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, και επεσήμανε ότι μόνο μέσα από ανατροπές, μόνο μέσα από πλήρη αλλαγή της αντίληψής μας για τις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες, μπορεί να υπάρχει διέξοδος.

«Και βεβαίως μέσα και από συγκρούσεις. Εγώ δεν έχω φοβηθεί να συγκρουστώ με τα συνδικαλιστικά συμφέροντα στο χώρο των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών. Χωρίς να φοβηθώ τίποτα και χωρίς ν’ απολογούμαι για τίποτα. Γιατί δεν αναγνωρίζω στους συνδικαλιστές και στις συνδικαλιστικές παρατάξεις, τίποτε παραπάνω από εκείνο που επιτρέπει και αναγνωρίζει ο θεσμικός τους ρόλος. Δεν θα γίνουμε συγκυβερνήτες και δεν θα μοιραστούμε το οποιοδήποτε συμφέρον σ’ αυτό το χώρο», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ