Κόσμος
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011 10:15

Aπώλειες εκατομμυρίων από λανθασμένη τοποθέτηση κλιματιστικών

Το καλοκαίρι πλησιάζει και πριν το καταλάβετε, θα αποζητάτε ανακούφιση από τον καύσωνα κάτω από το καινούριο κλιματιστικό σας, για να εξοικονομείτε ενέργεια και - μακροπρόθεσμα- χρήματα. Ή μήπως όχι;

Το καλοκαίρι πλησιάζει και πριν το καταλάβετε, θα αποζητάτε ανακούφιση από τον καύσωνα κάτω από το καινούριο κλιματιστικό σας, για να εξοικονομείτε ενέργεια και -μακροπρόθεσμα- χρήματα. Ή μήπως όχι;

Σε έκθεση με τίτλο «Υπάρχουν Τρύπες στα Τείχη της Πόλης μας», το Συμβούλιο Αστικού Πρασίνου εκτιμά ότι μόνο στη Νέα Υόρκη χάνονται 130 εκ.-180 εκ. δολάρια το χρόνο εξαιτίας της λανθασμένης τοποθέτησης κλιματιστικών. Ο λόγος είναι ότι τα κενά που δημιουργούνται γύρω από τις μονάδες επιτρέπουν τη διαφυγή αέρα και συνεπώς τη σπατάλη ενέργειας. Αυτό, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, έχει επίσης ως αποτέλεσμα να παράγονται 375.000-525.000 επιπλέον τόνοι εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, μηχανικοί κλήθηκαν να εξετάσουν 11 κτήρια με συνολικά εκατοντάδες κλιματιστικά. Διαπίστωσαν ότι σε όλα τα διαμερίσματα υπήρχαν κενά περίπου 5 - 7,5 εκατοστών, «περίπου στο μέγεθος της παλάμης σας, εάν δώσετε μια μπουνιά στον τοίχο», όπως είπε χαρακτηριστικά στους New York Times ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Αστικού Πρασίνου, Ράσελ Όνγκερ.

Κατά τον ίδιο, η απώλεια θερμότητας σε περιοχές με χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να είναι σοβαρότερη υπόθεση, όμως ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι «φουσκωμένος» και για τα νοικοκυριά που χάνουν ψυχρό αέρα από το κλιματιστικό, όταν έξω κάνει ζέστη.

Και όμως, σύμφωνα με την έκθεση, οι περισσότεροι ένοικοι δύσκολα αποφασίζουν να καλέσουν τον ψυκτικό ή να μετακινήσουν οι ίδιοι το κλιματιστικό. Αιτία, τα χρήματα που θα πρέπει να καταβάλουν γι’ αυτήν την εργασία, εάν την αναθέσουν σε άλλων, αλλά και η έλλειψη κατάλληλου χώρου για την εξωτερική μονάδα. «Πρόκειται για κάτι που αφορά τους πάντες, όμως όλοι το αγνοούν», επισήμανε ο Όνγκερ. «Αποτελεί πρόβλημα για κάθε κτήριο που δεν διαθέτει κεντρική θέρμανση».

Οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν μια σειρά από βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα βήματα στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος, π.χ. την εφαρμογή προγραμμάτων μαζικής επανεγκατάστασης κλιματιστικών ή τη βελτίωση του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την τοποθέτησή τους.