Πολιτική
Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011 22:29

Ενστάσεις στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

Σε κλίμα προβληματισμού συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, υπό τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Μ. Καρχιμάκη και παρουσία τεσσάρων υπουργών, με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να ασκούν κριτική για την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής.

Σε κλίμα προβληματισμού συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, υπό τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλη Καρχιμάκη και παρουσία των υπουργών Γ. Παπακωνσταντίνου, Μ. Χρυσοχοΐδη, Λ. Κατσέλη και Γ. Κουτρουμάνη, με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να ασκούν κριτική για την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής.

Για «παταγώδη αποτυχία» του Μνημονίου έκανε λόγο ο κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος ζήτησε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του συνολικού χρέους της χώρας με μείωση των επιτοκίων.

Ο κ. Παναγιωτακόπουλος υπογράμμισε ότι χρειαζόμαστε ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης που να δείχνει με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα πότε θα έλθει η ανάπτυξη, ενώ τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και όχι της εκποίησής της.

Επισήμανε ακόμη ότι οι πολίτες αναρωτιούνται αν η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε σκληρά τους όρους του Μνημονίου. Απαντώντας ο κ. Νίκος Αθανασάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε σωστά και γρήγορα.

Στην απάντηση του κ. Αθανασάκη η κ. Τόνια Αντωνίου αντέτεινε ότι η Ιρλανδία δανείστηκε λιγότερα χρήματα με περισσότερο χρόνο αποπληρωμής.

Η κ. Αντωνίου ανέφερε ακόμη ότι συζητάμε ένα πρόγραμμα που δεν το γνωρίζουμε και πρόσθεσε ότι πριν λύσουμε το οικονομικό πρόβλημα πρέπει να λύσουμε το πολιτικό και είναι πολιτικό ζήτημα όταν η Δικαιοσύνη σου ακυρώνει τους νόμους, όπως έγινε με τον Αρειο Πάγο για τους συμβασιούχους.

Προέχει η αποτελεσματικότητα και περισσεύουν οι προσωπικές πολιτικές, οι προσωπικοί διαγκωνισμοί και οι δεύτερες σκέψεις, παρατήρησε ο Γιάννης Μίχας, ο οποίος πρότεινε με κάθε νομοσχέδιο να εκπονείται και ένα επιχειρησιακό σχέδιο εφαρμογής του, καθώς και την επιτάχυνση της ωρίμανσης των έργων ώστε να αυξηθεί η απορροφητικότητα των κονδυλίων.

Από την πλευρά της η κ. Έφη Χαλάτση, αρμόδια για την Παιδεία, σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν και δεν πρέπει η χρηματοδότηση για την Παιδεία να φθάσει σε επίπεδα κάτω από 3% του ΑΕΠ, όταν το 2008 ήταν στο 4,2% του ΑΕΠ. Επισήμανε μάλιστα ότι η Ιρλανδία με τα παρόμοια με την Ελλάδα προβλήματα επενδύει στην Παιδεία 6% του ΑΕΠ της, ενώ τόνισε ότι για το ΠΑΣΟΚ η Παιδεία είναι η βάση για το νέο παραγωγικό μοντέλο και γι΄ αυτό πρέπει το Κίνημα να σκεφθεί σοβαρά αν θα βγάλει την νεολαία στους δρόμους.

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του για ανάκαμψη της οικονομίας μέσω του εθνικού σχεδίου εξόδου της χώρας από την κρίση.

Αναφερόμενος στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά τέτοιο θέμα γιατί δεν αποτελεί λύση για την Ελλάδα, ενώ για τη σχετική συζήτηση είπε ότι αυτή δεν εξυπηρετεί κανένα.

Ανέφερε επίσης ότι οι όποιες αποκλίσεις εμφανίζονται στην υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας είναι λογικές.

Απαντώντας σε παρατήρηση του Πάρη Κουκουλόπουλου πως, ο,τιδήποτε κι αν αποφασιστεί για τις αποκρατικοποιήσεις, η χώρα πρέπει να είναι αυτάρκης σε ενέργεια, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι κάθε ΔΕΚΟ θα εξεταστεί χωριστά από την κυβέρνηση, ενώ ο έλεγχος του δημοσίου θα διατηρηθεί στις επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα.

Σε ό,τι αφορά το ενιαίο μισθολόγιο, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η άρνηση της ΑΔΕΔΥ είναι προσχηματική γιατί θα θιγούν υψηλά εισοδήματα και θα αυξηθούν τα χαμηλά, ενώ υποσχέθηκε ότι δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές στα υπουργεία.

Επιπλέν, απαντώντας σε ερώτηση του Κώστα Ασκούνη για το αν αληθεύει ότι πωλήθηκαν ομόλογα ασφαλιστικών ταμείων σε χαμηλή τιμή, είπε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για προώθηση της ανάπτυξης της νεανικής επιχειρηματικότητας, της προσέλκυσης επενδύσεων και της μείωσης τιμών και ανάπτυξης της περιφέρειας.

Το κλίμα μπορεί να είναι κακό στην κοινωνία, ανέφερε η κ. Κατσέλη, ωστόσο μπορεί να αλλάξει καθώς έχουμε προωθήσει -τουλάχιστον δέκα- μεγάλες μεταρρυθμίσεις, ενώ πρέπει να κάνουμε την κοινωνία, κοινωνό του αποτελέσματος της πολιτικής μας.

Γι' αυτό εσείς εδώ, είπε απευθυνόμενη στα μέλη του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ, ως το τελευταίο στέλεχος πρέπει να λειτουργείτε ως πολλαπλασιαστές και όχι ως διαιρέτες.

Απαντώντας σε παρατήρηση του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου ότι θα είναι μομφή για την κυβέρνηση αν το ποσοστό της ανεργίας έχει «μπροστά» τον αριθμό 2, η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και αυτό είναι το μεγάλο μέλημα του υπουργείου και της κυβέρνησης.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, επισήμανε ότι η πάταξη της εισφοροδιαφυγής θα στηρίξει τα ταμεία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ